Hoe ga je als franchisenemer met verzuim om bij het opzetten van een nieuwe franchise?
Je bent bezig met het opzetten van je nieuwe franchise, waarbij een van de onderdelen die je moet regelen het verzuimbeleid is. Goed verzuimmanagement is natuurlijk essentieel voor een goedlopende zaak, en in dit artikel bekijken we waar je allemaal op moet letten.
Verzuimmanagement franchisenemer
Allereerst is het belangrijk om te weten dat je als franchisenemer verantwoordelijk bent voor loondoorbetaling van contractanten. Dit zijn dus de werknemers die bij jou in loondienst zijn. Als er sprake is van verzuim, ben je als franchisenemer dus verantwoordelijk voor de loondoorbetaling, maar ook (indien van toepassing) voor de ziektebegeleiding en re-integratie.
Verzuimmanagement is dus een aspect van het ondernemen waar een hoop bij komt kijken, wat tevens kan zorgen voor grote kosten. De beste manier om hiermee om te gaan, tenminste dat is onze professionele mening, is door deze taak uit te besteden aan een verzuimspecialist. Zij kennen tenslotte de fijne kneepjes van hun vak en weten als geen ander waarop gelet moet worden. Van het voldoen aan de wettelijke verplichtingen omtrent verzuimbeheer, tot het beperken van de financiële risico’s.
Geen loonsanctie betalen
Een punt dat hierop aansluit is de loonsanctie. Dit is een kostenpost die behoorlijk vervelend kan zijn, maar wel voorkomen kan worden middels het juiste verzuimmanagement. Een loonsanctie ontvang je als er bijvoorbeeld te weinig is gedaan aan re-integratie, wat betekent dat je het loon van een werknemer langer zal moeten doorbetalen. We hebben het dan dus niet over een paar honderden euro’s, maar over een jaarloon.
Je kunt echter ook een loonsanctie ontvangen als je documenten niet op tijd hebt ingediend, wat uiteraard erg zuur is als dit je als franchisenemer overkomt. Zeker als het niet uit kwaadwillendheid is.
Een manier om al deze dingen te voorkomen is door het verzuimmanagement uit te besteden, inclusief “poortwachtergarantie”. Wat in de praktijk betekent dat je geen loonsancties hoeft te betalen, mits je de adviezen en instructies van de verzuimspecialist nauwkeurig opvolgt. Dit is voor veel ondernemers een zeer prettige gedachte, waardoor het ondernemen zelf een stuk leuker wordt.
Risicoherkenning dankzij Big Data
Een ander voordeel is dat een verzuimspecialist beschikt over een grote bron aan informatie. Deze “big data” zorgt ervoor dat er allerlei signalen kunnen worden gehaald uit bestaande verzuimdossiers, waaronder die van franchise ondernemingen. Op deze manier ontstaat er een uniek inzicht, waardoor risico’s vroegtijdig kunnen worden geïdentificeerd.
Dit maakt het weer makkelijker om een verzuimbeleid op te stellen en het verzuimmanagement zo effectief mogelijk te maken. Wat uiteindelijk het verschil kan betekenen tussen een kortdurend (< zes weken) en een langdurend verzuim.
Het verzuimpercentage binnen de franchisebranche
Het is lastig om een verzuimpercentage te hanteren voor deze sector, aangezien dit percentage vooral afhankelijk is van de branche waarbinnen je als franchisenemer werkzaam bent. Wat wel bekend is, is het landelijke gemiddelde. Dit is volgens het CBS in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen, en ligt op 5.8%.
Er zijn echter uitzonderingen, waaronder de horeca. Hier is het percentage gedaald en lag dit zelfs op 3.4%. Ook in de landbouwsector is het percentage omhoog gegaan. In de gezondheids- en welzijnszorg ligt het percentage het hoogst, met 8.1% in Q1 (ten opzichte van 7.8% in 2024.)
Ben je inmiddels benieuwd geworden naar de redenen achter verzuim, lees dan dit artikel.