Franchisenemers sturen brandbrief aan kabinet 

Franchisenemers Netwerk Nederland (FNN) heeft afgelopen week een brandbrief gestuurd aan staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) en minister Dekker (Rechtsbescherming). In brief dringen ze erop aan om de franchisewet zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen. Afgelopen dinsdag hebben de leden van het Vakcentrum, waaronder zelfstandig ondernemers met een supermarkt, foodspecialiteitenwinkel, winkel in huishoudelijke artikelen, speelgoed, slijterij en of drogist, aangegeven zich achter de brief van FNN te scharen. 

In een reactie laat het Vakcentrum weten: ”We dringen er bij het kabinet op aan de franchisewet zo snel mogelijk aan de Tweede Kamer voor te leggen. Onze leden wensen heldere informatie over de introductie van de wet. Franchisenemers hebben zich tijdens de internetconsultatie nadrukkelijk uitgesproken voor een snelle invoering van de wetgeving. Na ruim drie maanden hebben zij nog geen enkele reactie gezien op hun inbreng. De franchisenemers zien dat franchisegevers nu anticiperen op de aangekondigde wetgeving. Franchisegevers leggen, onaangekondigd,  contractvernieuwingen voor aan franchisenemersverenigingen of individuele franchisenemers. Goed inhoudelijk overleg ontbreekt wordt hierbij vaak. Ook zien zij dat andere overeenkomsten dan de franchiseovereenkomst worden gebruikt om formulegerichte bepalingen vast te leggen.” 

Noodzaak

“Enkele Vakcentrumleden zijn onlangs geconfronteerd met overname of faillissement van hun franchisegever. Die situaties onderstrepen volgens ons de noodzaak dat een accurate, tijdige informatievoorziening snel wettelijk wordt vastgelegd. Dat geldt ook voor duidelijkheid over de positie van de franchisenemer en de franchisenemersvereniging tijdens de afwikkeling van een faillissement of overname”, aldus het Vakcentrum.