Personeelszaken: geen sexy onderwerp

Personeel & Organisatie (P&O) of HR (human resources) hoe je het ook noemt, het is geen ‘sexy’ onderwerp en het houdt de meeste ondernemers niet heel erg bezig, ze vinden het saai.

Begin december heb ik met een collega de stoute schoenen aangetrokken. Op een regenachtige en zeer koude maandagochtend zijn we naar een willekeurig industrieterrein gereden. Daar hebben we onze auto geparkeerd om vervolgens bij een aantal bedrijven aan te kloppen en te vragen hoe ze P&O hadden ingericht. Het werd een boeiende ochtend. 

Het eerste bedrijf legde uit dat hij eigenlijk niks aan P&O deed en dat alle zaken inclusief alle contracten via zijn accountant werden geregeld. Gezien het feit dat er nooit iemand ziek was geweest vond hij dat een prima oplossing en wilde dat ook niet veranderen, waarom ook! Het scheelde hem tijd. Wat het kostte wist hij niet, dat vond hij niet spannend. Naar zijn mening was het ‘allemaal’ goed geregeld. 

Bij het tweede bedrijf deed de managementassistente P&O. We kwamen er trouwens pas achter dat het de managementassistente was, toen ze ons bij vertrek haar visitekaartje gaf. Ze vertelde dat ze twee functies combineerde omdat er geen geld was om een P&O medewerker aan te nemen. Het kostte haar veel tijd en energie om P&O zaken te regelen. Die dag was ze alleen al een hele ochtend bezig om één ziekmelding voor het UWV in orde te brengen. Daarnaast had het bedrijf wel vijf vacatures openstaan waar ze helaas geen tijd voor had om daarmee aan de slag te gaan, aangezien ze te druk was met het dossier voor het UWV. 

Het derde bedrijf, deed helemaal niks aan P&O. Niet aan Arbo, helemaal aan niks. Ook dat kan dus nog anno 2018. En dat men een basis-Arbocontract op de plank moet hebben liggen, wist meneer al helemaal niet.

Bovenstaande voorbeelden zijn de drie met de meest uitgesproken mening over de inrichting van P&O. P&O omvat veel zaken en sorry maar in 2018 wordt het niet beter: Participatiewetgeving die weer nieuw leven wordt ingeblazen, aanpassing privacywetgeving, Basis Arbocontract en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Mensen zijn je parels. De komende maanden c.q. jaren zal er schaarste ontstaan op de arbeidsmarkt. De werkloosheid daalt, dat betekent dat het aantal inzetbare werknemers op begint te raken. Het wordt per dag belangrijker om je parels binnen te houden. 

Kijk hoe je afdelingen en werknemers beter op elkaar kan laten inspelen. En nee, daar hoef je geen beoordeling- en functionering systeem voor in het leven te roepen. Praat met je mensen, overleg en zet ze op de juiste manier in! Ga zuinig met je parels om!

Marieke Niekerk
Tophills
 

Marieke Niekerk
Stel je vraag aan Marieke Niekerk
CAPTCHA