Hestia, Godin van de gastvrijheid

Dit keer keer neem ik u graag even mee naar de Griekse mythologie. Waar ik u laat kennismaken met Hestía, ofwel Ἑστία’, godin van de gastvrijheid. Hestia stond symbool voor gezellig samenzijn met familie en vrienden. Zij creëerde het gevoel van samen thuis. Een bijzonder mooi moment bij de huiselijke haard met de warmte van het vuur. Destijds werd er nog een offer gebracht die zo een bijzondere gebeurtenis om samen te komen symboliseerde. Bijzonder was dat Hestia groot in aanzien was, maar de diensten ten ere van haar blonken juist van eenvoud. Gastvrijheid van toen. En nu? 

Thuisgevoel

Tegenwoordig willen veel ondernemers de klant in de winkel het thuisgevoel laten ervaren. Uiteraard met het doel om klanten langer in de winkel te houden en zo extra omzetkansen te creëren. Sterker nog, de Retail doet er alles aan om traffic te vergroten en dus wordt de klant uitgenodigd. Inmiddels zijn het andersoortige gebeurtenissen dan een offer waarvoor de klant die uitnodiging krijgt. Deze vallen ouderwets op de deurmat of via de mail of social media. Een palet van nieuwe en bovenal van oorsprong internationale events kleuren de Retailjaarkalender. Echter, wordt de klant anno nu uitgenodigd voor het thuisgevoel? In toenemende mate ligt de focus namelijk op Sale. Winkelruiten worden gesierd met opvallende kleuren, zoals rood, roze en geel; de bekende ‘Sale’ kleuren. Instore zijn mannequins ineens voorzien van gekke lappen of andere uitspattingen, vaak contrastrijk met dat wat in de schappen hangt. Maar wat gebeurt er dan met het thuisgevoel bij de klant? Is het offer anno nu dat wordt gebracht het inboeten van de marge door Sale?

Sale

Vroeger wist je niet precies wanneer de Sale begon. Maar tegenwoordig is de reeks afprijzingen zo goed bekend dat de consument erop wacht. Hij analyseert bewust of datgeen wat hij wil nog voldoende op voorraad is. En als de Sale losbarst is hij er als eerste bij. Nu kan je gewoon online zoeken wanneer en wie start met de Sale. Zodat je jouw aankoopkoers kan bepalen, net zoals op de beurs. Het spanningselement is daar, een Salesspel op zich. Monopoly zou een eigen Sale versie kunnen uitbrengen. Retailers houden elkaar onderling nauwlettend in het oog. Wie is de eerste? Wat zijn de percentages? Wie durft af te wijken? Stel dat je omzet misloopt? De Retail start tenslotte vrijwel altijd met 30% om binnen twee weken naar 50% en dan naar 70% te gaan, hoe voorspelbaar. 

Black Friday & Singles Day

Inmiddels zitten we volop in de Mid Season Sale om na de herfst over te stappen naar de Winter Sale. Daarbij kunnen we een – voor ons land – weer een relatief nieuw fenomeen verwachten: Black Friday, in de Verenigde Staten bekend als de dag na Thanksgiving. “Zwarte Vrijdag” wordt beschouwd als de start van het seizoen van kerstaankopen, met goede kortingen. En met stip binnengekomen in de top drie van beste Sales resultaten, is Singles Day uit China. De dag waarop je ‘viert’ dat je single bent, echter symbool staan de hoge kortingen en aanbiedingen. En ja, wereldwijd dit jaar heeft het weer in een recordomzet geresulteerd. En Alibaba is blij, heel blij, en zo ook de Nederlandse Retail met deze omzetten. 

Turn on the Lights

Ik ben benieuwd naar wat gaat u doen? Hoe bijzonder is het als u gaat afwijken? Hoe mooi zou dat zijn. Een andere koers gaat varen en hiermee dus juist opvalt voor de klant. Anders, maar wel passend bij uw formule. Ik daag u uit om de klant eens uit te nodigen voor een feestje. Net zoals de Bijenkorf dit doet met ‘Turn on the Lights’ in Amsterdam. Traditiegetrouw het winterseizoen starten met een feestje. Beleving centraal. Traffic en omzet volgen daarna vanzelf. Voor de editie van dit jaar, de elfde alweer, is een speciaal muzikaal avontuur gecreëerd over Bobbie de Beer. Over het koesteren van wat nieuw is en het behouden van wat vertrouwd is. En over de liefde die altijd overwint. Bobbie siert etalages en duikt overal op in het warenhuis. En op de gevel van de Bijenkorf Amsterdam prijken 300.000 lichtjes. Al die lichtjes geven een vurige gloed, net zoals Hestia uit de Griekse mythen. En dan denk ik weer aan gezellig samenzijn, aan Hestia en het thuisgevoel. Benieuwd wanneer ik uw uitnodiging mag verwachten en waarvoor? 

Marja Groen
Directeur oprichtster 
La Differenza 

Marja Groen
Marja Groen Marja Groen
Directeur