Wetsvoorstel franchise roept reacties op

Half december werd het wetsvoorstel franchise gepresenteerd. Tot 31 januari kan men hier reageren op dit voorstel. Dat het wetsvoorstel leeft, blijkt wel uit de reacties die onder andere het FD afgelopen week publiceerde.

Vetorecht

"In het wetsvoorstel franchise wordt de franchisegever belemmerd in de zeggenschap over zijn eigen bedrijf, want het vetorecht van de franchisenemer wordt niet beperkt tot uitzonderlijke situaties. Dit zet een van de kerntaken van de franchisegever, de formule bewaken en ontwikkelen, op de tocht. Verder is de toonzetting in de toelichting bij de wet erg pessimistisch over franchise, zonder concrete onderbouwing. De gesuggereerde ‘missstanden’, waarbij kleine ondernemers het zouden moeten afleggen tegen grote machtige franchisegevers, lijken afkomstig te zijn van gesprekken met betrokkenen en adviseurs in de markt zonder gedegen onderzoek en weerwoord”, aldus Tessa de Mönnink, advocaat/partner bij Parker Advocaten, op FD.nl.

Stap voorwaarts

De komende franchisewet verplicht beide partijen alle belangrijke financiële informatie met elkaar te delen. Dat is heel open geformuleerd, maar desondanks een belangrijke stap voorwaarts, meent Patricia Hoogstraaten, directeur van Het Vakcentrum, de koepel van zelfstandige winkeliers. “Het is wel belangrijk dat in de wet wordt opgenomen dat informatie correct en verifieerbaar moet zijn. En daarnaast zouden wij graag expliciet beschreven zien waar een goede prognose aan moet voldoen”, aldus Hoogstraaten op FD.nl

Verplichte bedenktijd

Hoogstraaten is ook positief over de verplichte bedenktijd van 4 weken. “Het geeft ondernemers tijd om met een adviseur nog eens goed naar de plannen en prognoses te kijken.” Ze vindt 4 weken wel het absolute minimum.

Franchiseadvocaat Alex Dolphijn, van Ludwig & Van Dam franchiseadvocaten verwacht dat de 'afkoelingsperiode' in de definitieve wet iets wordt genuanceerd. Hij denkt dat ondernemers niet altijd een maand nodig hebben om tot een goede afweging te komen. “Dan is het alleen maar nadelig dat een franchisenemer tijdens die periode nog helemaal niets mag doen.”

Bijeenkomst

Aangezien dit onderwerp erg leeft in de franchisebranche, organiseert Franchise+ vanmiddag samen met BVD advocaten en Koelewijn & Partners speciaal voor franchisegevers een bijeenkomst ‘Omgaan met de concept franchisewetgeving’.