Stel een vraag nr.10

 Vraag: Hoe wordt de goodwill bepaald bij de verkoop van een franchisevestiging.

 

Antwoord: Eerlijk gezegd weten wij dat ook niet precies. Elke accountant, fiscalist of adviseur heeft zijn eigen methode ontwikkeld. Uitgaande dat de goodwill meestal gefinancierd moet worden en geen harde dekking kent wordt de hoogte bepaald door de aflossings- cq afschrijvingsmogelijkheid binnen het exploitatiemodel van een 5-jarige franchiseovereenkomst. Bij de grotere formules en of daar waar sprake is van toplocaties zijn de mogelijkheden weer iets ruimer. Zeker wanneer een gedeelte van de goodwill cash uit de binnenzak komt … dan wel de looptijd van de franchiseovereenkomst wordt verlengd tot bv 10 jaar.

 

Vraag: Hoe zit het met de waardering van de managementfee en of de marketinginspanningen?

 

Antwoord: De fee is meestal samengesteld uit twee factoren, namelijk een vergoeding voor de diensten die de gever verricht voor de nemer en de huur van de formule. Dat huurgedeelte  staat dan weer in verhouding met het rendement, dat de nemer met de formule kan behalen. Daarnaast is franchise een commerciële samenwerkingsvorm en blijft het maken van winst nog steeds het uitgangspunt. In de praktijk vindt de nemer de fee meestal te hoog en de gever te laag.

De marketingfee is veel doorzichtiger en in de meeste gevallen zelf controleerbaar.en is een optelsom van de kosten voor ontwerp, productie, verspreiding en plaatsing. De hoogte hiervan staat weer in verhouding met de omzet, die binnen de formule wordt gebudgetteerd.

 

Vraag: Is een franchisenemer operationeel eigenlijk een werknemer, een manager of een investeerder?

 

Antwoord: Dit soort vragen kunnen wij dus echt niet zelf verzinnen. Maar wat ons betreft kan het allemaal. Er van uitgaande, dat een franchisenemer als zelfstandig ondernemer investeert in de formule van de franchisegever, werknemer is in zijn eigen bedrijf en als hij ook nog personeel in dienst heeft is hij automatisch ook nog manager.

 

Vraag: Is het mogelijk om een franchisebedrijf op te starten in het buitenland ?.

 

Antwoord: Uiteraard, maar dat is wel wat gecompliceerder dan in Nederland. U heeft te maken met een andere wetgeving voor wat betreft de franchiseovereenkomst, vestigingseisen en of vergunningen. Ook de financiering is niet eenvoudig. Gaat u er maar vanuit dat nergens ter wereld de franchise financieringsarrangementen zo goed georganiseerd zijn dan bij onze Nederlandse bankiers.  En niet in de laatste plaats met een andere taal en volksaard. Maar voor een gemotiveerde ondernemer zijn er eigelijk geen grenzen, gewoon doen dus.

 

Vraag: Is een franchisegever verplicht voldoende voorraad te houden voor zijn franchisenemers ?.

 

Antwoord: In franchiseland is niets vanzelfsprekend dus moeten alle rechten, plichten en procedures vastgelegd zijn in de franchiseovereenkomst of het handboek. Eigelijk zijn dit vragen die de kandidaat franchisenemer vooraf moet stellen. Overigens, mocht de voorraad zijn uitverkocht dan is er dus meer verkocht dan men gepland had en is het meestal feest. Is er wel voldoende op voorraad dan kan het ook zijn dat de verkoop tegen viel  en via pijnlijke afprijzingen weer het magazijn uit moet. Wat is dus wijsheid. Meestal wordt de voorraadhoogte vastgelegd in een percentage. Een servicegraad van 95 % wil dus zeggen dat tenminste 95 % van uw bestelling uitgeleverd kan worden. Maar de hardlopers zitten dan meestal in die 5 % manco’s.

 

Vraag: Hoe kom ik van mijn franchisecontract af.

 

Antwoord: Deze vraag is zeker niet van een blije franchisenemer. Jammer. Meestal is de tijdsduur van een franchiseovereenkomst 5 jaar met een opzegtermijn van 6 maanden. Mocht u daar eerder van af willen, dan is het betalen van een redelijke schadevergoeding, in verhouding met de resterende looptijd, een vanzelfsprekende verplichting. Een tweede mogelijkheid is ontbinding wegens een in gebreke stelling. Met andere woorden een van de partijen houdt zich niet aan de gemaakte afspraken. Maar dat is niet zo eenvoudig, want wie is nu echt de schuldige. Veel beter is het natuurlijk om samen aan tafel een oplossing te zoeken. Dat is trouwens ook veel goedkoper.

 

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie