Specialisme & persoonlijk contact belangrijkste usp’s

Het 25-jarig jubileum vierden Ria en Roel Herfkens, van úw topSlijter in Heerde, met een feestelijke proeverij. “We maken het gezellig, daar is drank ook voor bedoeld”, zegt Ria. In 25 jaar heeft het slijtersechtpaar al heel wat veranderingen in de branche meegemaakt.

In 1992 openden Roel en Ria Herfkens hun eigen slijterij in Wapenveld, eerst helemaal zelfstandig, kort daarna onder de vlag van de formule Bottelier. Deze ging later op in úw topSlijter, een samenwerkingsformule van zelfstandige speciaalzaken. Ria: “Mijn man heeft vijftien jaar voor Gall&Gall gewerkt en bedacht: ‘Wat ik voor hun kan, kan ik voor mezelf ook, én beter’.” In 1998 kwam er een tweede zaak bij in Heerde. In 2007 sloten ze de winkel in Wapenveld, om zich geheel aan Heerde te wijden.

Borrelshops

Als grootste veranderingen in de afgelopen 25 jaar noemt Ria de opkomst van de borrelshops – slijterijen binnen de supermarkten – en de invoering van de leeftijdsgrens. “De borrelshops hebben wel invloed op de cijfers maar ik zie ze als een uitdaging, niet als concurrentie”, zegt Ria. “Het gaat om producten met lage marges en mensen komen er alleen om het product te kopen. Wij kunnen ons profileren met onze specialiteiten en onze inpakservice. Als úw topSlijter hebben we ruime vrijheid, waardoor we meer kunnen bieden.” De specialiteiten van Ria en Roel zijn onder andere whisky en rum. Ria: “Gin is erg in opkomst en ook op wijngebied onderscheiden we ons. Als slijter heb je een adviesfunctie.” 

Over de invoering van de leeftijdsgrens: “Mensen van onder de 18 mogen niet eens binnenkomen, ook niet een jongen van 17 die een paar mooie whiskyglazen voor zijn vader wil kopen. Het is goed dat er controle is maar het betekent dat je mensen moet weigeren die potentiële klanten kunnen zijn voor later.”

Internet

Een andere ontwikkeling: het internet. Ria: “Ik ben heel eigenwijs. Het internet heeft zeker bestaansrecht maar we zien ook dat mensen juist weer willen winkelen. Dat is een beleving, zoals ook het aanbieden van proeverijen.”

De formule, met circa 90 aangesloten winkels, is overigens wel bezig met een webshop als onderdeel van het online platform. “De winkel blijft voor ons altijd hoofdzaak, maar het is een mooie toevoeging”, zegt Ria. “Ik vind het belangrijker dat ik klanten in de winkel heb; persoonlijk contact is zó belangrijk. Wij maken het gezellig, daar is drank ook voor bedoeld.”

In het kort

Naam: Ria en Roel Herfkens
Leeftijd: 56 en 60
Formule: úw topSlijter
Gestart als ondernemers: 1992
Aantal medewerkers: 1
Gezinssituatie: Getrouwd, 2 zoons (21 en 24)
Hiervoor werkzaam als: “Roel werkte bij Gall&Gall, ik bij de VSB-bank.”
Hobby’s: “Onze kleinzoon!”
Onze tip voor starters: “Laat je goed voorlichten over wat er allemaal bij komt kijken!”

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur
Bekijk ook