Persoonlijke verbinding. Juist nu! 

In deze ontwakende bijzondere wereld verandert alles. Zeker in de ‘1.5 meter economie’. Weer zo’n nieuw simpel ogend woord met echter een enorme impact in betekenis en gevoel. Wat is het toch onnatuurlijk. Overigens een leuke uitdaging voor de Dikke van Dalen die ongetwijfeld een hoofdstuk kan toevoegen, Corona. Of het nu Lockdown, Social distancing, flatten the curve of het OMT (Outbreak Management Team) is, onze vocabulaire is aardig verrijkt in woord. Helaas wat een effecten heeft dit virus primair voor de gezondheid en welzijn, maar ook economisch. Zo triest en zeker niet te onderschatten. 

Nieuwe gastvrijheidsbeleving

Het maakt ons wel ‘rijker’ door nieuwe inzichten en bovenal relativering. Het is in veel opzichten een wake up call. Een onwerkelijke wereld waar niets meer vanzelfsprekend is. Waar we meer dan ooit worden teruggeworpen op onszelf en onze dierbaren. Waar we heel bewust stilstaan bij onze gezondheid en de zorg. Waar we saamhorigheid beleven. En we nog nooit zo verenigd zijn in gevoel, wereldwijd. Maar het mooie is dat de natuur als nooit tevoren ademt, kleurt tegen een oh zo blauw scherpe lucht zonder witte strepen. Bijzondere initiatieven ontstaan om elkaar te helpen en het een beroep doet op creativiteit, ondernemerschap en innovatie. En dat laatste is weer nodig als we denken aan de ‘nieuwe gastvrijheidsbeleving’ in Retail. 

Gelukkig zien we dat al onze klantrelaties de deuren weer openen voor de klant met aangepaste regels. We sparren nu samen over wat kan blijven en wat de beste wijzigingen gaan worden in hun authentieke gastvrijheidsbeleving. Deze hebben wij in co-creatie ontwikkeld speciaal voor de formule en vertaald naar Marketing&Communicatie en het visitekaartje van het personeel. Dat laatste vroeg veelal om een gedragsverandering. Regelmatig eenvoudig maar ook spannend met een behoorlijke uitdaging bij ondernemers en winkelteams. 

Verandering

Zo’n verandering zoals u weet duurt zo maar twee tot drie jaren voordat het vertrouwd, gewoon is en in het DNA zit. Elementen als walk the bag, jezelf aan de klant persoonlijk voorstellen met een handdruk, persoonlijk stijlen, de maten opmeten, een drankje aanbieden, schoenveters strikken, kinderfeestje organiseren en zoveel meer. 

Facetten in het teken van persoonlijke verbinding met de bezoeker die nu niet meer ‘mogen’ of anders worden in die 1.5 meter economie. Bijzonder te constateren dat een ‘verplichte’ gedragsverandering wel in een aantal weken gerealiseerd kan worden, inclusief aanpassingen. Natuurlijk ook ingegeven door ‘onze’ Mark. Tsja, dan delen wij tijdens ons beluurtje met klanten af en toe wel een lach en een traan, dat alles wat we hebben opgebouwd het gewoonweg niet meer mag of kan. 

Vindingrijkheid

Maar gelukkig én met complimenten voor de vindingrijkheid van talloze ondernemers. De ideeën- en inspiratiebron vloeit rijkelijk. In de gastvrijheidsbeleving lag al de focus op lokaal ondernemerschap en persoonlijke verbinding. Nu is dit belangrijker dan ooit en wordt er op een andere manier body en soul aan gegeven. Zo zien we private shopping op afspraak in de winkel of online via de WhatsApp. Persoonlijke stylistes adviseren via video calling. Winkelteams showen als heuse mannequins de nieuwste collectie. 

Samenwerken als sleutel

Grappig detail, de integratie van online in de fysieke winkel is nog nooit zo optimaal geweest. En vaste klanten waarvan de persoonlijke wensen en maten bekend zijn krijgen thuis een nieuwe jurk of pak bezorgd. Ook worden er cadeautjes gegeven als dank voor de gunfactor als een blijvende herinnering, sterk. Shop local krijgt als nooit tevoren de waarde die het verdiend. De consument gunt de lokale winkelier de koop. Ondernemers bundelen de krachten en gaan als winkelgebied, straat of centrum de samenwerking aan. Ook tussen Retail en Horeca dat in toenemende mate gaat integreren. Samenwerken als sleutel nu, hoe fraai is dat om te vernemen. 

Dus Social distancing ja, in meters, maar eigenlijk zijn we nu nog nooit zo close en persoonlijk verbonden met elkaar geweest. Vanuit hetzelfde gevoel ontstaat het pure ondernemerschap. Creatief, authentiek, innovatief en vindingrijk. Laten we het vasthouden en creëren dat het de basis wordt voor het nieuwe ondernemen. Dat als we op dit jaar terugkijken we ooit, historisch te noemen, het nieuwe ondernemen de bron vond in 2020 vanuit de Corona crisis. Het Retaillandschap verandert door #vindingrijkheid voor de consument en elkaar. 

Marja Groen
Directeur en oprichtster van La Differenza

Marja Groen Marja Groen
Directeur