De vliegende start van de familie Kolthoff

In Neede opende in december vorig jaar de tweeduizendste vestiging van Anytime Fitness. John Kolthoff startte daarmee een nieuw avontuur, samen met zijn vrouw en hun twee zoons.

Na een paar hele drukke maanden maakt hij een eerste balans op en kijkt hij terug op zijn start als franchisenemer. Na ruim twintig jaar werkzaam te zijn geweest als business finance specialist voor Amerikaanse bedrijven, begon John Kolthoff vorig jaar aan een totaal nieuw avontuur. Hij ging er met zijn vrouw Saskia eens goed voor zitten om een plan te maken voor de tweede helft van hun leven. Hierin zouden hun interesses, sport, voeding en lifestyle een rol moeten spelen. En het mooiste zou zijn om iets gezamenlijks te doen met het gehele gezin. In mei 2012 kwam hij in contact met franchisegever Petro Hameleers van Anytime Fitness. “Zijn drive, ervaring en visie spraken mij direct aan. Die gaat ervoor, wist ik. En dat heb je nodig. Zowel de franchisenemer als de franchisegever moeten ervoor gaan. Het is tweerichtingsverkeer.” Daarnaast had het echtpaar Kolthoff ‘een persoonlijke klik’ met Hameleers, wat het proces alleen maar versnelde. Binnen zeven maanden was de zaak beklonken en kon de tweeduizendste vestiging van Anytime Fitness de deuren openen, in het Gelderse Neede. Daar waren contractbesprekingen, het zoeken naar een locatie, huuronderhandelingen en het kiezen van het juiste financiële arrangement aan vooraf gegaan.

Er waren geen twijfels, zeker niet wat betreft de locatie. “Ik was gelijk verliefd op het hoekpand op de kop van het centrum in Neede.” Maar er moest nog wel wat aan gebeuren voordat het een fitnesscentrum zou zijn. Alles ging eruit en de ruimte werd opnieuw opgebouwd. Met een brandwerend plafond, een nieuwe pui en entree, dubbel glas en douche- en toiletruimten. Het werd ‘een proces’ van twee maanden waarin zij werden bijgestaan door een architect van Anytime Fitness en een zelf gekozen bouwadviseur. Uit de drie kleurschema’s voor het interieur koos de familie Kolthoff ‘earth’. “Ons uitgangspunt was om met mooie, warme kleuren aan te sluiten bij wat onze toekomstige gasten uit Neede mooi zouden vinden, wat hen aan zou spreken.”

Vrijheid

Drie maanden later stelt hij vast dat de gasten de fitnessschool als een aanwinst voor Neede beschouwen. Hij heeft die eerste maanden voorbij zien vliegen. “Januari is een maand waarin het traditioneel drukker is vanwege de goede voornemens van de mensen. Het is inderdaad erg druk geweest, we liggen voor op onze doelstellingen.” Ondertussen is het een echt familiebedrijf, want naast zijn vrouw, zijn ook beide zoons actief op de werkvloer. Robbert is trainer/instructeur en hoopt binnenkort zijn diploma in personal training te halen. “Dat gaan we dan vanaf de zomer aanbieden. Om dit voor een grotere groep bereikbaar te maken, wordt er binnen het Anytime Fitness concept nagedacht over personal training in kleine groepen, van drie tot vier personen.” Het is onderdeel van een kernwaarde van Anytime Fitness: gemak. Daaronder valt ook de toegankelijkheid van de fitnessruimte, vierentwintig uur per dag. Lekker ’s nachts trainen? “Dat gebeurt bij ons nog weinig”, geeft Kolthoff toe. “Maar ’s morgens vroeg komen er wel vaak gasten, voordat ze naar hun werk gaan. En ’s avonds laat vinden mensen ook een prettige mogelijkheid. Het concept komt uit Amerika, het land bij uitstek van de 24-uurseconomie. Maar wij zijn er ook rijp voor, daar ben ik van overtuigd.” De vrijheid om zelf te bepalen wanneer te sporten, spreekt zijn gasten zeer aan heeft hij gemerkt. “De agenda’s van de mensen zitten overvol. Ze moeten aan alles denken: werk, school en etenstijden. Bij Anytime Fitness hoef je niet na te denken wanneer je kunt sporten.”

Dat heeft volgens hem ook een positieve werking op de gezondheid. “Geen tijd is geen excuus meer. Door die vrijheid komen de gasten vaker waardoor ze beter in vorm raken, zich beter voelen en de drempel om af te haken hoger wordt.” De leden hebben met de digitale sleutel ook toegang tot alle vestigingen van Anytime Fitness wereldwijd. Het bewijs daarvoor leverde de vicepresident van het concern bij de opening van de zaak in Neede. Om half negen ‘s ochtends verraste de Amerikaan de Kolthoffs door ineens in hun club te staan.

24-uurseconomie

De andere kernwaarde van het kleinschalige fitnessconcept is ‘culture’, vrij vertaald ‘sfeer’. Kolthoff: “Het contact is zo persoonlijk mogelijk. Wij kennen bijvoorbeeld iedereen bij naam en het gaat toch om honderden leden. Dat spreekt de mensen echt aan. Het zijn kleine dingen met een grote impact.” Hij hanteert het ‘ABC principe’: aandacht, begrip en complimenten. “Dat wordt tegenwoordig als iets bijzonders ervaren, maar zou eigenlijk iedere zaak moeten hebben.” Zijn ervaringen met Amerikaanse bedrijven maakten de stap naar Anytime Fitness een soepele. “De kennismaking was eigenlijk een déjà vu. Vooral wat betreft de aanpak van sales en marketing en het visionaire karakter van het concept.” De marketing, aangestuurd vanuit het hoofdkantoor in Sittard, wordt mede door zijn jongste zoon gedaan, Matthijs, die afstuderende is in de communicatiewetenschappen. “De hele familie is bij de zaak betrokken en dat is enorm leuk.” Hij opende de eerste vestiging van Anytime Fitness in Nederland buiten thuishaven Limburg. Maar inmiddels is dertien kilometer verderop, in Goor, een collega begonnen. Kolthoff is er blij mee. “Het geeft een versterkend effect van het franchiseconcept. Je kunt elkaar helpen en samen leuke dingen organiseren. En het geeft de gasten een bereikbare mogelijkheid eens ergens anders te sporten.” Als het goed is krijgen die leden daarvoor meer opties want Anytime Fitness beoogt 150 vestigingen binnen tien jaar in Nederland te openen.

Minibio John Kolthoff

Gestart als franchisenemer in: december 2012
Leeftijd: 54
Gezinssituatie: getrouwd, twee zoons
Opleiding: VWO, studies op financieel-economisch gebied
Hiervoor werkzaam als: business finance manager bij Motorola
Hobby’s: sporten, fitness, op vakantie gaan, lezen, muziek luisteren
Mijn tip voor starters: Zorg voor een goed en realistisch financieel-economisch plan. Maak duidelijke afspraken van tevoren met de partijen waarmee je gaat (ver)bouwen zodat de bouw binnen de financiële kaders blijft. Voer daarnaast goede huuronderhandelingen, zeker in deze tijd. Dat helpt je in je economische bedrijfsvoering.

+