Hoe word ik Franchiser?
Heb jij altijd al een eigen onderneming willen starten, maar heb je geen idee wat? Dan is franchise misschien wel iets voor jou!
Deze vorm van ondernemen is net even iets anders dan wanneer je volledig zelf iets begint. Het verschil zit hem namelijk vooral in het starten van een nieuwe vestiging van een bestaande formule, waarbij je dus zelf niet na hoeft te denken over de naam en verdere invulling, maar dit dus allemaal al vastligt. Omdat er ontzettend veel mensen het best spannend vinden en wellicht al een tijdje rondlopen met het idee om te gaan ondernemen, maar de stap net iets te groot vinden om volledig iets nieuws te beginnen, hebben wij stap voor stap voor je uitgewerkt hoe je franchiser kunt worden.
Wat is een franchisenemer?
Een franchise is een zakelijk partnerschap waarbij een franchisegever zijn succesvolle bedrijfsmodel, merknaam en ondersteuning aanbiedt aan franchisenemers. Als franchisenemer krijg je het recht om het bedrijfsconcept en de handelsnaam te gebruiken, en om producten of diensten te verkopen die onder het merk vallen. In ruil hiervoor betaalt de franchisenemer gewoonlijk een initiële franchisevergoeding en een lopende royalty fee aan de franchisegever. Belangrijk is wel dat je je aan alle regels houdt en dus niet zomaar iets afwijkends doet zonder overleg en laat staan goedkeuring. Stel dat je standaard een handbagage koffer 55x35x25 in het assortiment moet hebben voor de verkoop, maar jij besluit dat je deze niet aanbiedt omdat je een andere smaak hebt, dan kan dit bij een controle voor problemen zorgen.
Welke franchises zijn er allemaal?
Om franchiser te kunnen worden, moet je eerst weten wat je precies wilt. Er zijn franchises in verschillende sectoren, waaronder voedsel en horeca, detailhandel, gezondheidszorg, schoonheid en persoonlijke verzorging, en nog veel meer. Populaire franchises zijn natuurlijk fastfoodketens, supermarkten, fitnesscentra, en hotelketens. Het is belangrijk om franchises te onderzoeken en te bekijken om er een te vinden die past bij je interesses, vaardigheden en financiële mogelijkheden. Zo is het natuurlijk niet handig om een hotel te beginnen in een klein dorp waar weinig tot niets te beleven is.
Wat zijn de kosten?
De kosten van het worden van een franchiser variëren afhankelijk van het merk en de branche. Naast de initiële franchisevergoeding, kunnen er andere kosten zijn zoals voorraad, apparatuur, training, marketing, en doorlopende royalty's. Het is van belang om grondig onderzoek uit te voeren en de financiële aspecten van de franchiseovereenkomst zorgvuldig te bestuderen voordat je je verbindt. Je zit er namelijk niet op te wachten dat je straks een dusdanige hoeveelheid fee moet afdragen, dat je beter in loondienst kan blijven. Heb je je keuze bijna gemaakt, ga dan even lekker een weekendje op vakantie om goed na te kunnen denken. Wel eerst even voor je het vliegtuig instapt, de Transavia handbagage regels doorlezen, zodat je zeker weet of je koffer niet te groot is.
Rechten en plichten
Als franchisenemer krijg je het recht om het bedrijfsconcept en de merknaam te gebruiken, en profiteer je van de ondersteuning en expertise van de franchisegever. Je bent echter ook gebonden aan de regels en richtlijnen die zijn vastgesteld door de franchisegever. Het is belangrijk om de franchiseovereenkomst goed door te lezen, inclusief de verplichtingen van beide partijen en om eventuele vragen of zorgen te bespreken voordat je de samenwerking aangaat. Zo voorkom je dat je misschien een waarschuwing krijgt of in het ergste geval wordt uitgesloten, wat dus betekent dat je eigenlijk je toko wel kunt opdoeken. Twijfel je over een bepaalde keuze, dan kun je het beste altijd eerst het gesprek aangaan, voordat je op eigen initiatief een keuze maakt.
Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden om te franchisen? Bekijk de vele opties via de knop!