Een oneindige reis

“Ik ben als franchisegever constant op zoek naar productvernieuwing. Vernieuwing is nodig om je vaste klanten te prikkelen met nieuwe producten, seizoensgebonden producten of nieuwe trends in de markt. In Maastricht werd onlangs de prestigieuze kunstbeurs Tefaf gehouden. De hotels zaten vol met mensen uit de internationale kunstwereld die hoge eisen stellen. Daar hebben we op ingespeeld door onze ontbijtservice te benadrukken. De zaak ging al om half acht open om mensen in staat te stellen een snel ontbijt te serveren. Verder hebben we speciaal voor de Tetaf een luxe biologisch pompoenbroodje ontwikkeld met gekookte ham afkomstig van biologische varkens met luxe mayonaise en een truffel. Het is een product dat is afgestemd op de doelgroep én op het moment, in dit geval de internationale kunstbeurs. Een dergelijk product geeft meteen de meerwaarde aan van een franchiseconcept. Onze grote kracht als franchisegever is dat we een goed assortiment aanbieden. De grote kracht van een franchisenemer is dat hij zijn lokale markt goed kent. Juist door goed samen te werken kun je ervoor zorgen dat het productaanbod inspeelt op de behoefte van de lokale markt. Het moet niet zo zijn dat wij vanuit het hoofdkantoor bepalen wat goed is voor de franchisenemer. Je moet openstaan voor suggesties van franchisenemers en van hun medewerkers. Alles wat het concept kan versterken, moet je benutten. Het fascinerende van franchising is dat het geen eindstation is. Het is een oneindige reis die je als franchisegever en franchisenemer met elkaar maakt.

 

De afgelopen maanden heb ik verschillende gesprekken gevoerd met potentiële kandidaten voor het openen van een Simply Bread-vestiging. Dat heeft nog niet geleid tot concrete resultaten. Ik heb een paar keer ‘nee’ moeten zeggen. Dat klinkt vreemd voor een startende franchiseonderneming. Maar ik vergelijk het wel eens met een huwelijk: je gaat met elkaar een langdurige relatie aan. Dan moet je van beide kanten volwaardig ‘ja’ zeggen, anders moet je er niet aan beginnen. In de gesprekken met potentiële kandidaten, kreeg ik te maken met twee soorten kandidaten. De eerste groep bestond uit ondernemers die al een eigen (broodjes)zaak hebben en dus ervaring met het runnen van een zaak. Ze hebben iets van: kom maar op, laat maar eens zien wat je te bieden hebt. Dat toetsen ze dan aan hun eigen ervaring. Daar is op zich niets mis mee. Maar dat kan betekenen dat je uitlegt: welke producten je hebt, hoe je prijsstelling is en wat het mogelijke rendement is. Ondernemers kijken je dan aan en stellen dan vast dat ze een soortgelijk product voor de helft van de prijs verkopen. Of dat ze franchisenemer willen worden, maar hun eigen assortiment willen houden. Ik vraag me af of die ondernemers zitten te wachten om als franchisenemer aan de slag te gaan. Vanzelfsprekend kijk ik als franchisegever naar zijn assortiment en zijn ervaringen. Als het binnen ons concept past, zal ik dat graag overnemen. Maar Simply Bread hanteert een eigenwijze aanpak waarin een ‘broodje hamburger’ niet past.

Een tweede groep kandidaten bestaat uit mensen die nog geen ondernemerservaring hebben, maar de verwachting hebben dat ze met het handboek in de hand als het ware vanzelf rijk worden. Maar zo werkt het niet: je kunt er een goedbelegde boterham mee verdienen, maar je moet er wel wat voor doen. Zeker in een tijd waar de horeca onder druk staat, moet je heel goed kijken naar kansen. Beleggingsmaatschappijen sluiten hun reclame af met de mededeling: “in het verleden behaalde resultaten geven geen garantie voor de toekomst.” Dat geldt ook voor ons. Gelukkig blijkt de omzet van Simply Bread in februari van dit jaar hoger te zijn in vergelijking met vorig jaar. En dat in tijden dat het economisch niet meezit. Het concept bewijst zich dus in de praktijk. Het is belangrijk voor een franchisenemer dat hij zijn spaarcenten of het beginkapitaal dat hij van familie of vrienden heeft weten te lenen, heel goed investeert. Ondernemen is het nemen van risico’s. Maar je moet de onzekerheden zoveel mogelijk uitsluiten. Dan is de kans groter dat je er samen een succes van maakt.

 

Ik geloof in ons concept. Als dat in franchisevorm niet snel van de grond komt, overweeg ik met eigen vestigingen te starten. Dan neem ik het ondernemersrisico. Je kunt dan vooraf afspraken maken op welk moment en tegen welke voorwaarden de bedrijfsleider de zaak als franchisenemer voortzet. Ik ben graag bereid met potentiële kandidaten te praten over verschillende opties. Tegen kandidaten zou ik willen zeggen: het is als het sluiten van een huwelijk. Je denkt allebei lang na voor je ‘ja’ zegt. En als je het ja-woord geeft, vertrouw je erop dat het een langdurige en innige relatie wordt.”

Franchise+ Franchiseplus
Redactie