Stel een vraag nr.13

Kan ik als kandidaat-franchisenemer ook inzicht krijgen in de balans en de resultatenrekening van mijn toekomstige franchisegever?

Onder dit motto willen wij graag en geheel gratis uw vragen over franchise in het algemeen en uw problemen daarmee in het bijzonder beantwoorden. Wij doen dat zo goed mogelijk en gezien de beperkte ruimte die de redactie ons heeft verstrekt, ook zo kort mogelijk. Ook vermijden wij het liefst juridische, ingewikkelde problemen. Meestal kunnen dat soort zaken niet in een paar regels worden beantwoord. Zonder afbreuk te doen aan de juistheid en de kwaliteit van onze antwoorden behouden wij ons het recht voor er toch wat speelser mee om te gaan. Het gaat tenslotte niet alleen om de lering, maar ook om het vermaak.

Kan ik als kandidaat-franchisenemer ook inzicht krijgen in de balans en de resultatenrekening van mijn toekomstige franchisegever?

In Amerika is men zelfs verplicht die cijfers ongevraagd te verstrekken, maar in Nederland zijn wij jammer genoeg nog niet zover. Natuurlijk kunt u er gewoon om vragen en gezien de huidige schaarste aan geschikte kandidaten zult u die ook zeker krijgen. Anders kan de KvK, waar de franchisegever is ingeschreven, ook de nodige informatie verstrekken. En een goed gesprek met uw toekomstige collega-franchisenemers is ook nooit weg. Mijn franchise is gefinancierd via een arrangement en mijn franchisegever heeft terugkoopverklaringen getekend.

Mag de bank financiële informatie over mijn bedrijf geven aan de franchisegever?

Uw franchisegever heeft er recht op te weten wat u doet met het geleende geld waarvoor hij garanties heeft afgegeven. Immers, hij loopt financiële risico's en kan worden aangesproken als het bij u niet goed gaat. Banken gaan zorgvuldig om met dergelijke regelingen, want als zij de franchisegever niet of niet tijdig informeren over de slechte gang van zaken lopen zij het risico dat een claim op de garantie van de franchisegever wordt afgewezen.

Je leest regelmatig dat bedrijfsleiders graag voor zichzelf willen beginnen en franchisenemer worden. Ik vraag me af of zij allemaal een eigen beginkapitaal hebben. Bieden de banken of franchisegevers een mogelijkheid om te starten zonder eigen vermogen?

Om verschillende redenen vragen franchisegevers en ook banken enig eigen vermogen. Franchisegevers krijgen graag de financiële betrokkenheid van de franchisenemer. Hij of zij steekt financieel de nek uit door zijn spaargeld risico te laten lopen. Als de franchisenemer dat doet is dat een teken dat hij in zijn eigen bedrijf gelooft. De banken zien ook graag dat de franchisenemer financieel betrokken is en bovendien hebben zij een eigen inbreng van de ondernemer nodig om voldoende dekking te hebben voor de verstrekte kredieten. Om uit te leggen hoe dat precies zit, voert hier wat te ver. Standaard vraagt de bank een eigen vermogen van zo'n 25% van het totaal te investeren bedrag. Beschik je daar als startende ondernemer niet over, dan kan in sommige gevallen een zogenaamde "Tante Agaath lening" uitkomst bieden. Zo'n lening is fiscaal gunstig voor degene die hem verstrekt in het geval het toch onverhoopt misloopt. De bank merkt deze achtergestelde lening aan als eigen vermogen. Hoe groot het eigen vermogen moet zijn, varieert sterk per formule en zelfs per situatie.

Ook met weinig eigen geld zijn er al mogelijkheden om als franchisenemer te starten. Mijn bank houdt -gezien de vijfjarige franchiseovereenkomst- vast aan een financiering voor vijf jaar, terwijl mij zeven jaar beter zou uitkomen. Wat is daar op tegen?

Eigenlijk niets. Als u een franchiseovereenkomst aangaat voor 7 jaar blijft de bank gedekt door de terugkoopverklaring van de franchisegever. Maar... blijf erop vertrouwen, dat zowel de bank als uw franchisegever naast partner ook meestal optreden als adviseur! Ofwel u bent dus eigenwijs ofwel u wilt zich bij voorbaat al onttrekken aan de gangbare spelregels in franchiseland. Toch nog maar even goed nadenken voor u tekent. 

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie