Jongste franchisenemer Albert Heijn
Jaap van Vuure jongste franchisenemer Albert Heijn Door Cor Nijmeijer Van flessensorteerder tot jongste franchisenemer van Albert Heijn. Jaap van Vuure (24) begon zes jaar geleden in de lokale supermarkt van het toeristendorpje Callantsoog aan de Noord-Hollandse kust als vakantiehulp en hij is er nooit meer weggegaan. Sterker nog, er is bijna geen dag geweest in de afgelopen jaren of hij was er aanwezig. De huidige franchisenemer K. van Dalsem laat, na 28 jaar de supermarkt te hebben gedreven, met een gerust hart de verdere uitbouw van de goed florerende zaak aan Jaap van Vuure over. Iedereen in Callantsoog kent de jonge, ambitieuze ondernemer, die zijn Havo-opleiding afbrak om te kiezen voor een carri?re in het supermarktwezen. Dat blijkt bij een korte wandeling met Van Vuure door het dorp, waar net bekend is geworden, dat hij de zaak in september overneemt. Collega-neringdoenden feliciteren Jaap van Vuure met zijn nieuwe toekomst en wensen hem alvast veel succes toe. In een plaatselijk etablissement blijkt uit gesprekken met de uitbater en een paar klanten hoe actief Van Vuure in het plaatselijke middenstandsleven is. Albert Heijn is nog niet zo heel lang in Callantsoog gevestigd. Van Dalsem begon er in 1972 met een Centrawinkel, die in 1987 werd omgezet in een C1000. Die bestond tot 1996 waarna Van Dalsem met Albert Heijn in zee ging. Van Vuure maakte de overgang mee toen hij in 1994 als vakantiehulp in de C1000 begon. In 1996 verdween de C1000. Op die plek werden andere winkels en een Grand Caf? gebouwd, terwijl de nieuwe Albert Heijn enige tientallen meters verderop werd gevestigd. Het is de enige supermarkt in het dorp dat 2000 inwoners telt, maar in zomermaanden een veelvoud aan toeristen herbergt.Voor Van Vuure is het een logische gang van zaken, dat hij nergens anders wilde werken dan juist in deze supermarkt, al wist hij dat nog niet toen hij solliciteerde op de advertentie. "Ik vond het al gauw zo'n leuke omgeving. Leuk werk, het klikte goed met mijn baas en hij gaf me de ruimte om andere dingen in de supermarkt te gaan doen. 's Avonds volgde ik vakopleidingen en daar vond ik het veel interessanter dan op de Havo, omdat je met elkaar over het werk kon praten. Je hebt natuurlijk diploma's nodig om vooruit te komen. Het was hard werken: overdag in de winkel, 's avonds naar school en in de weekeinden studeren, maar ik had het er maar al te graag voor over."Vestigingsdiploma en middenstandsdiploma had Van Vuure in korte tijd op zak. Na verschillende managementfuncties in de winkel te hebben bekleed werd hij vorig jaar bedrijfsleider, een functie die hem alle mogelijkheden bood om de supermarkt mede volgens zijn inzichten te kunnen ontwikkelen."In de zomer zijn we iedere avond geopend. Tot een paar jaar geleden waren we alleen in de zomermaanden ook op zondag open. Op mijn aandringen hebben we die opening op zondag uitgebreid tot het hele jaar. Dat betekent dat ik er elke zondag ben, want mijn baas vond het wel goed, maar dan moest ik het zelf regelen", zegt Van Vuure, die met dit initiatief niet alle winkeliers in het dorp meekreeg. "Jammer voor die anderen, maar het blijkt dat we ook in de wintermaanden op zondag veel klanten trekken. Ze komen dan zelfs uit plaatsen in de omgeving van Callantsoog naar ons toe. Daarom zijn we steeds meer artikelen gaan verkopen die je ook in andere winkels kunt krijgen."Negentig procent van de zomerklanten bestaat uit Duits publiek. Vandaar dat de AH in Callantsoog behalve het gewone assortiment ook producten van Duitse merken verkoopt, zoals koffie, mineraalwater en Duitse kranten en tijdschriften. Verder bevat het assortiment in de slijterij ook Duitse alcoholica. Daar zijn overigens eveneens de eigen merken 'Callantsoog jenever' en 'Callantsoog duinwater' verkrijgbaar. "Vier maanden geleden zei mijn baas tegen me dat hij de zaak wilde verkopen. Hij wilde geen grote investeringen meer doen, terwijl ik juist in die tijd met nieuwe idee?n kwam. Zo ontstond het idee, dat ik da