Brownies&downieS start eigen academy

Een eigen academy voor de ruim 900 bijzondere medewerkers, 300 begeleidende medewerkers en 150 (chef)-koks van de 53 vestigingen van Brownies&downieS. Deze droom wordt op dit moment gerealiseerd op de Noordkade in Veghel, waar ook het kantoor van de lunchformule gevestigd is. 

“Dit is een langgekoesterde droom die uitkomt en bovendien iets waarmee we een voorbeeld willen zijn voor andere ondernemingen in Nederland”, aldus Thijs Swinkels, oprichter en mede-eigenaar van de franchiseformule. “Wij vinden het erg vreemd dat iedereen in Nederland kan studeren, maar juist de mensen die het meeste baat hebben bij onderwijs hierin worden overgeslagen. Onze bijzondere medewerkers zitten vaak op dezelfde basisschool als middelbare school, in hetzelfde gebouw met dezelfde klasgenoten. En het meest pijnlijke van dit onderwijssysteem is dat je op 16-jarige leeftijd een stage moet kiezen en op 18-jarige leeftijd stopt het onderwijs gewoon.”

Jubileum

“Toen ik dit in 2010 voor de eerste keer hoorde, kon ik het bijna niet geloven dat wij dit zo georganiseerd hebben in Nederland”, vervolgt Swinkels zijn verhaal. Dit jaar viert de formule haar 10-jarig bestaan. “We zijn de afgelopen jaren hard gegroeid, maar hebben de laatste jaren een enorme professionaliseringsslag gemaakt. En deze stap is een volgende stap in onze ambitie om een springplan te zijn tussen het speciaal onderwijs en de reguliere arbeidsmarkt.”

“De afgelopen maanden hebben we hierover gesprekken gevoerd met Stefan van de Ven, eigenaar van het Noordkade terrein. Hij stond direct open voor onze plannen en samen hebben we de plannen verder uitgewerkt.” 

Mini-restaurant

In de Brownies&downieS academy is een mini-restaurant gevestigd inclusief een professionele keuken. Hier zullen de bijzondere medewerkers in de toekomst verschillende trainingen kunnen volgen zoals een barista training of een hygiëne training. “Aan het eind van de training ontvangt iedere deelnemer een officieel Brownies&downieS diploma, welke aantoont dat ze de cursus vol positieve energie voltooid hebben.”

Brownies&downieS is het eerste sociaal commerciële bedrijf in Nederland wat op deze manier een eigen academy creëert. “Wij zijn hiermee inderdaad vooruitstrevend, maar geloven echt dat dit de toekomst is voor alle bedrijven die inclusief willen ondernemen in Nederland. Als er geen opleidingsmogelijkheden zijn in het huidige onderwijssysteem, dan creëren we deze zelf”, aldus Maarten Halma, mede-eigenaar van de franchiseformule. 

‘Corona proof’

Op dit moment zijn alle vestigingen van Brownies&downieS nog gesloten, maar de heropening van 1 juni komt steeds dichterbij. “Achter de schermen zijn onze ondernemers druk bezig met het ‘corona proof’ maken van de restaurants. Het zullen uitdagende tijden worden, maar ik ben vooral blij dat alle medewerkers weer aan de slag kunnen. Voor iedereen is deze nieuwe situatie wennen, maar onze bijzondere medewerkers zijn gebaat aan structuur. Dan is het toch even extra schakelen geweest de afgelopen maanden.”