Iedereen blij met koffie

Niet alleen de koffiedrinker, ook de koffieboer moet kunnen genieten van goede koffie, vindt Ton van der Tang, directeur Fortune Coffee. Vandaar dat de formule sinds 2010 een koffieproject in Oeganda sponsort. Dat levert inmiddels zo’n goede opbrengst op dat de bonen nu vast in het assortiment zitten. “Zo is de cirkel rond”, aldus Ton.

Het begon allemaal met een ontmoeting met een Oegandese pastor met een droom, vertelt Ton van der Tang. “In de door armoede, aids en hiv-geteisterde regio Rakai in Oeganda, wonen veel eenoudergezinnen en wezen in pleeggezinnen. De droom van pastor Fred is: zorgen dat deze gezinnen in hun onderhoud kunnen voorzien en dat kinderen naar school gaan.” De pastor had al concrete plannen voor een koffieproject en Fortune Coffee werd hoofdsponsor, via de opgerichte Uganda Child Care Foundation (UCCF). “Wij schonken koffieplantjes en gereedschap, in eerste instantie aan honderd boeren”, aldus Ton. “In 2014 kwam er een loods bij, waarin de boeren de koffie opslaan en wachten op een goede marktprijs.” Inmiddels werken duizend Oegandese boeren in het project.

Robusta

Vorig jaar konden ze ook een sorteermachine aanschaffen. Ton: “Nu leveren onze koffieboeren aan de wereldhandel, ook aan Nederland. Via onze koffieleverancier kopen we de bonen als het ware terug.” De koffie die Fortune koopt, is de Kalimi Coffee, vernoemd naar koffieboerin Betty Kalimi. “De coöperatie werkt in de lage gebieden van Oeganda, daar groeit alleen Robusta”, vertelt Ton. “In Nederland vinden we honderd procent Robusta-koffie echter niet lekker, dus ontwikkelden we met onze brander een melange van Robusta en Arabica. Van elke 1.000 kilo komt 350 kilo uit het Oegandese project.”

Franchise

Klanten reageren er enthousiast op, zegt hij. “We hebben steeds meer klanten die maatschappelijk verantwoorde keuzes maken en ons hierom selecteren. Het zijn onze franchisenemers die het verhaal uitdragen. Sommige franchisenemers zijn er ook geweest. Volgend jaar willen we er weer met ondernemers en medewerkers heengaan. Dan gaat het echt leven en kunnen ze het verhaal nóg beter uitdragen.”
Nu de koffieboeren zelf kunnen draaien, is het project voor Fortune Coffee klaar. “Al blijven we natuurlijk de koffie afnemen”, zegt Ton. “Nu dromen we ervan dat we zoiets in een ander deel in Oeganda opzetten, misschien met cacao- of rietsuikerboeren.”

Voor wie ook internationale sponsorplannen heeft, heeft hij een belangrijke tip: “Zorg dat je ter plekke een gedreven iemand kent met visie en passie. Zo iemand als pastor Fred, die zijn droom kan vertalen naar de mensen. Hij kan de boeren in de coöperatie goed begeleiden en zorgt ook dat ze goed samenwerken, als bijvoorbeeld de oogst moet worden binnengehaald. Er is bovendien een manager die de boeren praktische adviezen geeft. Wat dat betreft lijkt het wel franchise!”