Tips voor een gezond ondernemerssucces

Als ondernemer moet je rekening houden met veel verschillende zaken, maar houd je wel rekening met je gezondheid? Voor ondernemers is je gezondheid essentieel voor het behalen van succes, dit zorgt er namelijk voor dat je productief te werk gaat, je stressniveau niet te hoog wordt en dat je positief te werk kan gaan. Wat je als ondernemer wil voorkomen is dat je in een burn-out raakt. Doordat je weet hoe je deze factoren kan verbeteren, zorg je ervoor dat je meer succes zal krijgen in je vakgebied.

Je gezond voelen voor productiviteit

Wanneer je je niet gezond voelt, dan is het een feit dat je productiviteit verslechtert. Je gezond voelen houd is dat je fysiek maar ook mentaal gezond bent, wat extra belangrijk is wanneer je gaat ondernemen. Doordat je gezond voelt zal je merken dat je met meer vitaliteit en veerkracht aan je uitdagingen kan werken. Er zijn meerdere manieren om hieraan te werken zoals:

  • Lichaamsbeweging: Beweging zorgt niet alleen voor meer fitheid maar het maakt ook een gelukshormoon aan wat kan zorgen voor minder stress en een voldaan gevoel. Vooral wanneer je in de koudere maanden komt is beweging belangrijk. Haal daarom je maium original regenjas uit de kast of ga een regenjas kopen zodat je ook dan nog buiten actief kan blijven.
  • Voldoende slaap: Onderschat te weinig slaap niet, want het kan veel effect hebben op je lichaam. Als je voldoende slaap krijgt, dan kan je lichaam en geest beter herstellen, zodat je de volgende dag je beter kan concentreren en gemakkelijker beslissingen kan maken.

Stressmanagement

Ondernemen kan erg stressvol zijn door veel verantwoordelijkheden en uitdagingen wat kan zorgen voor een enorme druk. Als je als ondernemer goed wil blijven presteren dan is het belangrijk om je bezig te houden met stressmanagement. Bij stressmanagement ben je bezig met verschillende technieken om de druk te verminderen. Zo kan je aan de slag met mindfulness oefeningen of meditatie waardoor je bewust wordt van het moment zelf en je de stressfactoren kan herkennen en je ervoor zorgen dat je kalmeert. Verder kan je ook tijdmanagement technieken inschakelen zodat je leert prioriteiten te stellen en realistische taken gaat organiseren.

Voorkomen van een burn-out

Een burn-out is een serieus gevaar voor ondernemers. Veel en hard werken kan voor overmatige stress zorgen, ze blijven maar gaan zonder stil te staan bij veel verschillende gezondheidsfactoren. Een burn-out kan je vooral herkennen doordat je constant vermoeid bent, minder motivatie hebt en dat je dingen begint te vergeten. Maar ook is het naast mentaal ook fysiek emotioneel uitputtend, wat ervoor zorgt dat het lastig is om succes te behalen. Ervoor zorgen dat je niet in de positie komt kun je de volgende stappen doornemen:

  1. Een burn-out herkennen: De eerste stap is het leren herkennen van vroege tekeningen die kunnen leiden tot een burn-out. Denk hierbij aan vermoeidheid, minder motivatie, prikkelbaar, minder concentratie. Als je dit herkent is het tijd om actie te ondernemen.
  2. Tijd voor ontspanning: Neem regelmatig pauzes zodat je tot rust kan komen. Tijdens deze pauzes kan je je oefeningen doen om volledig te ontspannen zoals wandelen, meditatie of het uitvoeren van een hobby zodat je stress wordt verminderd en je energie meer omhoog gaat.
  3. Pauze van je werk: Ga regelmatig op vakantie of neem even afstand van je werk. Dit kan je al doen door dagen voor in te plannen zodat je op de dag zelf je helemaal kan opladen en niet constant gefocust bent op werk.
Lees meer over: