Harold Verwey vindt uitdaging in Antwerpen

Afscheid nemen van een goedlopende zaak om je in een buitenlands avontuur te storten. Dat deden Harold en Petra Verwey. Hun derde vestiging van Bakker Bart in Antwerpen is inmiddels geopend en de meer Bourgondische levensstijl van de zuiderburen voldoet helemaal aan de verwachtingen.    

Harold Verwey (38) stapte in 1998 de franchisewereld binnen toen hij een vestiging van Bakker Bart in Velp onder zijn hoede nam. “Ik wilde iets voor mezelf beginnen, maar wel met brood. Ik ben immers bakker van huis uit”, vertelt hij. “Bakker Bart sloot bij mijn wensen aan, want ik wilde geen ambachtelijke bakkerij beginnen.”

Het huwelijk met de bakkerijketen duurt nog immer voort en heeft dit jaar een nieuwe dimensie gekregen. Na anderhalf jaar Velp volgde Drachten. Ze leken er niet meer weg te komen maar na een verblijf van bijna tien jaar in Friesland, hebben Harold en echtgenote Petra Verwey hun vleugels nu uitgeslagen in Antwerpen. “Op een gegeven moment begint het toch een beetje een sleur te worden. We zochten een nieuwe prikkel en toen kwam deze uitdaging op ons pad.”

Het begon allemaal vorig jaar met een interview van de nieuwe baas van Bakker Bart, Robert van Ballegooijen in tijdschrift Franchise+. Daarin kondigde hij aan over de grens te willen, naar Antwerpen. Verwey talmde niet en pakte direct de telefoon om zijn interesse kenbaar te maken.

“Toen is het allemaal heel snel gegaan.” Inmiddels zijn er al drie vestigingen geopend. “Het waren hectische tijden. Zo moest de eerste winkel binnen vier dagen verbouwd worden en hadden we tijdens de opening de tegenslag dat de oven kapot was.” De tweede winkel opende tien dagen later en op 24 september is de grootste van de drie in bedrijf, twee verdiepingen hoog. Daarmee geeft het bakkerspaar leiding aan dik twintig personeelsleden. 

 

Belgische worstenbroodje

Harold Verwey kreeg de afgelopen maanden bevestigd dat de culinaire voorkeuren van de Belg en de Nederlander niet hetzelfde zijn. “De smaak is echt anders. Een Belg eet mayonaise op zijn broodje, wij boter. En de croissantjes hebben we aangepast, meer naar het Franse recept.”

Het Belgische worstenbroodje mocht ook niet ontbreken in het assortiment van de Antwerpse Bakker Bart. Maar het overgrote deel van de broodjes en koeken zijn hetzelfde als in de vestigingen in Nederland, inclusief ‘Bartjes’, de speciale broodjes.  

Naast sommige producten zag Verwey zich genoodzaakt ook zijn werkdagen aan te passen in België. Ze zijn langer geworden. Want de klant in Antwerpen staat ’s ochtends om half zeven al voor de deur en alle bakkers zijn op zondag open. De eerste indrukken zijn toch positief, leerde hij uit eigen marktonderzoek. “De mensen zijn enthousiast en vinden het een aanwinst, vooral qua prijs-kwaliteitverhouding.”

Met de expansie over de grens van zijn franchisegever heeft hij er naast het leiden van de drie winkels een rol bijgekregen: Bakker Bart op de kaart zetten in België. “We werken volop mee aan het zoeken naar panden en geschikte ondernemers voor nieuwe vestigingen.”

Zij waren toe aan een nieuwe dynamische omgeving na tien succesvolle jaren in Drachten en hebben die in België gevonden. “Het is hier meer Bourgondisch. Er is altijd wat te doen en het leeft meer.”

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur