Stel een vraag nr.8

Door wie kan ik een franchiseovereenkomst laten beoordelen om alle rechten en plichten te kennen alvorens de overeenkomst te ondertekenen?

Door deze vraag te stellen bent u al op de goede weg om een zorgvuldige afweging te maken voor een gezonde start in franchiseland. Overigens zou iedere jurist u kunnen helpen, maar beter is een in franchise gespecialiseerde jurist of adviesbureau. Daarnaast is het lidmaatschap van de betreffende franchiseorganisatie bij de Nederlandse Franchise Vereniging ook een plezierige waarborg aangezien de franchiseovereenkomst dan op zeker is getoetst aan de Erecode en dat wil echt wat zeggen. Ga dus naar www.nfv.nl en kijk daar eens rustig rond. De gele gids met alle belangrijke adressen voor de startende franchisenemer. 

 

Wat is de gemiddelde franchisefee in Nederland?

In dezelfde orde zou u ook gevraagd kunnen hebben wat de gemiddelde prijs is van een broodje zalm. Het is maar waar u trek in heeft. De franchisefee bestaat namelijk uit twee gedeelten. Eén gedeelte voor de huur van de formule, en uiteraard is die geheel afhankelijk van het voorspelbare inkomen dat u met de betreffende formule kunt behalen. Het andere deel is voor de diensten die de franchisegever voor u verricht. Franchise is een samenwerkingsmodel tussen twee zelfstandige partijen die beiden winst moeten maken, derhalve is de franchisegever zeker geen charitatieve instelling. Beter is dus eerst te kijken naar het inkomen dat u met de betreffende formule kunt behalen en hoeveel uren u daarmee kwijt bent. En hoeveel euro’s u moet investeren (en ook met rente moet afbetalen) om mee te mogen doen. De gouden regel is wel dat het inkomen van de franchisenemer altijd hoger is dan de fee voor de franchisegever.

 

Welke organisatie laat zien welke kant je eigenlijk op kunt bij franchise. Als ik naar mijzelf kijk dan kan ik zoveel doen, maar welke formule past bij mij? Is er een bedrijf dat je hiermee kan helpen?

Wellicht toch meer een vraag voor een beroepskeuzebureau. De enige kant waar u met franchise naar toe kunt is SAMEN naar MEER en BETER. Er is tegenwoordig op elk gebied en in elke branche wel een franchiseformule te vinden, dus keuze genoeg. Veel belangrijker is in welke branche of op welk gebied u uw kennis en kunde het best kunt exploiteren. En wordt u daar ook gelukkig. Overigens zijn er een  aantal bureaus die voor franchiseformules werven en selecteren en wellicht kunt u zich eens laten informeren en/of adviseren over de vele mogelijkheden.

 

Bestaat er een franchiseformule in Swarovski-artikelen?

Niet echt, want Swarovski werkt met een zogenaamde selectieve distributie, maar u kunt wel contractdealer worden. In Den Helder weten ze er alles van.

 

Indien de franchisegever niet in staat is om binnen zes maanden een locatie en financiering te regelen (ondanks dat dit getoetst is door een administratiekantoor) is het dan mogelijk om de inleg terug te vorderen?

Dat ligt er natuurlijk helemaal aan wat u heeft afgesproken. Meestal sluit men een voorovereenkomst af waarin alles precies staat omschreven, ook de tijdsduur en zeker wie wat betaalt als men er niet in slaagt. De franchisegever zoekt voor u een locatie en stelt een exploitatiebegroting op voor de financiering en verricht dus voor u een aantal diensten tegen een vooraf afgesproken betaling. Gebruikelijk is dan wel dat wanneer een en ander succesvol is afgesloten, de inleg in mindering wordt gebracht met het entreegeld. Accepteert de bank uw financiering niet, dan is het meestal eigen schuld dikke bult. Immers in het voortraject bent u uitvoerig geïnformeerd over alle aspecten van de betreffende formule. De mededeling dat het administratiekantoor de zaak heeft getoetst – moest u daarvoor ook betalen – zegt ons even niets. Zij financieren niet en wanneer eventueel de zaak fout gaat zijn zij ook zeker niet verantwoordelijk te stellen. Gezien de gebruikelijke harmonie in franchise is het wellicht beter om nog eens aan tafel te gaan zitten in plaats van direct de inleg terug te vorderen.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie