Thomashuis Harich zoekt na 10 prachtjaren opvolgers

“Er zit zoveel schoonheid in klein simpel geluk.” Een fragment uit een nummer van Guus Meeuwis dat al zo’n 10 jaar de rode draad vormt in Thomashuis Harich. Maar na een decennia vol bijzondere momenten, gaan zorgondernemers Klaas en Anja met pensioen en zoeken zij een enthousiast stel dat de zorg voor hun bewoners overneemt. “Het is een prachtige club mensen om mee te wonen en te werken.”

Het verhaal van Klaas en Anja begint eigenlijk op de fiets. Tijdens hun fietsvakanties komen ze tot de conclusie dat ze een eigen zorgboerderij willen starten. “Eenmaal thuis voor de televisie kwamen we het verhaal van Hans van Putten tegen, de vader van Thomas en de oprichter van het Thomashuis”, vertelt Anja enthousiast. “We hebben ons erin verdiept en elkaar aangekeken toen we op de knop voor een kennismakingsgesprek klikten. Toen begon het feest te rollen.”

Bewoner op de eerste plaats

Anja heeft 8 jaar als groepsleidster gewerkt in gezinsvervangende tehuizen. Wanneer de kinderen groter zijn, werkt ze in een supermarkt. Klaas zit al sinds zijn twintigste in de zorg bij verschillende woonlocaties. Onder meer 20 jaar als teamleider. Na verloop van tijd werd de kloof tussen zorg verlenen zoals je zelf zou willen en de praktijk te groot. “De zorg werd steeds bureaucratischer, waarbij van boven werd opgelegd. Ook de bewoners werden steeds meer beperkt”, blikt Klaas terug.

“We hebben regelmatig kippenvelmomenten”

Wil ik wel zo verder in de zorg? Wat wil ik met mijn laatste 10 jaar van mijn zorgcarrière doen? Vragen die het echtpaar zichzelf stelt. “Het Thomashuis sloot aan op onze visie hoe de zorg eruit hoort te zien: bewoners op de eerste plaats, niet de verslaglegging.”

thomashuis Harich groepsfoto op vakantie

Kippenvelmomenten

In juni 2011 is het zover en openen Klaas en Anja Thomashuis Harich, een karakteristieke stolpboerderij op loopafstand van het pittoreske Harich en Balk. Het stel vertelt dat het vanaf het begin een zingevende uitdaging is geweest. “Na de eerste maanden zagen we dat bewoners hun rust en ontspanning vonden en angst afnam. Dat bereikten we door er gewoon voor hen te zijn en te geven wat ze nodig hebben”, vertelt het stel. “We hebben regelmatig kippenvel momentjes als we zien wat die persoonlijke aandacht met onze bewoners doet.”

“Hij kreeg zijn boevenstreekjes en big smile weer terug”

De belangrijkste regel in de zorg? “Eerst naar de mens kijken en dan naar de regel”, reageert Klaas. Daarbij speelt de omgeving een belangrijke rol. “Bewoners moeten zich gerespecteerd en veilig voelen en de ruimte hebben om te doen wat ze leuk vinden.” Anja haalt als voorbeeld een bewoner met down aan. “Vroeger liet hij zich om de paar meter op zijn knieën vallen. Dat was aangeleerd gedrag en een stukje spanning. Op een gegeven moment deed hij dat niet meer. Ook kreeg hij weer zijn big smile en boevenstreekjes terug. Daar genieten zijn moeder en wij volop van.”

Dierenweide Thomashuis Harich

Veelzijdig leven

Die persoonlijke groei en de bewoners gelukkig zien, geeft het stel energie om door te gaan zoals ze zijn begonnen. “Dat is het voordeel van onze aanwezigheid als zorgondernemers: wij zijn het aansturende element, we bewaken de koers en wij zien de kleinste ontwikkelingen die juist zo belangrijk zijn.” Dat realiseren ze samen met hun bevlogen team en de familie van bewoners. “De nadruk ligt op samenwerking en transparantie.”

“Het voelt niet als werken”

Het leven van Anja en Klaas is veelzijdig. “De zorg voor onze bewoners is een ritme dat in ons leven thuishoort. Samen vullen we de dag in. Het voelt niet als werken. Natuurlijk komen er ook ondernemende aspecten bij kijken, maar dat vinden wij juist een leuke uitdaging.”

Hechte groep

De ochtend staat in het teken van ADL en het gezamenlijke ontbijt, waarna de bewoners naar hun dagbesteding gaan. “Daarna is Klaas de man van de organisatie en financiën. Ik verzorg de praktische zaken zoals het reilen en zeilen in huis. Vanaf het begin hebben we een organische rolverdeling gehad die als een geoliede machine loopt”, vertelt Anja.

“Ze gaan voor elkaar door het vuur”

Rond een uur of 4 ’s middags komen de bewoners weer thuis en wordt de dag met een lekker bakje koffie of thee aan de lange eettafel besproken. “Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook zodat de bewoners naar elkaar leren luisteren”, licht Klaas toe. “Die sociale verhouding is zo belangrijk. We maken met z’n allen namelijk de sfeer in huis.” Het afgelopen decennia zijn de bewoners van Thomashuis Harich een hechte groep geworden. “Ze kwamen als individuen binnen, maar ze hebben zich zo leuk ontwikkeld. Ze uiten zich als ze iets niet leuk vinden, maar ze gaan ook voor elkaar door het vuur.”

Vanaf de grond opgebouwd

De mooiste momenten in het Thomashuis? “Heb je even? Daar kan ik een boek over volschrijven”, lacht Anja. “De eerste jaren zijn intensief omdat we het vanaf de grond hebben opgebouwd. Dat kostte energie, maar ik zou het voor geen goud willen missen.” Klaas vult aan: “Als zorgondernemer zijn we de regisseur: zelf bepalen we hoe de bewonersgroep eruitziet, we kunnen zelf medewerkers aannemen en zelf de rode draad van het Thomashuis zijn. Dat is een interessant leerproces.”

Binnenkort gaan Klaas en Anja met pensioen en zijn ze op zoek naar een enthousiast stel dat de zorg van hun huis overneemt. “Het is zo’n verrijking van ons leven geweest. Dat gunnen we onze opvolgers ook.”

Bezoek de informatiebijeenkomst 

Ook werkzaam in de gehandicaptenzorg en wil jij net als Klaas en Anja het verschil maken voor de bewoner? Meld je dan aan voor de informatiebijeenkomst op donderdag 29 oktober in Thomashuis Lichtenvoorde. Daar vertellen Bas en Rinske je over hun leven als zorgondernemer en leiden je graag rond in hun Thomashuis.

Lees meer over:
Bekijk ook