Stel een vraag nr.7

Op het internet is veel informatie te verkrijgen over franchising, maar ik weet niet of een franchisegever ook verplicht is de gehele inventaris van een franchisee voor zijn rekening te nemen. Dit omdat overal vermeld wordt dat de opstartkosten voor de franchisenemer zo laag zijn.

Wat je in formulepresentaties vaak ziet is het eigen vermogen dat nodig is om een bedrijf in franchise te kunnen beginnen. Dat is meestal circa 20% tot 25% van de totale investering. Het restant wordt gefinancierd door de bank. De inventaris zal niet voor rekening van de franchisegever zijn. De franchisenemer is zelfstandig ondernemer en investeert dus zelf.
 

 

Een contract met de franchisenemer wordt over het algemeen aangegaan voor een periode van vijf jaar. Wat gebeurt er met de afschrijvingen op inventaris langer dan vijf jaar, mocht de franchiseovereenkomst niet succesvol zijn?

Mocht de franchise niet succesvol zijn, dan hebben vaak zowel de franchisegever als de franchisenemer een probleem. De franchisenemer heeft een probleem omdat hij geen inkomen heeft, geld verliest of zelfs op een faillissement afstevent. Het is maar de vraag of hij de verliezen of de tekorten vijf jaar lang kan volhouden. Bij gedwongen sluiting heeft de franchisegever een probleem, omdat hij vaak een zogenaamde terugkoopverklaring heeft moeten afgeven aan de bank die de vestiging gefinancierd heeft. Daarin staat dat de franchisegever de investeringen in de zaak moet terugkopen zodra de bank dat vraagt.

 

 

Als de franchisegever de organisatie verkoopt, wat gebeurt er dan met de franchisenemers en wat zijn de gevolgen? Kunnen zij zelfstandig worden of meegaan in de verkoop van de organisatie? Wat voor rechten en plichten hebben zij hierin? Wat is de termijn waarop de franchisegever de definitieve verkoop aan zijn franchisenemers bekend moet maken?

Als de franchiseorganisatie van eigenaar verwisselt brengt dat altijd onzekerheid met zich mee. Je weet wat je hebt aan je franchisegever en je moet tot op zekere hoogte maar afwachten wat de toekomst bij de nieuwe eigenaar brengt. Verandering van eigenaar kan echter ook een verbetering betekenen. Voor een antwoord op uw vraag is het nodig om te weten hoe de franchisegever de organisatie verkoopt. Verkoopt hij de aandelen van zijn besloten vennootschap, dan gebeurt er eigenlijk helemaal niets. Franchisegever blijft dezelfde BV, alleen de aandelen veranderen van eigenaar. De franchiseovereenkomsten blijven gewoon bestaan en de directie van de  franchisegever blijft als vanouds zijn verplichtingen nakomen.

Als de franchisegever zijn rechten als franchisegever wil overdragen aan een ander of een andere BV dan moet dat volgens het franchisecontract mogelijk zijn. Vaak zien wij in de franchiseovereenkomst staan dat franchisegever bevoegd is zijn rechten uit de franchiseovereenkomst aan derden over te dragen, mits hij bedingt dat de opvolgende franchisegever alle verplichtingen uit de franchiseovereenkomst zal nakomen. De franchisenemer kan dan niet zomaar zijn contract verscheuren en zelf verder gaan. Het stellen van een termijn zien wij meestal niet. Wel is het voor een goede franchise van belang met elkaar goed te communiceren, zeker bij het wisselen van eigenaar. Zowel de nieuwe eigenaar als de bestaande franchisenemers hebben er baat bij dat onzekerheden en vragen zo snel mogelijk de wereld uit zijn.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie