StumpBusters komt naar Nederland

Het verscheuren en verwijderen van boomstronken is het werk van StumpBusters, een bewezen franchiseformule sinds 1994 in het Verenigd Koninkrijk. Nu maakt franchisegever Darren Taylor de overstap naar het Europese vasteland, te beginnen in Nederland. Een kennismaking.

Het is geen activiteit waarbij je direct aan franchise denkt. Maar dat StumpBusters al ruim dertig jaar op die basis functioneert en is uitgegroeid tot marktleider in Engeland, zegt genoeg. Darren Taylor verruilde in 2006 zijn betaalde baan als verkoper in electronica voor het bestaan als franchisenemer. Hij wilde graag eigen baas zijn en het solo opereren met een machine in de buitenlucht leek hem wel wat. Na de regio Dorset verwierf hij aangrenzende gebieden om boomstronken te verwijderen. En in november 2013 lukte hem iets waar hij al langer oog op had. Hij werd eigenaar en franchisegever van StumpBusters UK Ltd. 

De omzet verdubbelde onder zijn leiding in het tweede jaar en hij recruteerde veel nieuwe franchisenemers. Nu zit hij met 38 franchisenemers, 42 regio’s en een bezettingsgraad van 95 procent aan zijn top in het Verenigd Koninkrijk. Hij ging op onderzoek uit naar waar zijn terrein te verleggen en kreeg daarbij hulp van de Britse franchisevereniging. Trek naar Nederland, suggereerden de deskundigen. Een relatief klein land waar goed Engels wordt gesproken en met een cultuur, leefwijze en wet- en regelgeving die niet veel verschillen met datgene dat je gewend bent.         

Vaste fee

Met behulp van een Nederlands adviesbureau maakt hij werk van wat hij ‘een natuurlijke expansie’ noemt. Tijdens de beurs Onderneem ’t! hoopt hij op zijn stand potentiële franchisenemers te begroeten en de in het Nederlands vertaalde promotievideo te tonen. De belangstellenden worden te woord gestaan door een in Engeland werkzame Nederlandse boomexpert, een zakenrelatie van Taylor. 

Hij heeft twaalf regio’s beschikbaar voor franchisenemers. Van hen verwacht hij vooral verkoopgerichtheid, meer dan mechanische kennis. “Het moeten ondernemers zijn die graag met mensen omgaan.” In het Verenigd Koninkrijk zijn het vaak ervaren mensen die het roer omgooien en franchisenemer voor StumpBusters worden. “Ze hebben al een carrière achter de rug of hun zaak verkocht en willen iets anders. Vrijheid, flexibiliteit en buiten op jezelf zijn, met je machine en je bestelbusje. Want het is een ‘one man in a van operation’.” Zijn klanten zijn voor 70 procent bedrijven en overheid en voor 30 procent particulieren. Die verhouding verwacht hij in Nederland ook. Veel hoveniers en boomspecialisten huren StumpBusters in met de machine die in een kwartier een stronk verwijdert. Handmatig een urenlange klus.

De grootste investering voor nieuwe ondernemers is de aanschaf van de machine (van Nederlandse makelij) van ruim 35.000 euro. Het busje of de aanhangwagen om de machine te vervoeren is ook voor eigen rekening. De vaste fee bedraagt 350 euro in de maand, ongeacht de omzet. Zij krijgen er onder meer het gebruik van de merknaam, een eigen website, training, marketing en doorlopende ondersteuning voor terug.