Stel een vraag nr.6

Als mijn franchiseovereenkomst is afgelopen, kan ik dan onder mijn eigen naam verder gaan?

De meeste franchiseovereenkomsten kennen een zogenaamd non-concurrentiebeding.  Daar staat uitvoerig in beschreven wat de mogelijkheden zijn bij beëindiging van uw overeenkomst. U moet er rekening mee houden dat u zich binnen een bepaalde periode of binnen een bepaalde afstand van uw huidige vestigingspunt niet mag vestigen als ondernemer in dezelfde bedrijfstak. Heel vaak is het zelfs verboden om als werknemer bij een concurrerend bedrijf in dienst te treden. Het verdient dus alle aanbeveling om uw franchisecontract eens uit de kast te halen en nauwkeurig te bestuderen alvorens u tot daden overgaat. We wijzen u ook op het artikel in dit blad van december 2002, waarin een dergelijk geval behandeld is.

Als mijn franchisegever failliet gaat, kunnen we dan als franchisenemers doorgaan?

Dit hangt van een aantal zaken af: wie heeft het recht op de naam, wil en kan een curator de rechten op redelijke voorwaarden overdragen aan franchisenemers? U moet wel een plan voor de doorstart hebben of maken. De beste kansen zijn er als de meeste franchisenemers meedoen en de noodzakelijke financiële middelen op tafel komen, want een faillissement komt niet zomaar. Er is zeker een bank bij betrokken. Haar belangen hoeven niet parallel te lopen met die van de franchisenemers. Wellicht zitten ook collega-franchisenemers in de problemen en worden zij meegesleurd in de val. Deskundige hulp is aan te bevelen, waarbij die hulp niet alleen adviezen moet kunnen geven, maar ook de juiste verbindingen moet hebben om eventueel noodzakelijke financiers te kunnen interesseren in een doorstart.

 

Overigens dient u zich van tevoren goed op de hoogte te stellen van de achterliggende oorzaken van het faillissement. Was dit wanbeleid van de franchisegever, niet-betalende franchisenemers, een slechte formule, te weinig schaalgrootte van de organisatie. Een eventuele financier zal deze achtergrond namelijk nauwkeurig onderzoeken, omdat hij zeker niet geïnteresseerd is in een formule zonder toekomstperspectief. Als dit perspectief er niet is, is de vraag of het voor u nog wel perspectief biedt om door te gaan binnen de formule.

 

Toen ik franchisenemer werd was er een “toffe peer” die vaak even kwam “buurten” en begreep waarom ik zaken anders deed dan binnen de formule normaal was. Nu deze vertrokken is, heb ik te maken met een type “slimste jongetje uit de klas” die mij telkens komt vertellen hoe ik het beter kan doen. Ik ga eigenlijk liever zelfstandig verder, kan dit?

Wij begrijpen dat uw “toffe peer” eigenlijk een Franchise Manager of Coach is die u behoort te steunen bij uw bedrijfsbeleid, maar ook moet toezien op de juiste uitvoering van de franchiseovereenkomst. Nu hij opstapt voelt u zich onheus bejegent, omdat er iemand komt die zakelijker en meer to-the-point werkt dan zijn voorganger. De vraag zou eigenlijk moeten zijn of het goed is om om deze reden op te willen stappen. Uit de vraag komt naar voren dat het type ‘toffe peer’ meer een gedoger was en het type ‘slimste jongetje uit de klas’ een verbetertype. U hebt indertijd uw handtekening onder een franchiseovereenkomst gezet waarin u onder andere beloofde zich aan de spelregels te houden, die door de franchisegever waren neergelegd om zijn belangen en die van andere franchisenemers te beschermen. En dan misschien wel het belangrijkste: wees blij dat iemand weer echte aandacht geeft aan uw bedrijf om dat beter te laten presteren, dat iemand de formule bewaakt, want dat is op termijn beter voor iedereen.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie