Contant geld verschuift
Is het u ook opgevallen dat bij iedere plofkraak er meer schade is dan de criminelen vooraf hadden bedacht? En dat het geld uit de pinautomaat er vaak niet eens uitgehaald is? Wat een bizar fenomeen. Vanuit het professionele circuit zou je bijna zeggen; laat alleen professionals een plofkraak uitvoeren en laat de amateurs vooral wegblijven van dit fenomeen.
Gevolgen plofkraken
Want wat zijn de gevolgen van deze criminele acties? De pinautomaat wordt een persona non grata. Zowel de retailer als omwonenden juichen de komst van een pinautomaat niet meer toe. Maar wat dan nu? We kennen allemaal de geluiden dat contant geld gaat verdwijnen. Maar ik heb u al eerder mijn waarheid verteld; dat gaat in geen geval gebeuren. Contant geld blijft het meest betrouwbare betaalmiddel dat er bestaat, nu en over tientallen jaren. Neem alleen al de pinstoringen bij de banken, sta je dan met je bankpas. Recent bezocht ik een voetbalstadion met relaties. Ik wilde mijn gasten graag wat te eten aanbieden. Maar wat bleek, er was een pinstoring in het stadion. Gevolg? Ze konden de betaling niet aannemen en dus konden wij geen eten krijgen. Bizar toch?
Cashfree mogelijk?
Vanuit de USA zijn er geluiden dat Amazon en Starbucks op weg zijn naar een "cashfree" economie. Maar wat blijkt uit een onderzoek? Onmogelijk. Een aanzienlijk aantal respondenten geven aan een winkel, maar zeker een restaurant, niet meer te bezoeken als er geen cash wordt geaccepteerd. In een fooi cultuur als de USA is dit ook wel begrijpelijk. Daarnaast is 7% van de Amerikanen door armoede niet aangesloten bij een bank. Dus door contant geld niet meer als betaalmiddel in te zetten, wordt de onderste groep automatisch van de samenleving uitgesloten. Nu zijn de getallen in Europa anders, maar de essentie blijft hetzelfde.
Cash back gedrag
Door de vele plofkraken gaat de branche op zoek naar nieuwe mogelijkheden om de doelgroep van contant geld te voorzien. We zien vanuit ons vakgebied en de professie van contant geld het ouderwetse "cash back" gedrag weer toenemen binnen de retail; het welbekende bijpinnen. Bij de retailers die gebruik maken van een gesloten afrekensysteem, een systeem waarbij de klant zelf kan afrekenen of waarbij de caissière dat doet, kan er veilig en eenvoudig contant geld worden uitgegeven. Een extra service. En veel benut. Uiteindelijk een kostenverlager, want er hoeft minder geld te worden afgestort bij de bank.
Contant geld in Duitsland
In Duitsland hebben ze weer een hele andere oplossing. Ik hoor u denken, ja Duitsland "bar geld” land bij uitstek. Maar de gedachte is niet gek. In Duitsland plaatsen ze een cashautomaat bij een benzinepomp. Die neemt niet alleen het overtollige contante geld in van de caissière, ze stort ook haar bankbiljetten in de automaat af. Als de klant contant geld wilt opnemen creëert de caissière een connectie met een virtuele bank en neemt geld op uit dezelfde automaat. Een verkapt pinautomaat dus. Zo’n pinautomaat staat in een veiligere omgeving dan in een woonwijk en is lastiger te bereiken met een shovel. Zeker de vluchtroute is minder aantrekkelijk.
Conclusie
We blijven met elkaar de mogelijkheden onderzoeken om de hele doelgroep te bedienen. Alle consumenten, klanten en gasten die elektronisch willen betalen, maar ook de mensen die zich prettig voelen met contant geld. En dat zijn er in Nederland nog veel, heel veel!
Andrew Citroen
Cikam