Stel een vraag nr.12

Ik ben al zes jaar franchisenemer. De franchisegever heeft de franchiseformule verkocht aan een andere partij en daar kennen ze het begrip franchise niet. Wij zijn nu bang dat als ons contract afloopt, wij geen contractverlenging krijgen. Kan dat zomaar en wat zijn onze rechten? Wij kunnen dit niet goed terugvinden in onze contracten.

 

Het feit dat een formule verkocht wordt wil niet zeggen dat de overnemende partij alleen rechten en geen plichten overneemt. Zeker bij een franchiseorganisatie, een dienstverlenend instituut, zijn er veel plichten gemoeid met franchise. Zaken die contractueel zijn vastgelegd, maar ook zaken rondom toezeggingen die in het verlengde van de relatie hebben plaatsgevonden. In principe moet de overnemende partij zich ook hierin schikken. Wij kunnen ons echter uw vrees goed voorstellen en vinden dan ook dat een nadere kennismaking met de overnemende partij en een toelichting op de plannen een legitieme vraag is van de franchisenemers. Immers ook hun toekomst is hiermee in het geding en hier moet uitermate zorgvuldig mee omgegaan worden.

 

 

Mijn franchisecontract van tien jaar is ten einde. Momenteel maak ik gebruik van een optiejaar om te kijken of ik een nieuw contract aan ga. Eis van de franchisegever is dan wel een verbouwing naar een nieuw concept. Kan ik, als ik besluit te stoppen, toch een bedrag aan goodwill claimen voor een goedlopende zaak die ongetwijfeld door de franchisegever of een nieuwe franchisenemer wordt voortgezet?

 

Het feit dat een ondernemer binnen een franchisesamenwerking actief is wil niet zeggen dat de 'normale' principes van ondernemerschap plaats hebben gemaakt voor eenzijdig door de franchisegever opgelegde spelregels. Als de franchisevestiging goed 'draait' dan is deze simpelweg geld waard (goodwill) omdat er vaste klanten zijn, er een lokale bekendheid en goede naam is, et cetera. De spelregels bij de meeste franchiseorganisaties dicteren dat een franchisegever mee moet werken aan een overdracht (of zelf mag of soms moet overnemen) en alleen nieuwe kandidaten op redelijke gronden af kan wijzen. Wel kan de franchisegever in de meeste gevallen 'eisen' stellen die wat waardeverminderend kunnen werken in de zin van bijvoorbeeld het verplicht doorvoeren van een nieuwe huisstijl door de nieuwe franchisenemer, of het aanschaffen van de laatste inventaris waarmee de formule werkt.

 

 

Als 'examenstuk' moet ik een ondernemingsplan inleveren. Er wordt gevraagd naar mijn huidige inkomen en dat van mijn man (niet op huwelijksvoorwaarden gehuwd). Ik heb dat in eerste instantie niet willen invullen omdat ik vind dat het privé-gegevens zijn. Ik breng eigen 'kapitaal' in, leen niets en wat heeft het inkomen van mijn man er mee te maken? Ben ik verplicht deze gegevens te verschaffen?

 

Een deugdelijk werkende franchiseorganisatie zorgt er simpelweg voor dat voordat aangevangen wordt met de samenwerking met een nieuwe franchisenemer met een nieuwe vestiging, er een goede voorbereiding plaatsvindt. Het mede op laten stellen van een ondernemingsplan helpt hier gewoon bij. Hierdoor krijgt de kandidaat-franchisenemer beter zicht op wat zijn toekomst kan worden. Een ander stuk huiswerk voor de franchisegever is om te achterhalen met wat voor kandidaat-franchisenemer hij van doen heeft. Hoe zit de kandidaat als persoon maar ook financieel in elkaar. Is zijn familie afhankelijk van zijn inkomen en is hij in staat een tegenvallende start te overleven zonder daarbij onmiddellijk hergefinancierd te hoeven worden. Allemaal vragen waar een 'deugdelijk werkende' franchisegever in mee denkt. Hiernaast verschaft inzicht in de huidige inkomensstroom ook inzicht in de kans op tevredenheid in financiële zin bij de franchisenemer in de toekomst. Je kunt inzage weigeren in deze cijfers, maar dan zal de franchisegever zich wel af gaan vragen wat de achterliggende reden is.

 

Zoals u heeft gezien vermelden wij geen namen van de vragenstellers of van de betreffende organisaties. Beleefdheidshalve stellen wij het wel op prijs als u als vragensteller of vragenstelster uw eigen naam vermeldt en als het kan ook de branche of organisatie. Wij kunnen bij de beantwoording daar dan rekening mee houden. Anonieme brieven nemen wij niet in behandeling.

Wij wachten in spanning op uw volgende vragen die u kunt stellen via www.franchiseplus.nl

 

 
 

 

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie