HELP…! Het gaat (nu) goed

De economie groeit, de koopkracht stijgt en de werkloosheid daalt. Het gaat dus goed in Nederland. Als ondernemer wil je dat graag terugzien in een stijgende omzet en meer winst. Maar dat gaat niet vanzelf! 

In dit scenario komen er een aantal zaken om de hoek kijken die extra aandacht vragen van de ondernemer om echt te kunnen profiteren van die verbeterde omstandigheden. Zo moet je wellicht meer personeel aannemen om de toeloop van nieuwe klanten op te vangen. Maar ja, ook personeel leest de krant of kijkt op nu.nl en weet dus dat er wat meer te halen valt. Daardoor stijgen de salarissen. En je concurrenten zitten ook vast niet stil. Voor hen gelden de betere omstandigheden immers ook!

Om te kunnen groeien zal je moeten investeren. En na magere jaren als gevolg van de financiële crisis zijn interne middelen vaak niet ruimschoots voorhanden. Dus wil je graag “vreemd” geld aantrekken. Dat is toch geen schande? Al helemaal niet als je het doet om te groeien! 

Maar hoe financier je zo’n groei-investering het best?

Neem als vuistregel dat de looptijd van je lening ongeveer gelijk moet lopen aan de levensduur van je investering. Een investering in extra voorraad zou je bijvoorbeeld goed kunnen doen op ongeveer dezelfde termijn als het duurt om die voorraad te verkopen. Dan zit je niet nog jaren vast aan een financiering (en de bijbehorende kosten) terwijl die voorraad allang verkocht is.

Vraag of je leverancier bereid is die extra goederen op krediet te leveren. Maar let op, want een betalingstermijn van 30 dagen betekent waarschijnlijk dat je eerder je leverancier moet betalen dan je de voorraad verkocht hebt. Lukt dat wel qua geldstroom?

Of is een lening voor 3 of 6 maanden wellicht gunstiger? Die zijn zeker te vinden. Voor een investering die veel langer meegaat, zoals een verbouwing of een dure machine, ligt dat weer anders. Dan is het beter te financieren door middel van een lening van een paar jaar of bijvoorbeeld via een leaseconstructie.  

Overweeg ook eens een investering in “goede nachtrust”. Bijvoorbeeld door het afbetalen van uitstaande rekeningen. Dan kun je volledig concentreren op het groeien van je onderneming, zonder afgeleid te worden door telefoontjes van geïrriteerde crediteuren. Schulden consolideren bij één partij kan een verstandige beslissing zijn.  Dat zou ik ook met een korte termijn financiering doen. Dat vraagt om discipline in de afbetaling, maar dan bestaat de kans dat je met wat groei in de winst op een gegeven moment helemaal schuldenvrij bent! Dat biedt de kans om vervolgens een buffertje creëren voor als het – helaas onvermijdelijk – met de economie weer  minder goed gaat.

Grijp dus je kansen nu de omstandigheden gunstig zijn, en leen gerust wat geld om te groeien, maar denk goed na over hoe en – bovenal – voor hoe lang. 

Diederik Werdmölder
Oprichter van European Merchant Finance

PIN Voorschot
Diederik Werdmölder Diederik Werdmölder
Oprichter van European Merchant Finance
Stel je vraag aan Diederik Werdmölder