Verkopen is Meesterschap

Toen Willem Neerfeldt in 1615 in Groenlo zijn eerste Grolsch bier had gebrouwen kon hij nog niet bedenken dat in de 20e eeuw dit merk, met zijn eeuwenoude ambacht, een verbinding maakte met andere meesterambachten. De legendarische Grolsch commercial ‘vakmanschap is meesterschap’ straalt de kracht uit van het pure ambacht van de brouwerij en ‘’vakbroeders’’ zoals meubelmakers. Rembrandteske sfeerbeelden, klassieke muziek en karakteristieke vakmannen sierden de campagne. 

Ambacht

Zo zijn we aanbeland in de 21e eeuw en is de behoefte om ambacht uit te stralen een trend in al haar facetten, voor merken én Retail. De oorsprong met ‘Anno en Since’ wordt alom gebruikt om extra waarde van erkende en bewezen kwaliteit toe te dichten. Of het nu gaat om fashion, brood, schoenen of dienstverlening, het vakmanschap, de vaardigheid om kwalitatieve creaties te maken staat centraal in het vakmanschap. De marketing afdelingen vieren hoogtij om dit te verbeelden, te communiceren en het door gasten te laten beleven in winkels en/of restaurants. Terug naar toen of juist het nu met het creatie proces in story telling verbeeld en verwoord. 

Zo nemen we een kijkje in de keuken van ‘Bij Robèrt’. De winkel van Robèrt van Beckhoven, Meester Boulanger én Patissier, en mogen we ervaren dat er live gebakken wordt. En schittert Mano Macchiato since 1855 door de handgemaakte schoenen met designs en signatuur van heuse artiesten. De stijlvolle communicatie maakt het relatief nog onbekende schoenenmerk compleet met ‘Where leather meets art’. En dat vind ik heerlijk. Genietend van nostalgie of juist modern maar dan wel met die unieke signatuur en hun verhaal waar ze voor willen staan. Sterk. 

Verkoper een vak

Vakmanschap betekent volgens de Dikke van Dale ‘grote bekwaamheid in een vak’. ‘De vraag is: ‘’hoe staat het dan met het vak verkoper in de Retail?’’ Talloze vacatures passeren de revue van weekendhulp tot runner of van donderdag–zaterdag ‘doza’ hulp tot full time. De arbeidsmarkt is uitdagend en het is lastig om de vacatures in te vullen. Echter de vraag is: ‘hoe aantrekkelijk is of wordt het voor hen gemaakt?’ Zo wordt naar mijn idee het vak van verkoper nog zeker ondergewaardeerd. Nee, het is een vak en meer dan verkopen alleen. Essentieel is om dit al bij de poort te communiceren en beter te positioneren. Pak de trend niet alleen door in de communicatie naar de klanten maar ook naar de arbeidsmarkt. Positioneer het als vak, als ambacht, modern toegespitst op de nieuwe generatie met een hippe twist. Zelfs Grolsch deed dat met de volgende campagne: ‘op een dag drink je geen bier meer maar drink je Grolsch’. Het vak verdient het omdat in toenemende mate tenslotte gastheerschap, story telling, persoonlijke binding, service en deskundigheid naast verkopen een belangrijke factor is en wordt. De compleetheid en combinatie van deze ingrediënten maakt het tot het ambacht van nu. Tenslotte is dit de consumentenbehoefte van toen en zeker nu in de fysieke winkels. Daar maak je juist het verschil in. 

Passie voor het vak

Die consument is namelijk zelf rijker in kennis via de (social) media waar men zich kan  verrijken door de online stories over bijvoorbeeld trends, stoffen, stylingtips, kleuradvies en een filmpje over het productieproces. Of de woonwinkels waar je online een eigen interieur kan samenstellen conform je persoonlijke smaak, van woonkamer tot keuken inclusief prijsopgave installeren of transport. Ook makkelijk toch? Bloggers en vloggers delen hun passies, stories en zijn daarmee influencers in het (ver-)koopproces. Tsja, en als je dan gaat ‘’funshoppen’’ dan wil je toch boven verwachting geholpen worden door die verkoper de ‘ambachtsman’. 

Dat vraagt wel van de verkoper dat je het visitekaartje bent van het merk of formule. Het begint met passie voor het vak en Retail. En dat je kennis hebt van de trends, de oorsprong, de collectie, de creatie tot de ingrediënten aan toe. Dat je story teller en gastheer wordt en het imago ademt. Een vak waar je als Retailer én als medewerker goed in moet investeren. In opleiding, coaching en inspiraties zodat zij de ‘Meester van nu’ kunnen worden. Ontmoet ik straks een verkoper als heuse fashionista, een barista als koffiekunstenaar of oliviero als olijfoliespecialist? Ja, graag, want verkopen is meesterschap. 

En voor de intimi met een knipoog: proost pap. In herinnering. 

www.LaDifferenza.biz

Marja Groen Marja Groen
Directeur