De Carnavalsdialoog

Elk jaar een hoogtepunt voor de meeste mensen in Zuid-Nederland: Carnaval. Maar als werkgever zijn werknemers die lekker losgaan tijdens carnaval, een feestweek of festival niet ideaal.

‘Zieke’ medewerkers

Of er na carnaval echt een stijging van verzuim te melden is, is niet helemaal duidelijk. Maar elke werkgever weet dat er na flink feesten weleens werknemers ‘ziek’ thuisblijven. Je kunt als werkgever je personeel niet vertellen wat ze in het weekend wel of niet moeten doen.

Het verhaal van Marc

Marc is eigenaar van een tuincentrum in het zuiden van Nederland. Met 80 man op de loonlijst heeft hij een compleet bedrijf met alle personeelszaken van dien.
Vorig jaar voelde hij het van tevoren al aan: de week na carnaval waren er meer mensen ziek dan gebruikelijk. Over het algemeen is iedereen trouw en werken ze met een carnavalskater gewoon door. Maar wat te doen met de mensen die zich toch laten stilleggen door een kater? Het zorgde afgelopen jaar bij Marc voor flink wat onderbezetting. Je kunt natuurlijk achteraf in gesprek gaan, spoedcontroles houden, maar dat lost het probleem niet direct op. Bovendien: als mensen écht ziek zijn kun je door het ziek zijn in twijfel te trekken het vertrouwen van je medewerkers schenden.

De carnavalsdialoog

Daarom voerde Marc dit jaar een maand voor carnaval een goed gesprek met zijn medewerkers: de carnavalsdialoog. ‘Het voordeel is dat mensen wéten dat jij weet dat er zoiets is als een carnavalskater', zegt Marc. ‘Daarnaast werkt het veel beter als je preventief in gesprek gaat met je medewerkers. Je kunt aangeven wat er gebeurt als je niet komt opdagen terwijl je best zou kunnen werken. Het is niet alleen vervelend voor mij als ondernemer, maar ook voor de collega’s. We hebben dit jaar geprobeerd om een strakke indeling te maken, zodat de feestvierders waar mogelijk iets meer ruimte in hun rooster hebben.’

En het werkte: Marc had niet meer ziekteverzuim dan normaal. Bovendien was het personeel blij dat hij rekening met ze hield. Dat levert hem veel meer op dan het voeren van een streng gesprek achteraf. Samengevat: voorkomen is beter dan genezen. Voer een goed gesprek, laat weten dat je weet hoe het werkt met flink feesten en maak duidelijke afspraken.

Marieke Niekerk
Tophills.nl

Marieke Niekerk
Stel je vraag aan Marieke Niekerk
CAPTCHA