“Het bezorgen is onze redding geweest”

Alle franchisenemers van Bakker Bart zijn de coronacrisis goed doorgekomen. Niet zo vanzelfsprekend, want sommige vestigingen zaten qua locatie tijdens de lockdowns wel erg ongunstig. Bakker Bart Ede Grotestraat van ondernemer Ronald van Kolthoorn (25) bijvoorbeeld, zit middenin in de binnenstad waar het hele periodes uitgestorven was. Toch spreekt ook hij van succes – en hoopt hij zelfs binnenkort zijn tweede vestiging te openen.

Ronald van Kolthoorn studeerde aanvankelijk bouwkunde maar besloot daar van het ene op het andere moment mee te stoppen. “Ik wist: hier word ik niet gelukkig van.” Hij kwam – aangespoord door zijn ouders om een baan te zoeken – al snel terecht bij een HEMA-vestiging. “Daar heb ik de horeca op poten gezet, veel geleerd en een passie voor food ontwikkeld”, vertelt hij. “Op een gegeven moment dacht ik: wat ik nu kan, kan ik ook voor mezelf.” Toevallig ging in zijn geboorteplaats Rijssen de Bakker Bart dicht en zo raakte hij in contact met de formule. Uiteindelijk startte hij in september 2019 in Ede, maar volgend jaar hoopt hij alsnog zijn tweede vestiging in Rijssen te openen.

‘Dubbel zo groot’

De Bakker-Bart-winkel die hij in Ede overnam, liep niet zo goed qua omzet, aldus Ronald. “We waren net lekker op gang toen de eerste lockdown kwam.” De formule was al enkele jaren bezig met de ontwikkeling van het bezorgen, maar Ronald was geen fan: “Ik heb altijd geroepen: ‘Ik ga niet bezorgen totdat ik failliet ga’ – ik heb immers geen horecazaak om de hele dag op pad te zijn. Maar we moesten wel. We zijn een social media-campagne gestart en dat ging erg goed. Het bezorgen is onze redding geweest. Ik had nog geen vet op de botten en de huur in de binnenstad is niet mals. Dankzij de bezorging kon ik alles blijven betalen en kon ik mijn aanvraag voor de NOW weer intrekken. ”De bezorging is inmiddels een blijvertje. Ronald: “De winkel is prio maar het bezorgen is wel onderdeel van de winkel geworden. Ik heb een tweede pand ernaast gehuurd en nu zijn we dubbel zo groot geworden.” Ook het team is gegroeid: van 8 naar 25 mensen.

Helikopterview

Recruiter franchisenemers Bernd Beekman noemt Ronald “een jonge, enthousiaste ondernemer, iemand die snel beslissingen kan nemen. Hij is heel toegankelijk en heeft een open blik. Hij zet de winkel op één, bekijkt alles vanuit zijn gast en optimaliseert daar de winkel op”, zegt hij. “Ook is hij een kei in het in hun kracht zetten van de medewerkers. Hij legt verantwoordelijkheden bij hen en zet hen op een goede plek. Dat maakt dat hij makkelijk weg kan zonder dat de boel in elkaar stort.” Die helikopterview maakt hem prima geschikt om een tweede vestiging te openen, denkt Bernd. “Dat is een belangrijke eigenschap voor een ondernemer.” Ronald: “Ik wil inderdaad helikopteren: aan de grond staan als het nodig is maar ook af en toe opstijgen om naar het geheel te kijken. Ik wil controleren, corrigeren maar geef iedereen een eigen verantwoordelijkheid. Dat kan ook voor iets kleins zijn, zoals de bloemen op tafel.”

Pijlers

Het ondernemerschap van Ronald maar ook de ondersteuning door de franchiseformule vormen belangrijke pijlers onder zijn succes, denkt hij. Zo bleek de langlopende ontwikkeling van de bezorging door de formule een gouden greep, een ontwikkeling die werd versneld door corona en zorgde voor een omzetboost.

Verder probeerde de formule, als hoofdhuurder van alle panden, goede afspraken te maken met de verhuurders voor tijdelijke huurverlaging. “En natuurlijk communiceerden we veel met de ondernemers en dat he-ben we goed ondersteund met materialen in de winkels”, vertelt Bernd. “Ook deden we bijvoorbeeld financieel voorwerk voor het aanvragen van de NOW.” Ronald voelt zich goed gesteund door de formule. “Zij zoeken alles uit voor alle winkels. Wat ik moet aanvragen, wat ik moet regelen – je krijgt gewoon door wat je nu en volgende week moet doen. Ik wil vooral bezig zijn met hoe ik mijn winkel het beste kan draaien, zorgen dat het personeel het naar de zin heeft en kijken wat voor leuke dingen ik kan toevoegen voor de klant. Als je de rest kunt uitbesteden: gráág.”

Holding

De opening van zijn tweede winkel staat gepland voor medio 2022. “Ik zal vooral in Ede blijven, dat blijft de hoofdvestiging”, zegt Ronald. “Mijn broertje gaat de vestiging in Rijssen draaien als bedrijfsleider. We willen in de toekomst een holding oprichten zodat we samen meer vestigingen kunnen openen. Ik ben 25, mijn broer is 19 en ik zie in mijn broer hetzelfde wat ik in mezelf zag: een gedrevenheid, een streven naar perfectie, erg leuk.” Daarmee zijn het precies de ondernemers die Bakker Bart zoekt, zegt Bernd: “Vroeger wierven we bakkers, nu werven we ondernemers. De processen in de winkel zijn zó aan het veranderen, dat vereist andere competenties dan voorheen.”