Toastable in beeld: Een franchise starten in de horeca? Juist nu.

Een franchise starten is spannend. Voor de franchisenemer en franchisegever. Je goed lopende concept, waar je jarenlang hard aan werkte met een waardevolle merknaam, in de handen van een ander loslaten doe je niet zomaar. Voeg daar coronajaar 2021 aan toe en je zou de stap niet zetten. Volgens Bartjan Hendriksen van Toastable was het juist precies het goede moment. “Het heeft vele voordelen om er nu mee aan de slag te zijn, voor mij en voor de franchisenemers.”

Toastable opende in 2012 haar eerste vestiging in Amsterdam, een tweede in dezelfde stad opende twee jaar later. “Inmiddels zijn dat in tien jaar vijf goedlopende vestigingen door heel Nederland. Dat is best intensief, zeker met het personeelstekort nu. Mensen moeten het leuk blijven vinden om te werken, daar moeten we goed op letten. Bij de franchises kan ik dat meer loslaten en regelen de franchisenemers dit helemaal zelf.”

Echte ondernemers

Ook is een franchisenemer meer ondernemend volgens Bartjan. “Een franchisenemer gaat meer echt op zoek naar omzet. Dat verschil met een locatie manager merken we goed. Er wordt meer over kosten nagedacht en manieren om omzet te verhogen. Ik word ook een stuk minder gebeld”, vertelt hij lachend.

Efficiënt

Toastable is geen doorsnee lunchroom. “Los van het product waar we heel goed over nadenken, is een praatje maken met je gasten belangrijk.” Je start in een kleine onderneming waar je goed met twee of drie mensen aan de slag kan. “Je hebt dus geen groot team nodig.” Efficiëntie zie je daarom overal terug. Ook in Scienta. “Al heb ik nog veel te ontdekken in de software.”

In april 2021 werd Bartjan klant van Scienta. “Helaas duurde corona wat langer dan gehoopt waardoor we Scienta nu nog niet volledig inzetten maar inmiddels hebben we onze eerste franchise geopend in Almere. De tweede opent in oktober, in Arnhem. Dus ik verwacht dan ook Scienta actiever te gaan gebruiken. Gelukkig dacht Scienta mee over de licentiekosten in die tijd, dat was erg fijn.”

Toastable handboek

“Ons handboek staat er inmiddels in, maar we zijn die nog aan het updaten. Met meerdere franchisenemers is het handig om hierin je marketingmateriaal, handboeken en ander naslagwerk in te verwerken. Als franchisenemer vind je alle standaard documenten zoals franchisecontracten ook erin. Zo voldoe je meteen aan de franchisewet.”

Starten als horeca ondernemer zonder beginnersfouten

Met een bestaande formule starten, geeft je een voorsprong volgens Bartjan. “Het is nu niet makkelijk om een horecazaak te beginnen vanaf nul. Er is meer risico sinds corona. Door voor een franchise te kiezen, maak je geen beginnersfouten en ook een bank gaat liever met een stabiele formule in zee.”

Met Scienta laat je een franchise kandidaat zien dat je overal over nagedacht hebt. “Het is een stuk professioneler dan een dropbox ofzo natuurlijk. Je hebt meer overzicht en alles is makkelijk vindbaar. Ik ben benieuwd wat ik er nog meer uit ga halen als franchisegever.”