Talent Groep Nederland werft en selecteert

Het aantal vacatures in Nederland is in tien jaar niet zo laag geweest. Tel daarbij op de enorme concurrentie op de markt van arbeidsbemiddelaars en het moet haast wel zo zijn dat franchisenemers in de werving- en selectiebranche het moeilijk hebben.

Toch ziet franchisegever Talent Groep Nederland mogelijkheden. Met vier formules voor de werving- en selectiebranche. Allemaal met hun eigen specialisatie. Eind juni stonden er in Nederland 91.000 vacatures open, 6.000 vacatures minder dan eind maart. De daling is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) toe te schrijven aan de teruglopende vraag naar personeel vanuit het bedrijfsleven. “Een aantal branches onttrekt zich aan de daling”, zo weet franchisemanager Martin Gomes. “De vraag naar technische functies in onder andere de elektrotechniek-, installatietechniek- en werktuigbouwkunde is nog altijd groot. Dit geldt ook voor ICT- en telecomfuncties, zoals systeembeheerders, programmeurs en netwerkspecialisten. Met de formules 100% Techniek Talent en 100% ICT Talent richten wij ons juist op deze branches. Specialistische functies waarvoor bedrijven ook steeds vaker specialistische werving- en selectiebureaus zoeken. Bureaus die de markt kennen, kort op de bal spelen, een scherp tarief hanteren en bovendien een eerlijke garantie geven.”

Ingrediënten

Het zijn dan ook deze ingrediënten die de franchisegever koppelt aan zijn formules. Naast de branchegespecialiseerde formules 100% Techniek Talent en 100% ICT Talent zijn dit ook de recent gelanceerde functiegespecialiseerde formules in de werving- en selectiebranche. “Over aanbod in ons eigen werving- en selectiebeleid voor franchisenemers geen gebrek. Veel mensen zijn het werken in loondienst zat. Ze willen meer en het zelfstandig ondernemerschap lonkt. Daarnaast zijn er ook veel mensen die de carrièreswitch naar de werving- en selectiebranche overwegen, ook in combinatie met een eigen bedrijf.” Gomes spreekt wel veel vrouwen met een professionele werkervaring in de werving- en selectiebranche, maar zonder gevoel bij de specialismes ICT en techniek. “We kregen in het verleden telkens weer de vraag of we ook andere formules hadden, gericht op generalistische functies. We moesten toen nee verkopen. Maar sinds augustus niet meer, dankzij de 100% Sales Talent en 100% Kantoor Talent formules.”

Dezelfde leest

Deze formules zijn volgens Gomes op dezelfde leest geschoeid als 100% ICT Talent en 100% Techniek Talent. “Dus een scherp tarief van 5.000 euro per geplaatste kandidaat, ongeacht de hoogte van het jaarsalaris van de kandidaat en een eerlijke garantie. Wanneer de opdrachtgever binnen zes maanden na indiensttreding het arbeidscontract met de door ons bemiddelde werknemer beëindigt of wanneer deze werknemer binnen zes maanden ontslag neemt, ongeacht de reden, werven en selecteren wij kosteloos een nieuwe kandidaat. Zonder gezeur.” Onder meer deze eigenschappen, zoals Gomes ze noemt, zijn vaste onderdelen van de formules. Daarnaast wonen en werken de franchisenemers allemaal in de regio, spreken letterlijk en figuurlijk de taal en weten als geen ander wat er zich allemaal afspeelt. “Regionale marktbewerking dus, met ieder zijn eigen specialisme”, zegt Gomes. De franchisenemers worden volgens de franchisemanager voor de eenmalige entree fee van 2.500 euro en de maandelijkse vaste contributie fee van 625 euro ondersteund met een pakket diensten en producten, zoals gebruik van de Monsterboard cv-database en de CRM recruitment software van Carerix. “Wij scheppen het kader waarbinnen een franchisenemer kan floreren. Daarbij is overigens wel een proactieve houding noodzakelijk.”

Deuren openen

Franchisenemer Bastiaan Fidder van 100% Techniek Talent in Rotterdam onderschrijft deze opmerking van Gomes. “Talent Groep Nederland biedt de nodige ondersteuning, maar dat betekent niet dat meteen overal de deuren voor je openen. Daarvoor ben je zelf verantwoordelijk.” De franchisenemer verwerft zelf nieuwe opdrachten en verzorgt daarna zelfstandig de werving- en selectieprocedures. Ook inventariseert hij de behoefte bij opdrachtgevers, adviseert over wervingsstrategieën en voert deze uit. Na een inventarisatie stelt Fidder functieprofielen samen, benadert kandidaten, voert selectiegesprekken en introduceert de best passende kandidaten bij de opdrachtgevers. “Doorzettingsvermogen is van doorslaggevend belang voor succes. Een vacature ophalen en daarna niks meer van je laten horen, nee, dat werkt niet. Je moet blijven investeren in een lange termijn relatie en proberen het vertrouwen te winnen. Je diensten toelichten en de scherpe voorwaarden met garantie benadrukken.”

Vanwege zijn visie op de markt koos Fidder bewust voor de formule 100% Techniek Talent. “Ik wilde niet de zoveelste éénpitter zijn in de werving- en selectiebranche. Een bedrijf met de juiste uitstralingen, professioneel, dat ook echt iets betekent voor zowel bedrijven als werkzoekenden en toegevoegde waarde levert.” Fidder gebruikt de  franchisegever vooral ook als sparringspartner. “We hebben meerdere keren per week contact, bijvoorbeeld over bijzondere cases. Dit gebeurt op mijn initiatief, gewoon omdat ik daar behoefte aan heb. Maar ook over andere operationele of strategische zaken hebben we een goed contact. Je merkt duidelijk dat de input van de franchisenemers serieus wordt genomen.” Hoewel Fidder in de techniek werkzaam is geweest en hem dit helpt, stelt hij dat ook commerciële en sociale vaardigheden van belang zijn voor het slagen van het franchisenemerschap. “Het is onmogelijk om van alle technische functies en industrieën verstand te hebben. Het gaat er wel om dat je er affiniteit mee hebt en techniektalent herkent en zo vraag en aanbod bij elkaar kunt brengen. De juiste persoon op de juiste plek voor een langdurige arbeidsrelatie. Kruip in de huid van de werkgever, weet wat hij wil en zoek en vind de match.”

+