Hoe ga je om met de Wet DBA?

Deze maand was op BNR-Nieuws te horen dat 95% van de zzp’ers nog niet klaar is voor de Wet DBA. Die wet is afgelopen mei ingegaan en vervangt de VAR door modelovereenkomsten. Het niet naleven van de Wet levert boetes en naheffingen op, zowel voor opdrachtgevers als –nemers. Wat kun je doen om dat te voorkomen? Optie 1 is zorgvuldigheid in je administratie, optie 2 is ervoor zorgen dat de Wet DBA niet langer voor jou geldt.
 
Voor opdrachtgevers resulteert de Wet DBA met name in meer risico’s en meer administratie. Volgens een onderzoek dat Randstad heeft laten uitvoeren, denkt 23% van de organisaties om die reden minder zzp’ers in te gaan huren. Zzp’ers zien dat nog iets somberder in: 88% verwacht minder werk.

Wat kun je doen? Optie 1.

Als zzp’er wil je boetes voorkomen. Als opdrachtgever zit je niet te wachten op meer administratief werk of naheffingen. Om de boetes en naheffingen te voorkomen is het wijs om zorgvuldig een modelovereenkomst tussen werkgever en werknemer op stellen. Dat kost inderdaad meer administratief werk, maar loont wel. Er zijn verschillende organisaties te vinden die je kunnen helpen bij het opstellen van deze overeenkomsten. Ook online zijn er gratis templates beschikbaar. Een modelovereenkomst wordt door de Belastingdienst beoordeeld. Een goedgekeurde overeenkomst blijft vijf jaar geldig. 

Wat kun je doen? Optie 2.

De tweede optie is een bredere oplossing. Hiermee vervallen zowel de risico’s op boetes en naheffingen als de extra administratieve lasten. Je kunt er namelijk voor zorgen dat de Wet DBA voor jou als zzp’er niet langer geldt. Hoe? Door als ondernemer in loondienst te treden bij jezelf. Dat kan via verschillende partijen. Wanneer je in loondienst treedt bij jezelf, word je voor de wet gezien als werknemer. Vervolgens kun je dus ‘gewoon’ met een functieomschrijving werken, onder toezicht staan en deelnemen aan een werkoverleg. Zonder dat het jou of je werkgever boetes oplevert of om een modelovereenkomst vraagt.

Het concept van Impectforce is goedgekeurd door De Belastingdienst en De Nederlandsche Bank en loopt al een aantal jaren. Het is in eerste instantie opgezet zodat ondernemers gebruik kunnen maken van het sociale vangnet. Dat betekent dat ondernemers binnen het concept net zoals iedere werknemer recht hebben op WW en WIA. Nu lost het daarnaast problemen op voor zzp’ers en opdrachtgevers rond de Wet DBA.

Kies en regel voor 1 mei 2017

Oplossingen zoals die van Impectforce zijn voor sommige ondernemers een uitkomst, maar vormen niet voor iedereen een interessant alternatief. Om in loondienst te kunnen treden bij jezelf, moet je een BV oprichten. Het ligt aan je situatie of dat de moeite waard is. Anders moet je je toch echt neerleggen bij de extra administratie die modelovereenkomsten vragen. Welke optie je ook kiest; zorg in ieder geval dat je het hebt geregeld vóór 1 mei 2017. Vanaf die datum gaat de Belastingdienst de wet namelijk handhaven.

Riemer de Graaf
Oprichter van Stichting Impectforce

Riemer de Graaf
Riemer de Graaf Riemer de Graaf
Serie-ondernemer en executive coach
Stel je vraag aan Riemer de Graaf
CAPTCHA