Personeelstekort bedreigt formulegroei

U bent al druk bezig met uw franchiseplannen voor 2019. Hoe kunt u verder verbeteren? Wat zijn kansrijke locaties voor een extra vestiging? Hoe kunt u uw formule verder laten groeien? Kansen genoeg waarschijnlijk, maar houd wel rekening met een alarmerende groeibedreiging: de personeelsschaarste. Want groeien wordt lastig zonder personeel. Zijn uw franchisenemers daarop voorbereid?

De krapte op de arbeidsmarkt is op steeds meer plaatsen voelbaar. Ons land telt momenteel ruim 250.000 openstaande vacatures. Veel van die vacatures kunnen waarschijnlijk nooit worden ingevuld. Meer dan een kwart van de ondernemers ervaart nu al productieproblemen door een tekort aan personeel. Dit loopt naar verwachting alleen maar verder op.

Op vacatures binnen uw franchiseformule komen waarschijnlijk ook al minder reacties binnen dan een jaar geleden. En bereid u maar voor: het worden er alleen maar minder, want de krapte op de arbeidsmarkt blijft voorlopig groeien.

Dit maakt het extra belangrijk, misschien zelfs wel essentieel, om medewerkers te behouden. Want dan hoeft uw organisatie minder personeel te zoeken ter vervanging van medewerkers, maar kan de focus op extra personeel om de groeiplannen te kunnen realiseren.

Medewerkers langer behouden. Hoe?

Tijdens het Franchise+ Event eind november verzorgde ik een kennissessie. Hierin vertelde ik over relatief eenvoudige manieren om personeel aan uw franchiseorganisatie te binden. Het binden van personeel is weliswaar primair een verantwoordelijkheid van de franchisenemer, maar franchisegevers kunnen hierin vaak een belangrijkere rol spelen dan ze denken.

Neem het personeelshandboek, een verrassend goed instrument om medewerkers te binden. Een goed personeelshandboek bevat relevante en leuke informatie over de vestiging waar het personeelslid gaat werken. Het omschrijft niet wat personeel allemaal niét mag, maar stimuleert juist wat medewerkers wél kunnen doen. Stem de inhoud per franchisevestiging af op de cultuur die daar heerst, zodat het de medewerkers aanspreekt.

Voor u als franchisegever is het natuurlijk niet te doen om het personeelshandboek voor elke vestiging te maken. Maar u kunt de franchisenemers wél adviseren en inspireren. Laat ze zien wat voor positief effect een personeelshandboek kan hebben op behoud van personeel. Want een goed personeelshandboek creëert niet alleen veel duidelijkheid en structuur, maar verhoogt ook de werkvreugde en verbondenheid.

Bind personeel al vóór de eerste werkdag

Dit is alleen nog maar het personeelshandboek. Er zijn veel meer concrete manieren om medewerkers te binden en boeien. Beginnen uw franchisenemers bijvoorbeeld al met het binden van personeel vóór de eerste werkdag? Dat is wel een aanrader. Recent onderzoek toont aan dat 30 procent van de nieuwe medewerkers die niet op een fijne manier start, binnen 6 maanden alweer een nieuwe baan zoekt. En dan start dus ook uw personeelszoektocht opnieuw, terwijl dat misschien helemaal niet had gehoeven.

In een volgende column vertel ik graag meer over de manieren om personeel al vóór de eerste werkdag te binden. Ook geef ik dan meer concrete tools waarmee franchisenemers personeel langer voor hun franchiseorganisatie kunnen behouden. Kunt u daar niet op wachten en wilt u voorkomen dat personeelstekorten roet in uw groeiplannen voor 2019 gooien? Neem gerust contact met me op.

Tim van ’t Hoff
HR-consultant
Tentoo

Tentoo
Tentoo Tim van ’t Hoff
HR Consultant