Investeren in coronatijd

Zet twee ondernemers – op veilige afstand – om de tafel en het gaat al snel over de coronacrisis. Maar bij Roselie van der Valk (Vapiano) en Andrew Citroen (Cikam) gaat het vooral over kansen zien. Over extra gas geven en júist investeren bij een doorstart.

Het is de dag voor de persconferentie, waarop premier Rutte zal aankondigen dat restaurants per 14 oktober een maand de deuren moeten sluiten. Maar vandaag is het bij Vapiano in het Utrechtse Hoog Catharijne nog gezellig druk. In de open keuken bereiden de koks verse pizza’s en pasta’s, volgens het franchiseconcept van de internationale restaurantketen Vapiano. “Wat een relaxte sfeer hier. En het restaurant ziet er echt mooi uit”, vindt Andrew Citroen, algemeen directeur van Cikam en leverancier van de automatische betaalsystemen voor de Nederlandse Vapiano-vestigingen. 

Roselie van der Valk, managing director van Vapiano Nederland, knikt tevreden. “We zijn ook heel blij hoe het is geworden.” In mei ging het Duitse moederbedrijf failliet als gevolg van de coronacrisis. Daarmee viel ook het doek voor Vapiano Nederland, voor 50% in handen van de familie Van der Valk. “Toen ik hoorde van het faillissement dacht ik: dan kan de familie Van der Valk straks écht gas gaan geven”, blikt Citroen terug. 

Aldus geschiedde. In juni werd ’s lands beroemdste horecafamilie 100% eigenaar van Vapiano Nederland, waarna een doorstart volgde. “Kan ik ook een franchise starten?”, wil Citroen weten. Van der Valk schudt het hoofd. “Wij hebben het alleenrecht voor alle franchises in Nederland en België. In Nederland openen we begin volgend jaar de tiende vestiging, in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam. In België zijn vooralsnog geen vestigingen. We willen eerst ons eigen concept in Nederland stevig neerzetten. Daarbij moeten we ons uiteraard aan de uitstraling van Vapiano houden, maar verder kunnen we er sinds de overname onze eigen draai aan geven.” Op Citroens vraag wat het managementteam – grotendeels bestaande uit familieleden – als eerste heeft veranderd, hoeft Van der Valk niet lang na te denken. “Voorheen moest je als gast bij de kok bestellen. We hebben meteen table service ingevoerd. Gasten zijn erg blij met die service.”

Meer cash betalingen

Bij Vapiano draait het om goed eten voor een goede prijs, met een goede service. Onder die service verstaat Van der Valk ook dat gasten desgewenst contant kunnen afrekenen. Dit doen zij bij de centrale kassa, waar een Cikam Easy Cash Compact staat. “De gast voert het contante geld in het systeem in, waarna het wisselgeld automatisch wordt uitgegeven”, aldus Van der Valk. “Onze collega’s komen dus niet meer in contact met contant geld. Dat is veel hygiënischer.” 

“Vooral in coronatijd vinden veel ondernemers dat extra belangrijk”, stelt Citroen. “Na de eerste lockdown is het aantal contante betalingen weer met 18% toegenomen. Als je als ondernemer de keuze maakt om contant geld te accepteren, dan moet je het oplossen. We merken dat bedrijven sinds corona ook steeds meer nadenken over de inrichting, looproutes en het kassagebied. Daarbij kiezen steeds meer ondernemers voor een automatisch betaalsysteem.”

“Voor ons is het Cikam-systeem perfect. Het is absoluut de investering waard”, stelt Van der Valk. “Aan het eind van de dag hoeven we niet meer de kassa op te maken en af te storten. Al het geld zit veilig opgeborgen in het systeem. Dat is veel veiliger voor onze collega’s. En voor het management is het enorm efficiënt; wij hoeven ons niet meer met de kassa bezig te houden. Op afstand kunnen we alles inzien.”

Citroen: “Wat veel ondernemers ook fijn vinden: het personeel kan niet bij het contante geld. Als je een open kassalade ziet vol contant geld, dan biedt dat de mogelijkheid tot fraude. Bij ons systeem is dat niet het geval.” 

Leukste bedrijf

Bij Vapiano is de Cikam Easy Cash Compact gekoppeld aan de kassasoftware van unTill. “Onze systemen kunnen gekoppeld worden aan zo’n 25 verschillende soorten kassasoftware systemen”, aldus Citroen, die elke ondernemer een passende oplossing kan bieden binnen de bestaande situatie. Van de kleine snackbar op de hoek tot grote internationale ketens. “Bij Cikam werken we graag samen met franchises. Denk aan Vapiano, maar ook Albert Heijn, KFC, HEMA, McDonald’s of een bakkerij met negentien winkels. Bij franchises zijn de lijnen kort, omdat de ondernemer zelf snel kan beslissen. En bij een franchisenemer met meerdere vestigingen gaat het vaak niet om één investering, maar om zeven of twaalf. Als je bij de eerste vestiging je meerwaarde hebt bewezen, wordt het systeem al snel aangeschaft voor alle vestigingen.”

Vapiano besloot in één keer voor alle negen vestigingen een Cikam-systeem te bestellen. Fijn voor de gast én het personeel. “We willen het makkelijk maken voor onze medewerkers”, aldus Roselie van der Valk. “Mijn droom is dat Vapiano het leukste bedrijf is om bij te werken. Een bedrijf met fijne werkomstandigheden en goede onboarding en kansen om te leren en je te ontwikkelen.”

De coronacrisis maakt het ondernemers niet makkelijk. “Maar het creëert een band als je je samen door de coronacrisis heenslaat”, meent Citroen. “Absoluut”, besluit Van der Valk. “Het is een onzekere tijd. Maar ik ben enorm trots als ik zie hoe onze mensen zich inzetten en in het bedrijf geloven.”

Door: Annemarie van der Eem, fotograaf: Koen Suyk Fotografie

Lees meer over:
Andrew Citroen Andrew Citroen
Algemeen Directeur
Bekijk ook
Stel je vraag aan Andrew Citroen
CAPTCHA