De bedrijfsoverdrachtparadox: Centrale regie is in ieders belang

Opbieden tegen elkaar, weer opbieden tegen elkaar. Onderhandelingen die stuklopen. Opnieuw op zoek naar overnamekandidaten. Waar leidt het eigenlijk toe? Als adviseur heb ik veel moeizame bedrijfsoverdrachten meegemaakt. En uiteraard: u wilt als koper een lage prijs, terwijl de verkoper snel een mooie deal wil maken. En voor de formuleorganisatie is continuïteit van het vestigingspunt eerste prioriteit.

De partijen bij bedrijfsoverdracht hebben verschillende belangen. Dit zorgt er helaas vaak voor dat de verkoop blijft hangen en deals (steeds) afketsen. Hier schiet niemand iets mee op. Want voor koper, verkoper én formuleorganisatie geldt: u wilt schot in de zaak. Iedereen wil een soepele bedrijfsoverdracht. Dit is de bedrijfsoverdrachtparadox: door eenzijdig te kijken naar uw belangen, rijden we onszelf in de wielen.

Hoe overstijgt u deze paradox? Hoe realiseren partijen samen een vlotte verkoop en financiering? Volgens mij kan dit door de centrale regie neer te leggen bij één partij. Het afgelopen jaar hebben wij een franchise-aanpak ontwikkeld. Ons uitgangspunt is om alle diensten te bieden rondom bedrijfsoverdracht, voor formuleorganisatie, koper en verkoper. Van waardebepaling tot werving en selectie, van onderhandelingen tot de uiteindelijke overdracht.

Gek, één adviseur?

Het klinkt misschien gek, één adviseur voor koper en verkoper. Want krijgt u dan wel de beste verkoopprijsprijs? Betaalt u teveel voor uw nieuwe bedrijf? Maar centrale regie is de logische optie. Om een voorbeeld te geven: geen ellenlange onderhandelingen, maar snel een reële verkoopprijs. Dit betekent meer voorspelbaarheid en snelheid qua financiering, en een snellere verkoop. Wat ook de continuïteit van het bedrijf beschermt. Is dit niet in het belang van alle partijen?

Eén centrale regie biedt meer voordelen. Wat dacht u van een overnameadviseur die direct zorgdraagt voor werving en selectie van overnamekandidaten. Die objectiviteit biedt met een uniforme model voor waardebepaling. Die slimme financieringsvormen kent en snel weet rond te krijgen. Een adviseur kortom, die in een centrale regie de overdrachtsparadox overstijgt en zo uw belangen nog beter behartigt.

Discussiëren?

Ik ben erg benieuwd hoe u denkt over deze prikkelende stelling in bedrijfsoverdracht mede ingegeven door mijn mediation-achtergrond. Mail me of laat hieronder een reactie achter. Ik ga graag het gesprek met u aan!

Ben Hogeveen
Ben.hogeveen@flynth.nl
www.flynth.nl/franchise

Franchise+ Franchiseplus
Redactie