Bakker Bart: De geur van versgebakken broodjes

Van hulpbakker naar invalbakker/bedrijfsleider tot bakker/ondernemer: Andries Vreeken rolde eigenlijk als vanzelf de formule Bakker Bart binnen. Geen bewuste keuze, wel een tot volle tevredenheid stemmende keuze. “Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk.”

De kleine Andries was geen jongen vol dromen. “Eerlijk gezegd had ik geen flauw idee wat ik wilde worden”, vertelt Andries Vreeken van Bakker Bart Zeewolde. “Daarom heb ik ook drie verschillende opleidingen gedaan.” Meteen na de middelbare school begon hij een opleiding in het bank- en verzekeringswezen, maar die hield hij al snel voor gezien. Toen volgde de detailhandelsschool en de bakkersopleiding. “Als jonge jongen had ik een bijbaantje: hulpbakker. Mijn leidinggevende van toen begon een eigen Bakker Bart en zo ben ik de formule in gerold. Ik werk nog steeds elke dag met plezier, dus blijkbaar is dit wat ik wilde worden”, lacht hij. Andries zag het als een buitenkansje om de winkel te kopen omdat Bakker Bart Zeewolde zijn thuisbasis was als bedrijfsleider. “Voor mij veranderde er niet veel. Ja, het ondernemersrisico. Maar dat is een stuk kleiner dan wanneer ik als bakker Andries iets was begonnen.” Inmiddels weet hij prima waar zijn talenten liggen: “Ik weet hoe ik moet bakken en hoe ik de spullen moet verkopen. Dat zijn de twee eigenschappen die ik nodig heb.”

Uithangbord

Het leukste vindt hij dat hij er elke dag weer veel mensen op zijn verse producten afkomen. “Als ‘s morgens de deuren opengaan, zijn alle broodjes nog lekker warm. Vlak voor de spits probeer ik er nieuwe warme broodjes aan toe te voegen. Ik heb het voordeel van overdekt zitten: je ruikt het door het hele winkelcentrum heen. Een beter uithangbord kun je niet hebben.” De hype rondom de vermeende ongezonde eigenschappen van brood, speelt ook in zijn winkel. “We nemen rustig de tijd om klanten uit te leggen dat brood noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Maar we gaan wel mee met de trends. We weten in welk brood er minder koolhydraten zitten en we hebben nu ook speltbrood.” Glutenallergie is een groeiend probleem, merkt hij. “Ik ben twee weken geleden begonnen met glutenvrij brood en ik heb nu al zo’n twintig tot dertig nieuwe klanten.” Hoe hij de toekomst ziet? “Over tien jaar hoop ik een stabiele zaak te hebben waar nog altijd enthousiasme en beleving hangen. We proberen er hier elke dag een feestje van te maken, voor de klant maar ook voor onszelf!”

Minibio Andries Vreeken

Naam: Andries Vreeken
Leeftijd: 29
Formule: Bakker Bart
Gestart als franchisenemer: 1 januari 2012
Aantal medewerkers: 9 parttimers
Gezinssituatie: alleenstaand
Hiervoor werkzaam als: als bedrijfsleider/invalbakker bij Bart’s Retail
Hobby’s: voetbal – kijken én doen, op terrasje zitten met een biertje
Mijn tip voor starters: “Straal enthousiasme uit en zorg voor beleving in je winkel.”

+

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie