Almere: ruim en goed bereikbaar

Almere is een vrij jonge stad. Pas in 1976 werd de eerste woning opgeleverd. Hierdoor zal het centrum nooit de sfeer krijgen van een historische binnenstad. Maar de stad heeft wel andere voordelen.

Almere heeft een vrij negatief imago. Het staat vooral bekend als een stad waar je goedkoop kunt wonen en die sfeer en gezelligheid mist. Martine Visser, wethouder van Economische Zaken, vindt dat beeld niet terecht. “Ik vind het ondernemersklimaat in Almere juist goed”, zegt ze. “En wie de laatste jaren Almere bezoekt, wordt vaak aangenaam verrast. De stad heeft veel mooie, nieuwe voorzieningen. Bovendien is alles ruim opgezet. Daardoor zijn we goed bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer en zijn er goede parkeergelegenheden. Daarnaast hebben we in de binnenstad nog de ruimte waardoor ondernemers hier ook grote vestigingen kunnen openen.”

Nieuw winkelgebied

Toch kent Almere, net als andere steden, ook haar problemen. Zo is de binnenstad drie jaar geleden uitgebreid met een groot, nieuw winkelgebied. De verwachtingen van dit project waren hoog gespannen. Nu blijkt dat de bezoekersaantallen wel stijgen, maar helaas blijft het bestedingspatroon nog achter. Enkele ondernemers hebben hun vestiging al moeten sluiten. Visser erkent de problemen. “Zo’n nieuw project heeft de tijd nodig om tot bloei te komen”, zegt ze. “Bovendien is het in een nieuw winkelcentrum altijd de vraag of een formule zich daar kan settelen. Het is heel normaal dat formules in zo’n beginperiode switchen.” Visser geeft aan dat de gemeente er alles aan doet om dit winkelcentrum te verbeteren. Eén van de kritiekpunten is bijvoorbeeld dat het nieuwe gedeelte te kil is. Daarom komt er meer aankleding zoals bankjes, kunst en groen. Ook heeft de gemeente regelmatig overleg met de vertegenwoordigers van de ondernemers om de knelpunten aan te pakken. “Maar de mogelijkheden van een gemeente zijn beperkt”, zegt ze. “Uiteindelijk zijn het toch de ondernemers zelf die er iets van moeten maken.”

Overvallen

Een ander punt van aandacht is de criminaliteit. Almere is vorig jaar - net als veel andere grote steden - opgeschrikt door een golf van overvallen. Hier is de gemeente hard tegen opgetreden door meer politie in te zetten, die zelfs met helikopters overvallers opspoort. Bovendien worden klanten gestimuleerd om zo veel mogelijk met pin te betalen zodat winkeliers minder geld in kas hebben. Deze maatregelen hebben veel publiciteit gekregen, waardoor het beeld is ontstaan dat Almere een criminele stad is. Dit blijkt niet te kloppen. Almere staat namelijk als 7e stad van Nederland op de 35e plaats van de meest onveilige gemeenten van Nederland en 79 procent van de bezoekers van de binnenstad voelt zich daar veilig. Ook uit gesprekken met de ondernemers blijkt dat alleen de overvallen echt een probleem zijn. Ze hebben weinig last van diefstal of bijvoorbeeld hanggroepjongeren die overlast veroorzaken. Of de maatregelen tegen overvallen helpen, kan Visser nog niet zeggen. “We weten wel dat we al veel mensen hebben opgepakt. Eind dit jaar maken we de balans op.”

Perspectief

Alles bij elkaar vindt Visser Almere een stad met perspectief. “We zullen natuurlijk nooit de sfeer en knusheid krijgen van een historische stad, zoals Den Bosch of Amsterdam. Daarvoor is de stad te nieuw en te ruim opgezet. Maar onze stad is wel prachtig door de opvallende architectuur.” Visser geeft aan dat Almere hard moet knokken om de concurrentie met de historische steden aan te kunnen. Daarnaast heeft Almere als ‘handicap’ dat het geen grote regio bedient. “Maar ik zie ook resultaten. Uit onderzoek blijkt namelijk dat in 2005 acht procent van de bezoekers uit andere gemeenten kwam dan Almere. In 2007 was dat aantal al elf procent. De stijging gaat dus langzaam, maar we komen er wel.”

“Door al die overvallen voel ik me minder veilig”

“We hebben een hele goede start gehad”, vertelt Debora Balfoort van Bakker Bart. “In het oude gedeelte van de stad heeft namelijk ook een Bakker Bart gezeten maar die is gestopt. Toen ik eind 2006 mijn vestiging in het nieuwe gedeelte opende, waren de mensen blij dat er weer een Bakker Bart in Almere was. Nu is het hier vaak erg stil. Enkele ondernemers zijn al failliet gegaan. Ik denk dat het wel goed komt maar het heeft nog even wat tijd nodig. De reden dat het hier zo rustig is, is dat het hier altijd waait. We hebben veel wind omdat we aan het water zitten. Bovendien zijn de gebouwen hier heel hoog en zijn er veel doorgangen, zodat er veel wervelwindjes ontstaan. Gelukkig zijn er nu plannen om misschien windschermen te plaatsen. Ook is het vervelend dat er zo veel hoogteverschillen zijn. Vooral ouderen vinden het moeilijk om omhoog te lopen. Nu het aantal bezoekers tegenvalt, vind ik de huur wel erg hoog. Daar zou wel de helft vanaf mogen. We betalen voor een A1-locatie. Dat is bijna niet meer op te brengen. Ook vind ik het jammer dat de architect alles strak wil houden. We mogen nog geen bord buiten zetten. Met heel veel pijn en moeite heb ik het voor elkaar gekregen dat ik in de zomer vier tafeltjes buiten mag zetten. Maar ik zou graag een veel groter terras willen hebben. Dat straalt toch veel meer gezelligheid uit?”

Helikopters

“Qua criminaliteit hebben we hier natuurlijk te maken gehad met een reeks van overvallen. Daardoor voel ik me niet echt veilig als het donker is, zoals om uur ’s ochtends of op donderdagavond. Ik heb zelf wel eens een overval meegemaakt en misschien dat dat ook meespeelt. Ik heb mijn medewerkers duidelijke instructies gegeven: wees niet stoer, maar geef meteen alles weg. Voor het geld ben ik verzekerd maar ik wil niet dat mijn personeel iets overkomt. Er is nu meer politie op straat en ze staan meteen klaar als je ze nodig hebt. Ze volgen de overvallers zelfs met helikopters. Daar word je wat laconieker van. Als er dan weer een straat is afgesloten, denk je: ‘ze hebben er weer één’. Maar ik voel me er nog niet veiliger door.”

“We hebben een leuke, betrokken burgemeester”

“Almere is een jonge, bruisende stad met veel culturen”, vertelt Mike Roos van de Mc Donald’s in het oude gedeelte van de stad. “De drukte is erg afhankelijk van het weer. Als het regent blijven de mensen weg. Almere heeft een leuke, betrokken burgemeester. Ze is er altijd als er iets te doen is. Zo heeft ze bijvoorbeeld het startschot gegeven voor de Pin en Win actie. Sinds die actie wordt er veel meer gepind. Misschien komt dat ook omdat klanten door te pinnen een reisje naar New York kunnen winnen of een tweede cheeseburger gratis.

We zijn gelukkig nog nooit overvallen. Ik denk dat dat komt omdat we veel aan veiligheid doen. We hebben veel vaste procedures waar we ons goed aan houden. Dat deden we trouwens ook al voor de overvallengolf.

Qua evenementen is Almere echt een leuke stad. We zitten hier vlak bij de Grote Markt en daar zijn regelmatig optredens. Ook lopen er vaak bandjes rond, zoals een brassband en een fanfare. Dat zijn leuke dingen. We krijgen natuurlijk nooit de historische uitstraling zoals bijvoorbeeld Amsterdam die heeft. Maar iedereen doet echt zijn best om er iets goeds van te maken. En dat lukt steeds beter. De stad groeit nog steeds.”

“De gemeente doet er alles aan om Almere op de kaart te zetten”

“Ik vind Almere een leuke stad. Ik woon hier al heel lang en met veel plezier”, vertelt Lya Stoop, franchisenemer van Oil & Vinegar. Haar winkel is gevestigd in het nieuwe gedeelte van de binnenstad. “Ik vind het nieuwe gedeelte echt prachtig geworden. Het is mooi ruim opgezet en ziet er strak uit. Wel vind ik het jammer dat we ons aan hele strikte regels moeten houden. Het logo van de winkel mogen we bijvoorbeeld alleen plat tegen de gevel plaatsen, terwijl het voor de zichtbaarheid wel goed zou zijn als het iets zou mogen uitsteken.” Net als veel andere ondernemers in dit gedeelte van de stad, merkt Stoop dat de bezoekersaantallen tegenvallen. Maar ze vindt dat de gemeente en de verhuurder er echt alles aan doen om Almere landelijk op de kaart te zetten. “We hebben veel grote evenementen zoals de SBS Kerstparade. Dat trekt veel bezoekers naar Almere.” Stoop heeft nog geen last gehad van de criminaliteit. “Maar we zitten in een donkere straat waardoor we ons toch niet altijd veilig voelen. Daarom zorg ik ervoor dat er ’s avonds altijd twee mensen in de winkel staan. Dit brengt extra kosten met zich mee en daar staat nog geen extra omzet tegenover. Nu heb ik begrepen dat de gemeente veel maatregelen heeft genomen om het aantal overvallen terug te dringen. Toch zie ik nog steeds niet veel politie in mijn straat.” Uiteindelijk verwacht Stoop dat het helemaal goed gaat komen met het nieuwe winkelcentrum. “Er zitten hier veel kleding- en schoenenwinkels. Wat meer speciaalzaken op een ander gebied zou dit centrum aantrekkelijker maken. Maar verder ziet het er ontzettend mooi uit. Bovendien wordt Almere een hele grote stad. Dus het moet gewoon wel weer goed gaan draaien. Het heeft gewoon zijn tijd nodig en dat vraagt van ons een lange adem.”

“Horeca moet klant voor klant nog naar binnen trekken”

“Ik woon al in Almere-Stad sinds 1981 en ik heb de stad echt zien groeien”, vertelt Marc Willemars van Granny’s Wereldberoemde Appeltaart. “Maar Almere blijft een typische forensenstad. ’s Ochtends trekt de stad leeg en pas later op de dag en in het weekend komt de stad weer tot leven. Maandag, dinsdag en donderdag blijven voor ons dan ook lastige dagen. Almere zou nog meer een regiofunctie moeten krijgen. Almeerders die naar het Stadshart komen, zijn snel weer thuis om daar een kopje koffie te pakken. Daardoor komt de horeca lastig van de grond. Ik merk dat we nog naamsbekendheid moeten opbouwen en dat we klant voor klant naar binnen moeten trekken. We moeten hier echt ondernemen in de letterlijke zin van het woord. Dat betekent activiteiten ontplooien en actief klanten benaderen. En dat werpt wel - maar langzaam - zijn vruchten af.”

Meer betrokkenheid

Granny’s is gevestigd in het nieuwe gedeelte van de stad. Willemars vindt de huur hier hoog. “We betalen voor een A1-locatie maar dat zijn we nog niet”. Wel vindt hij dat de verhuurder veel doet om het winkelende publiek naar het Stadshart te trekken. “Ze spannen zich in om het aantrekkelijker te maken en hebben daar ook geld voor over. Wel zou ik meer betrokkenheid van de gemeente willen zien. Dit plein is ondermeer te bereiken via twee trappen. Dat werkt drempelverhogend. Granny’s is een concept dat ook geliefd is bij ouderen. Het zou veel schelen als zij hier ook kunnen komen met een roltrap of een extra lift. Ook zou het niet misstaan als dit centrum aangekleed wordt met speeltoestellen, een fontein en bomen. Er zou iets meer verlichting mogen komen. Nu is het op sommige momenten wel erg donker. Ik weet dat veel ondernemers om mij heen vol zitten met ideeën, daar zou nog meer naar geluisterd kunnen worden.”

“We missen de gezellige terrasjes nog”

“Almere is een leuke stad met veel diversiteit”, vertellen Constance van den Bighelaar en Monica Kist, franchisenemers van NinetNine Cent Shop (in het oude gedeelte van de stad). “In het begin had Almere een slechte naam omdat je hier redelijk goedkoop kon wonen. Nu merken we dat het beter gaat. Het is zeker niet zo dat hier alleen mensen met een laag inkomen wonen. Integendeel, er is juist veel laagbouw en alles is ruim opgezet. Er is een goede balans tussen betaalbare en dure woningen. De laatste jaren komen er steeds meer toeristen naar Almere, vooral nu we er een groot hotel bij hebben gekregen. De bereikbaarheid van Almere is goed. Het openbaar vervoer is perfect geregeld, er zijn goede busbanen. En je kunt echt overal parkeren. We hebben in de stad wel te maken gehad met een overvallengolf. Maar met de campagne Stop Overvallen heeft de gemeente dat probleem goed aangepakt. Er is veel meer politie op de straat en we zien regelmatig helikopters rond vliegen. We zijn ervan overtuigd dat dat zijn vruchten afwerpt. We voelen ons door al die overvallen niet onveilig. Wel zijn we extra alert. Ons magazijn bevindt zich bijvoorbeeld op een donker binnenhofje. ’s Avonds laat gaan we daar niet meer naartoe om nog artikelen te halen. Behalve de overvallen hebben we in Almere nauwelijks last van criminaliteit. Er wordt wel eens wat gestolen maar helaas ontkom je daar bijna niet aan. Gelukkig hebben we weinig last van hanggroepjongeren. Ik denk dat dat ook komt omdat er op donderdagavond veel politie op de been is. Je ziet dan ook veel politie te paard.”

“Het nieuwe gedeelte mag meer groen krijgen”

“Almere komt vaak vrij negatief in het nieuws maar dat vind ik niet terecht”, vertelt Marina Ort, franchisenemer van Bruna. “Almere is juist een jonge, dynamische stad waar alles goed is geregeld voor de kinderen. Ik woon hier met veel plezier. Almere is ook een prettige stad om in te ondernemen, al kent het ook zijn nadelen. Zo heeft elk stadsdeel een mooi eigen winkelcentrum. Daardoor hoeven de inwoners niet per se naar de binnenstad. Bovendien zit je overal dicht bij de snelweg waardoor de inwoners gemakkelijk de auto pakken om naar Amsterdam te rijden. Toch merk ik dat het steeds drukker wordt. Twee jaar geleden stond vooral het nieuwe gedeelte nog in de steigers. Nu het af is blijven steeds meer mensen hangen.”

Meer groen

Ort heeft een winkel in het oude en het nieuwe gedeelte van de stad. Vooral in het nieuwe gedeelte (dat nu twee jaar open is) klagen veel ondernemers over tegenvallende omzetten. Ort heeft zeker geen spijt dat ze daar een winkel heeft geopend maar begrijpt de zorgen van de ondernemers wel. “Toen het winkelcentrum werd gebouwd, hadden we gedacht dat de stad snel zou doorgroeien naar 230.000 inwoners. Maar we hebben een woningstop gehad waardoor het aantal bewoners nu tegenvalt. Daardoor is de aanlooptijd langer dan we dachten.” Ort vindt dat het nieuwe gedeelte erg mooi is geworden. Maar als ze toch iets mag noemen dat kan verbeteren, vertelt ze dat het nieuwe gedeelte wel iets meer groen mag krijgen. “De architect heeft voor een strakke uitstraling gekozen. Dat is mooi, maar het maakt het centrum ook wel kil en winderig. Ik heb begrepen dat er nu meer bankjes en bomen komen.” Als verbeterpunt voor het oude gedeelte noemt Ort de diversiteit aan winkels. “Alle mooie kledingwinkels trekken naar het nieuwe gedeelte. Daarvoor in de plaats komen telefoonwinkels en discounters. Dat zijn geen publiekstrekkers. Ik zou het goed vinden als de verhuurder daar meer rekening mee houdt. Aan de andere kant is het wel prettig dat de winkels niet leeg staan. Bovendien heeft de verhuurder plannen om alle puien te vernieuwen. Ik verwacht dat het oude gedeelte daarvan opknapt.”

Lees meer over: