Straetus wint NFV Franchise Trofee 2018

Straetus is de winnaar van de NFV Franchise Trofee 2018. De formule die staat voor klantvriendelijk incasseren versloeg in een zinderende finale tijdens de Algemene Ledenvergadering van de NFV met slechts één stem verschil mede-genomineerden Kaldi koffie & thee en Vital4Skool.

“Trots”, zeggen Dennis Kuipers en Crijn Janssen in koor. Beiden vormen de directie van Straetus. “Franchise is in incassoland geen gemeengoed, toch bewijzen wij onder meer met het winnen van deze prijs dat het een samenwerkingsvorm is die succesvol kan zijn”, zegt Kuipers. Hij vertelt dat Straetus in 2009 is gestart en nu negen jaar later 31 vestigingen heeft. “We willen gestaag doorgroeien naar veertig tot vijfenveertig vestigingen. Maar de kwaliteit van het netwerk staat op één, niet de kwantiteit.” Dat geldt overigens ook voor de dienstverlening. “Wij gaan voor klantvriendelijk incasseren, we zijn er niet op uit om in de rechtbank te belanden. Dat is verspilde energie en verspild geld”, aldus Janssen. Hij spreekt over de onderscheidende aanpak van Straetus; persoonlijk, transparant, maar vooral dus ook klantvriendelijk. “Crediteur en debiteur moeten na een incassotraject ook nog met elkaar door één deur kunnen.”

De bijzondere aanpak, maar zeker ook het franchisemodel staat aan de basis van het succes en het winnen van de Trofee, stellen Janssen en Kuipers. “Wij staan naast de franchisenemers, we trekken samen op. Er wordt veel informatie gedeeld. Hebben ze vragen, dan kunnen ze altijd bij ons terecht. Ook ondersteunen wij hen in juridische-, administratieve- en commerciële zaken”, aldus Janssen. Kuipers ondersteunt het met nog een ander voorbeeld. “Bij Straetus kennen wij het SAP-programma, Straetus Aspiratie Programma. Via dit programma zitten we meerdere keren per jaar samen met groepen franchisenemers en brainstormen wij over onze formule en onze dienstverlening. Zo gaan wij samen met de franchisenemers vooruit en werken wij continu aan nieuwe plannen.”

Pitch

Een van die nieuwe ontwikkelingen is het leveren van een totaalpakket met naast de incasso ook het debiteurenbeheer, vertelde Kuipers al eerder tijdens zijn pitch voor de jury van de Trofee. “We zien de behoefte hieraan stijgen. En dat is mooi, het past namelijk in onze visie van incasso. De klanten van onze franchisenemers versturen de factuur en vanaf dat moment nemen wij het gehele traject over. Zeer effectief, ook omdat er kort op de bal wordt gespeeld. Bij het verstrijken van de betalingstermijn gaat er meteen een herinnering de deur uit, wordt de debiteur nagebeld en bezoeken wij, waar nodig, de debiteur thuis.” Deze persoonlijke, menselijke aanpak werkt. Ook dankzij de regionale structuur. “Wij werken met regionale kantoren waardoor er altijd nauw contact is met de opdrachtgever en de debiteur”, vertelt Kuipers. “Waar nodig formuleert een franchisenemer in overleg met de klant het voorstel. Dat legt hij voor aan de debiteur tijdens een huisbezoek. Bij zakelijke klanten gaan we overdag langs, bij particulieren gebeurt dit meestal ’s avonds. Vanwege deze benadering zijn al veel debiteuren opdrachtgever geworden”, vult Janssen aan.

Potentie

De potentie, het verdienmodel en de doorontwikkeling van de formule waren de belangrijkste redenen dat de jury de NFV Trofee heeft toegekend aan Straetus. De prijs werd na afloop van de Algemene Ledenvergadering (ALV) uitgereikt door ondernemer en investeerder Annemarie van Gaal en Boris van der Ham, voorzitter NFV. 

De NFV Franchise Trofee is dè vakprijs voor franchiseformules. De Trofee wordt sinds 2004 ieder jaar uitgereikt en geeft erkenning op het gebied van samenwerking, kwaliteit en winstgevendheid. Naast Straetus waren ook Kaldi koffie & thee en Vital4Skool genomineerd voor de NFV Franchise Trofee. Leden en niet-leden van de NFV nomineren hun beste franchiseformule. Hieruit volgen de drie genomineerden met de meeste stemmen. De genomineerden hebben zichzelf op 12 april tijdens een pitch aan de vakjury gepresenteerd. Op basis hiervan heeft een vakjury 50 punten, verdeeld over de genomineerden, toegekend. Tijdens de ALV zijn er promotiefilmpjes van de genomineerden getoond en hebben de aanwezige leden de andere 50 punten toegekend. Deze combinatie van stemmen heeft Straetus tot uiteindelijke winnaar gemaakt.

Lees meer over:
NFV
NFV
Franchise+ Franchiseplus
Redactie
Bekijk ook

De Nederlandse Franchise Vereniging is de overkoepelende belangenorganisatie voor franchising in Nederland.