De passie van Evelien Hölsken

Het klinkt wellicht cliché maar ik ben iedere dag dankbaar dat ik in Nederland geboren ben. Een goede opleiding heb kunnen volgen. En keuzes in volledige vrijheid heb kunnen maken en nog steeds kan maken.

Vier jaar geleden heb ik besloten om mij volledig te gaan inzetten voor meisjes wier vrijheid en waardigheid volledig is afgenomen. Meisjes die gevangen zitten in hokken van één bij twee en die dagelijks worden verkracht. Meisjes zo oud als mijn dochter. In 2008 heb ik samen met Roelof van Laar, Arjan Erkel en Yolanthe Sneijder Cabau het initiatief genomen om Stop Kindermisbruik op te zetten. Het feit dat in dezelfde maand de crisis werd uitgeroepen in Nederland heeft ons niet weerhouden. In tegendeel. Het heeft ons strijdbaar gemaakt en inventief. Het doel was om een organisatie op te richten die zoveel mogelijk meisjes daadwerkelijk uit bordelen zou redden tegen zo laag mogelijke kosten. En dat is gelukt.

We investeren geen geld als we niet zeker weten dat het minimaal tien keer zoveel oplevert. Voor huisvesting, telefonie, ICT en reclamecampagnes hebben we sponsoren gevonden. Door acht bekende gepassioneerde ambassadeurs aan te trekken kunnen we makkelijk gratis toegang krijgen tot de media. Het geheim van ons succes is dat we een hele concrete doelstelling hebben. Op zeer creatieve wijze fondsen werven. Zo hebben we een Business Club opgericht en laten we bijvoorbeeld bekende en mindere bekende Nederlanders twaalf uur opsluiten om op deze manier geld in te zamelen en aandacht te vragen voor kinderprostitutie. Maar we zijn ook eerlijk en transparant en geloven in onze aanpak. Ik heb een bijdrage mogen leveren aan het bevrijden van 2.000 meisjes en de rehabilitatie van 2.500 minderjarige slachtoffers van prostitutie. Onze aanpak werkt. In een stad als Mumbai in India komt bijna geen kinderprostitutie meer voor.

Ik ben een ondernemer pur sang. De winst die wij maken investeren wij in projecten die de bevrijding en opvang en rehabilitatie mogelijk maken van minderjarige meisjes die slachtoffer zijn van commerciële seksuele exploitatie. Het stimuleren van ondernemerschap is een van de activiteiten die belangrijk zijn in het rehabilitatieproces. Zo financieren wij in Kameroen een project gericht op het opzetten van een eigen bedrijf. In India krijgen de meisjes beroepstrainingen om het kappersvak te leren of hoe ze een boerenbedrijf moeten runnen. Het uiteindelijke doel is dat ze op eigen benen kunnen staan en weer vertrouwen in zichzelf krijgen, weerbaar worden.

In Nederland zou ik graag vrouwen willen oproepen om onafhankelijkte zijn, gebruik te maken van hun talent en de stap te nemen om te kiezen voor zelfstandig ondernemerschap. Het feit dat wij als meisje zijn geboren geeft ons in een land als Nederland geen achterstand. Helaas is dat voor heel veel andere landen in de wereld wel de realiteit. Dus dames pak die kans. Leven en werken in vrijheid is een voorrecht.

Evelien Hölsken 
stop kindermisbruik

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie