Zo krijg je positieve online klantbeoordelingen op restaurant beoordelingsplatforms

Belang van online klantbeoordelingen in de horeca

Online klantbeoordelingen spelen een cruciale rol in de horeca. Ze vormen een objectieve referentie voor potentiële klanten, verschijnen op meerdere platforms, zoals Google Mijn Bedrijf, Yelp, TripAdvisor, en sociale media. Om ervoor te zorgen dat jouw restaurant positieve beoordelingen krijgt, zijn er enkele belangrijke aspecten waarmee je rekening moet houden.

Invloed van beoordelingsplatforms op restaurants

Allereerst moet je bewust zijn van de toenemende invloed van beoordelingsplatforms. Volgens BrightLocal's onderzoek uit 2020 leest 87% van de consumenten online recensies. Restaurants moeten daarom aanwezig zijn op deze platforms, met name Google Mijn Bedrijf, om zichtbaar te zijn voor potentiële klanten en hun vertrouwen te winnen.

online recensie

Het belang van positieve beoordelingen en hoe deze te krijgen

Het verkrijgen van positieve beoordelingen is afhankelijk van de kwaliteit van je service en de beleving van de klant. Zorg voor een aantrekkelijke presentatie van het eten, attente service, en redelijke wachttijden. Actief vragen om een beoordeling verhoogt de kans dat klanten een recensie achterlaten. Het verkrijgen van positieve klantbeoordelingen kan op verschillende manier worden gestimuleerd:

  • Plaats QR-codes met de Google-beoordelingslink op de tafels, zodat gasten direct naar jouw beoordelingspagina worden geleid.
  • Voeg de Google-beoordelingslink toe aan jouw eigen website.
  • Laat positieve restaurantbeoordelingen zien op sociale media.
  • Maak mooie afbeeldingen van de positieve restaurantbeoordelingen die je ontvangt en deel deze op jouw social media kanalen.
  • Integreer de beoordelingslink in jouw nieuwsbrieven.
  • Vraag direct na een bestelling om feedback en stuur gasten met een button door naar jouw Google-beoordelingspagina.
  • Creëer een stimulans voor beoordelingen – Je kunt gasten verleiden om een beoordeling achter te laten door ze bijvoorbeeld mee te laten doen aan een loterij of ze te belonen met een korting of cadeau na het schrijven van een beoordeling.
  • Print een bericht of QR-code op de kassabon.

Het belang van reageren op negatieve feedback

Reageren op negatieve feedback is even cruciaal als het verkrijgen van positieve beoordelingen. Een gepaste reactie op negatieve opmerkingen toont aan dat je naar klanten luistert en bereid bent te leren en verbeteren. Het bedanken van de klant, gepersonaliseerde reacties en snelle antwoorden helpen bij het opbouwen van relaties en het herwinnen van ontevreden klanten.

online klantbeoordeling

Wachttijden voor eten en de rekening in restaurants

Gasten wachten meestal niet oneindig lang op hun eten of de rekening. Als ze na herhaaldelijke verzoeken niet worden bediend, hebben ze het recht om zich terug te trekken uit de overeenkomst. Maar ze kunnen de rekening niet vermijden. Ze moeten hun contactgegevens achterlaten zodat je de rekening kunt sturen.

Hoe om te gaan met ontevreden gasten

Als een gast niet tevreden is met het eten, kan hij of zij dit onmiddellijk aangeven. Objectief slecht eten moet worden vervangen of vergoed. In geval van subjectieve ontevredenheid kan je overwegen om coulant te zijn, maar dit is geen verplichting.

Conclusie: Het belang van positieve klantbeoordelingen voor het succes van een restaurant

Kortom, het krijgen van positieve klantbeoordelingen is essentieel voor het succes van een restaurant. Door professioneel te handelen en op de juiste manier met feedback om te gaan, zorg je ervoor dat jouw restaurant een positieve indruk maakt op potentiële klanten. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken van nieuwe klanten, maar het kan ook eventuele omzetverliezen voorkomen.

positieve online klantenbeoordeling
Lees meer over: