Aan het ondernemerschap zitten veel nadelen

Ben Paagman, Délifrance:

‘Je bepaalt je eigen mate van ellende’

 “Ja, maar ook veel voordelen, als je het positief bekijkt. Nadelen zijn natuurlijk het ondernemersklimaat, de wet- en regelgeving, daar word je soms niet goed van. Maar ik zeg altijd maar zo: als je gekozen hebt om te vliegen, dan moet je niet klagen als je vleugels pijn doen. En er zitten ook zoveel voordelen aan het ondernemerschap. Het eigen initiatief, het motiveren van mensen… Het is ook geweldig om nieuwe dingen te bedenken en te zien dat het lukt, dat het resultaat heeft. Of als je een verbouwing helemaal voor elkaar hebt, dat het loopt zoals je gepland had, dat is leuk. Als je als werknemer bij een bedrijf aan de top werkt, zit je tussen hamer en aambeeld, maar als ondernemer bepaal je voor een groot deel je eigen mate van ellende. Als je wilt starten als ondernemer, is mijn advies om je wel goed van tevoren te laten informeren. Niet door de Kamer van Koophandel en dat soort instanties, daar heb je niets aan, maar door ervaren ondernemers. Doe eerst eens een paar jaar ervaring op bij een bedrijf. Sta open voor de visie van anderen, check en dubbelcheck. Dram niet eigenwijs door en wees kritisch naar jezelf.” (Ben Paagman, franchisenemer Délifrance Ridderkerk)

Else Nieboer, Body Vitaal:

‘Dat vind ik overdreven!’

 “Ik ben het er niet mee eens, ik vind het overdreven. Er zijn ook een hoop voordelen! Je hebt veel vrijheid, natuurlijk wel binnen de grenzen van de franchiseformule maar toch meer dan als je in vaste dienst zou werken. Je hebt invloed op de manier waarop je je presenteert, je assortiment samenstelt en reclame maakt. Daar is binnen de formule wel ruimte voor. Nadeel van ondernemerschap is dat je een verhoogd risico loopt. Als de zaken niet goed gaan, voel je dat gelijk in je portemonnee. Als franchisenemer heb je een zekere mate van bescherming. Franchise maakt starten makkelijker, er gaan meer deuren voor je open. Je betaalt voor een zekere mate van support. Maar het ondernemersrisico blijft bestaan. Ik voel me ook nog steeds zelfstandig ondernemer. Of je als starter voor een franchiseformule of voor het compleet zelfstandig ondernemerschap moet kiezen, hangt af van wat je wilt. Maar hoe dan ook zou ik een beginnende ondernemer adviseren om zich goed te beraden, goed te kijken of er behoefte is aan jouw product, of je op een goede plek zit en of alles financieel behapbaar is. Of je dat onder de paraplu van een franchiseformule doet, staat daar los van.” (Else Nieboer, franchisenemer Body Vitaal, Amsterdam)

Johan Oostveen, Decorette:

‘Een ondernemer wil nadelen omturnen in voordelen’

“Je bent natuurlijk vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week met je vak bezig. Maar omdat je in al je enthousiasme graag met de zaak bezig bent, is dat ook weer een voordeel. Ook het risico van ondernemerschap zie ik niet gelijk als een nadeel. Als je weet waar je voor staat, je eigen zaak en jezelf goed kent, weet wat je personeel kan, dan kun je dat goed afdekken. Al kun je natuurlijk niet met alles rekening houden, zoals de economische situatie. Ik ben zelf altijd op de winkelvloer. Als ik signalen krijg dat het niet goed loopt, kan ik onmiddellijk corrigeren. Als ondernemer vind ik het belangrijk om met klanten bezig te zijn. Veel klanten komen speciaal voor mij. Al zeg ik hen alleen maar even gedag of geef hen een kop koffie… klanten vinden dat fijn. Daarna kan ik hen doorgeven aan de andere medewerkers. Ik ben eigenlijk een soort gastheer, hoewel ik me ook met de verkoop bezighoud. Maar je moet als ondernemer kunnen delegeren. Je kunt wel zeggen dat je de nadelen dus eigenlijk zelf in de hand hebt. Als ondernemer probeer je die om te turnen in voordelen. Maar ondernemerschap kent sowieso veel voordelen. Als ondernemer wil je voorop lopen, in de belangstelling staan, meedenken. In een eigen zaak kan dat. Je kunt je eigen ideeën vormgeven. Ook daarbuiten: ik ben voorzitter geweest van de franchiseraad van Decorette en van de winkeliersvereniging. Momenteel ben ik lid van de Lions Club, waarin je je commerciële talenten kunt inzetten om andere mensen te helpen. Mijn tip aan starters: kijk – naast allerlei andere onderzoeken – goed naar de politieke voorkeuren in je vestigingsgebied. Voor Decorette zit een groot deel van de doelgroep in het hogere segment, dus daarom heb ik bij mijn start vijfentwintig jaar geleden gekeken naar de uitkomst van de Provinciale Staten Verkiezingen. Ik had drie opties: Huizen, Almere of Amstelveen en ik koos de laatste, omdat in Amstelveen de politieke voorkeuren dichter bij mijn doelgroep lagen!” (Johan Oostveen, franchisenemer Decorette, Amstelveen en Amsterdam)

Jeroen Keizer, De Groene Weg:

‘Uitval van medewerkers is soms lastig’

 “Ja, er zitten wel wat nadelen aan, zeker als het gaat om wet- en regelgeving. Dat is af en toe zo’n gedoe. Ik probeer er maar rustig onder te blijven en gewoon alles voor elkaar te krijgen. Ook is het soms lastig om – in een kleine zaak als deze – geconfronteerd te worden met uitval van personeelsleden. Voor je het weet ben je zelf de pineut en ben je op zondag en in de avonden aan het werk. Voor de rest vind ik het wel meevallen met de nadelen. Het ondernemersrisico dat je loopt, hoort er gewoon bij. Het grote voordeel is dat je eigen baas bent en je eigen beslissingen kan nemen. Werken binnen de formule heeft wel wat beperkingen maar die wegen op tegen de nadelen. Als je een goedlopende zaak hebt, kun je wat gemakkelijker zijn met geld uitgeven, zowel privé als zakelijk. Ik startte binnen een week vanuit loondienst in de onderneming en dat ging gelijk goed. Behalve dat ik het in het begin vrij moeilijk had met het boekhoudtechnische gedeelte. Ik heb mijn ondernemersdiploma maar in de praktijk is het toch anders dan dat je op school leert. In het begin had ik ook niet zo’n goede boekhouder. Ik zou dus iedereen aanraden: zorg dat je een goede boekhouder vindt. Iemand die je met raad en daad terzijde staat, niet te duur is, op de hoogte is van alle wet- en regelgeving en je wakker houdt als er iets verandert. Anders kan het je een hoop geld kosten!” (Jeroen Keizer, franchisenemer De Groene Weg Slagerij, Loosdrecht)

Dick Wolffensperger, De Pensioendesk:

‘Meer nadelen aan werken in loondienst!’

 “Wat een negatieve benadering. Ik vind juist van niet! Voor mijn gevoel zitten er veel meer nadelen aan het werken in loondienst. Werken in je eigen bedrijf is juist heel leuk. Er zitten misschien wel wat nadeeltjes aan maar die wegen niet op tegen de voordelen. Wellicht dat mijn vrouw daar heel anders over denkt, die vindt soms dat ik teveel uren maak, maar zelf ervaar ik dat niet zo. Als je iets doet wat je leuk vindt, heb je daar niet zo’n erg in. Dan is het overigens wel eens goed als iemand op de rem gaat staan. Het grote voordeel van het ondernemerschap is het gevoel van vrijheid, met nadruk op ‘gevoel’. Je hebt het idee dat je zo vrij kunt nemen, maar dat doe je natuurlijk niet. Ook het gevoel dat je zelf fouten mag maken, ze corrigeren en daar van leren, is heel prettig. Dat is toch veel prettiger dan dat iemand tegen je zegt dat je het niet goed doet. Als je heel hard werkt in loondienst, heb je soms ook te maken met collega’s die daar negatief tegenover staan en dat kan een teleurstelling opleveren. En als je als werknemer je eigen ideeën hebt in een bedrijf, omdat je zo betrokken bent, wordt daar niet altijd goed mee omgegaan. Ook dat kan een teleurstellende ervaring zijn. Als je voor jezelf werkt, is het altijd positief. Je kunt je eigen plannen bedenken en uitvoeren en je eigen fouten maken. Als je maar terugkijkt en er over nadenkt. Als ik nu opnieuw zou moeten beginnen, dan zou ik iets beter beslagen ten ijs komen, beter weten welke informatie je nodig hebt en hoe je die moet administreren. Aan de andere kant: het is ook leuk om met het enthousiasme van een jonkie te beginnen. Misschien dat veel mensen geen ondernemer zouden zijn geworden als ze er van tevoren goed over nagedacht hadden!” (Dick Wolffensperger, franchisenemer De Pensioendesk, Zaandam)

Farzad Moarref, Jamin:

‘Het is niet alleen maar leuk’

 “Niet echt. Er zijn voor- en nadelen. Het is moeilijk om dat zo in het algemeen te zeggen, elke branche is anders. In de ene branche gaat het moeizaam, haal je geen goede omzet of kun je je schulden niet afbetalen. En in de andere branche loopt alles soepel. Bij mij gaat het redelijk. Het grote voordeel van ondernemerschap is dat je voor jezelf werkt en dat je zelf bepaalt wat er moet gebeuren. Het heeft ook met je karakter te maken. Als ondernemer moet je bepaalde eigenschappen bezitten. Je moet niet verlegen zijn, goed je verhaal kunnen doen, precies kunnen aangeven wat je wilt en wat je eisen zijn en goed met mensen om kunnen gaan. Verder moet je goed kunnen organiseren, weten waar je mee bezig bent. Het nadeel van zelfstandig ondernemen is dat je meer moet werken dan iemand die in dienst is, ook in de weekenden. Je hebt niet op bepaalde tijden vrij, je kunt nooit zeggen: volgende week ga ik eens een weekje weg. En als je ziek bent, moet je gewoon doorwerken. Dat moet je weten als je start. Kijk niet alleen naar de buitenkant. Het is niet alleen maar leuk. Maar ik ben altijd ondernemer geweest. Mijn vader was ook ondernemer. Ik ben bij mijn vader begonnen, die deed in auto-onderdelen. Later heb ik een restaurant gehad. Maar die werktijden zijn helemaal moeilijk te combineren met een gezin. Zo ben ik bij Jamin terechtgekomen, nu ben ik snoepman! Ik heb voor een franchiseformule gekozen omdat, als je hier iets voor jezelf wilt beginnen, het jaren kost voor je een beetje naamsbekendheid hebt. Maar ook de ondersteuning vanuit de formule is een belangrijke overweging geweest.”

Lees meer over:
Pras Weijers Pras Weijers
Redacteur