De beste wensen …!

U herkent het vast. Kerstbomen op de brandstapel, de laatste oliebollen voor de vogels in de tuin en het eerste goede voornemen dat gesneuveld is. Naast deze jaarlijks terugkerende rituelen viel dit keer het aantal faillissementen in de retail natuurlijk op. Namen noemen is niet nodig. Tussen Top 2000 en de nieuwsoverzichten buitelden De Deskundigen over elkaar heen om haarfijn uit te leggen hoe het allemaal zover gekomen is. Voor de ouderen onder ons: Koot en Bie waren er niets bij!

Het internet, het middle-of-the-road-aanbod,  de te late restyling van de ketens, zomaar een paar vermeende oorzaken van deze ‘shake-out’. Allemaal zo helder als glas. Genoeg negatieve commentaren om ongeveer heel winkelend Nederland  een zwaar depressief begin van 2016 te bezorgen. En is dat reëel? Nee, natuurlijk niet.

Het publiek stroomt immers massaal naar stadscentra en winkelgebieden. Anderhalf uur wachten voor Dickens in Deventer? Geen probleem. Talloze kerstmarkten en ijsbanen door geheel Nederland. Schitterend versierde etalages, winkelstraten en passages, een lichtevenement in Amsterdam, het zijn maar een paar voorbeelden. Net ontwaakt uit de crisis-winterslaap komen mensen graag weer bij elkaar om vermaakt te worden en echt niet alleen in de kerstperiode. Toegankelijkheid (vrij parkeren?), gevarieerd aanbod, gastvrijheid, horeca en vriendelijk personeel maken het verschil. Wat daarnaast opvalt is dat alleen de initiatieven met meerdere enthousiaste deelnemers het redden. Als top-retailer in een verder sfeerloos winkelgebied ben je immers een roepende in de woestijn. Zondagopenstelling prima, maar dan wel graag iedereen van de partij! In toenemende mate zijn beleggers, eigenaren en beheerders betrokken bij branche-samenstelling, uitstraling, exploitatie maar ook de promotie in winkelcentra. Robuust en fraai uitgevoerde verspleinen, bijzondere winkeltjes, thema-evenementen, alles ten faveure van een, het liefst toenemende, bezoekersstroom.

Hetzelfde geldt natuurlijk voor de binnenstedelijke gebieden met verschillende eigenaren. Niet alles kan direct in de schoenen van de gemeente worden geschoven. Omarm uw buren, stroop de mouwen op en toon een glimlach! Het collectief is immers meer dan de som der delen!
Veel gezondheid, geluk en goede zaken gewenst voor 2016!

Ted van Haren
Sqcare

Sqcare
Ted van Haren Ted van Haren
Eigenaar
Stel je vraag aan Ted van Haren