Remco Robelus, oprichter van Spare Rib Express geeft antwoord op de vraag:

Waarom is Franchise een goede keuze?

Spare Rib Express oprichter, Remco Robelus, geeft antwoord op de vraag waarom franchisen een aantrekkelijke optie kan zijn. Velen vragen zich af waarom ze zouden moeten franchisen, omdat dit vaak gezien wordt als een keuze voor ondernemers die niet zelfstandig kunnen ondernemen. Ook Remco had vroeger zijn twijfels. Franchise had een slechte reputatie, waarbij er weinig vrijheid, inspraak en vaak onhaalbare beloftes waren.

Veranderingen in de franchise-industrie

Maar de franchise-industrie is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Dit komt mede door nieuwe regelgeving en de mogelijkheid voor franchiseondernemers om echt ondernemer te zijn. Ondanks de strakke richtlijnen van de formules, kan de gemiddelde franchiseondernemer tegenwoordig prima invloed uitoefenen op de exploitatie. Betrokken ondernemers kunnen via een franchiseraad of commissie deelnemen aan het besluitvormingsproces van de keten en hun input is van groot belang om een goede balans te vinden tussen hoofdkantoor en werkvloer.

Gevestigde naam

Daarnaast geldt het gezegde 'samen sta je sterker'. Door te franchisen start je gelijk met een grote groep collega's in dezelfde branche. Hierdoor kun je intern netwerken, benchmarken en gezamenlijk zorgen voor een optimale exploitatie. Je staat er niet alleen voor en maakt gebruik van alle kennis en naamsbekendheid die de keten in de jaren heeft opgebouwd. Dit zorgt ervoor dat het aantal faillissementen onder franchiseformules lager ligt dan onder individuele ondernemers.

Meevaren op het succes van een bewezen formule

Uiteraard zijn er ook negatieve aspecten aan franchisen. Je zult binnen de kaders van de formule moeten werken, individuele beslissingen nemen is niet mogelijk en je moet een fee betalen voor het gebruik van de formule. Oftewel, je moet de formule volgen. Maar vergeet niet dat de formules vaak al hun succes hebben bewezen en jarenlange ervaring hebben. Al met al maakt dit franchisen in de ogen van Remco Robelus dé ideale samenwerkingsvorm.
 

Remco Robelus Spare Ribs Express