Omzet horeca stijgt met 2,1%

De omzet van de horeca steeg in het 1e kwartaal van 2018 met 2,1% ten opzichte van het vorige kwartaal. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, steeg met 1%. De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 2,3% toe, de omzet van logiesverstrekking steeg met 1,6%. Al 5 jaar neemt de omzet van de horeca, bestaande uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden, ieder kwartaal toe, meldt het CBS.

Hoogste omzetgroei restaurants in 1,5 jaar

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering, hebben in het eerste kwartaal 2,3% meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 1,5%. Met 3,2% nam de omzet van restaurants het sterkst toe. Het is bovendien de grootste groei in 1,5 jaar. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder.

Horecaondernemers belemmerd door personeelstekort

2 Weken geleden berichtte het CBS over het ondernemersvertrouwen aan het begin van het 2e kwartaal. Daarbij bleek dat steeds meer bedrijven gehinderd worden door personeelstekort. Dat geldt ook voor de horeca. Een kwart van de hotels geeft aan dat het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd wordt door een tekort aan arbeidskrachten. Ook 32% van de verhuurders van vakantiehuisjes en 27% van de campings voelt zich belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten. 
Ruim een vijfde van de restaurants, inclusief fastfoodrestaurants, geeft aan last te ondervinden van een tekort aan personeel. Voor kantines en catering en cafés vormt personeelstekort minder vaak een belemmering.