De maatschappelijke invloed van contant geld

In Nederland zijn we nog niet zo ver als in Scandinavië, maar een "war on cash" woedt er wel. Waarom? Omdat met contant geld de veiligheid van de bezitter direct in het geding is. En dat klopt absoluut. Het vervoer van contant geld is kapitaal intensief. Neem het recente faillissement van SecurCash. Blijkbaar is het vervoer van contant geld ook niet erg winstgevend. Maar dat is slechts een aanname. Het vervoer van contant geld is ook niet erg milieuvriendelijk. Maar er zijn wel ergere vervuilers zou ik zeggen. Sluit Schiphol een dag en we zijn er. 

Kortom genoeg redenen om deze "war on cash" door de overheid te laten steunen. Met z’n allen pinnen en we zijn er klaar mee. Maar waarom doen we dat dan niet als het zo eenvoudig is? De contant betalingen in Nederland schommelen nog steeds rond de 40%. Dat is best veel! Gaat nog wel lager worden, geen twijfel daarover, maar het blijft veel. De maatschappelijke rol die contant geld speelt zal ervoor zorgen dat dit niet gaat verdwijnen. 

Neem de gemeenten in Nederland. Bij steeds meer gemeenten kun je aan de balie alleen pinnen. De maatschappij vindt dat te ver gaan, omdat je een paspoort of rijbewijs alleen bij de gemeente kunt halen. Het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) vindt dat elke gemeente tenminste 1 balie moet hebben waar je met contanten terecht kunt. In maart 2018 werden er zelfs Kamervragen gesteld over dit onderwerp. Daarmee is het ineens een maatschappelijk onderwerp en discussie geworden.

In oktober 2018 heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een brief ontvangen van de Europese Centrale Bank (ECB) waarin staat dat een 'pin-only beleid', waarbij burgers aan de gemeentelijke balie niet contant kunnen betalen of dit alleen kunnen als zij daarvoor bijzondere redenen aanvoeren, volgens het Europees recht niet mag. Niet mag als in de zin "verboden". Een statement om u tegen te zeggen!

Dit is eens te meer een voorbode dat contant geld een verbinder is. Met het uitsluiten van contant geld, sluit je direct een hele doelgroep uit. Gelukkig is het uitsluiten van een doelgroep van de maatschappij in Nederland nooit aan de orde. En dat sociale karakter moeten we koesteren. Laat kinderen wennen aan de omgang met geld. Natuurlijk moeten ze leren pinnen, maar je leert alleen rekenen met waarde door contant geld. En niet te vergeten; contant geld heeft iets magisch! Voor kleine en grote kinderen!!

Andrew Citroen
Cikam

cikam
Andrew Citroen Andrew Citroen
Algemeen Directeur
Stel je vraag aan Andrew Citroen
CAPTCHA