Hoogste omzetstijging in 10 jaar voor non-foodwinkels

De detailhandel heeft in het 3e kwartaal van 2017 4,7% meer omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2016. De omzet steeg hiermee voor het 12e kwartaal op rij. De non-foodwinkels beleefden met een omzetstijging van 5,1% hun grootste omzetstijging in ruim 10 jaar. Online winkelen groeide met een omzetstijging van bijna 21% opnieuw harder dan de winkelverkoop, dit meldt het CBS.

Woon- en modewinkels stuwen non-foodomzet

Bij de non-foodwinkels stijgen de omzetten sinds het 4e kwartaal van 2016. In het 3e kwartaal van 2017 steeg de omzet met 5,1%, een stijging die sinds de eerste 2 kwartalen van 2006 niet meer is gerealiseerd. Vooral de aan wonen gerelateerde branches behaalden relatief sterke groeicijfers, in navolging van de grotere dynamiek op de woningmarkt. Winkels in meubelen, verlichting en andere huishoudelijke artikelen boekten een omzetstijging van bijna 8% vergeleken met het 3e kwartaal vorig jaar. Keukenwinkels en doe-het-zelfzaken gingen er 6,5% op vooruit.

Ook de modewinkels mochten zich in het 3e kwartaal in de warme belangstelling van de consument verheugen. Schoenenverkopers sloegen op de kassa 7,5% meer omzet aan en kledingwinkeliers 4,3%.

Supermarkten voeren omzetstijging foodsector aan

De omzet van de foodwinkels is in het 3e kwartaal met 2,6% gestegen. De stijging komt voornamelijk door gestegen prijzen, het volume maakte in de foodsector een pas op de plaats. De grootste omzetstijging komt van de supermarkten, waar de omzet met 2,8% toenam. Bij de foodspeciaalzaken steeg de omzet in het 3e kwartaal met 1%.

Sterke stijging verkopen via internet

De internetverkopen zijn opnieuw harder gegroeid dan de omzet van fysieke winkels. De totale online omzet was in het 3e kwartaal 20,8% hoger dan een jaar eerder. De online omzet van de winkels waar de verkoop via internet een nevenactiviteit is, de zogeheten multi-channelers, groeide met 24,1% het sterkst. Bij pure webwinkels steeg de omzet met 18,5%. 

Omzet zakelijke dienstverleners blijft groeien

De omzet van de zakelijke dienstverleners steeg in het 3e kwartaal van 2017 met 6,1% ten opzichte van een jaar eerder. Vergeleken met het 2e kwartaal trok de groei aan. 

Dienstverleners in de IT boekten een omzetgroei van 6,3%. De reclame- en marktonderzoeksbranche had de kleinste omzetstijging met 1,2% ten opzichte van een jaar eerder. De omzet van de uitzendbranche steeg in het 3e kwartaal met 6,2%. Na een piek in de omzetstijging van 14,2% in het 4e kwartaal van 2015 daalde de omzet naar 4,6% in het 4e kwartaal van 2016. Sinds het 1e kwartaal van 2017 is de omzetgroei in de uitzendbranche stabiel rond 6%.