Startende ondernemer Multi Vlaai

Tevreden Multi-Vlaaifranchisenemer Ren? van der Schee: "Ik zocht het in de horeca, maar wel daghoreca" Na anderhalf jaar toont Ren? van der Schee (36) zich nog altijd een tevreden startende franchisenemer. De Multi-Vlaaiformule paste goed bij zijn profiel en Haarlem als vestigingsplaats laat ruimte voor groei. In principe is er ruimte voor drie vestigingen in en rond Haarlem. Afkomstig uit de hotelbranche, waarin Van der Schee werkte als hoofd receptie, zocht hij bewust iets voor zichzelf in de horeca, maar dan wel in de daghoreca. Via een kennis in Alphen aan de Rijn raakte hij in de vlaaiverkoop verzeild en bij het lezen van een advertentie in een van de landelijke dagbladen, waarin franchisegever Maxi-Vlaai een franchisenemer zocht, wist hij direct: "Dit is mijn kans." Aan de Anegang 21, een zijstraat van de hoofdwinkelstraat in Haarlem-Centrum, nam hij de zaak van een bestaande franchisenemer over. De zaak van in totaal 40 m? heeft acht zitplaatsen voor directe consumptie en wordt gerund met een parttime medewerker (50%) en twee zaterdagkrachten. Een pluspunt vindt Ren? van der Schee dat hij zijn onderneming als franchisenemer kon starten. "Er komt zoveel op je af, dan is het prettig dat je op een organisatie kunt terugvallen. Dat ik een bestaande zaak over kon nemen, was natuurlijk ook prettig. Het geeft je als starter qua verkoopmogelijkheden duidelijkheid en houvast."Zijn omzet, waarvan 30% door bestellingen wordt gerealiseerd, bleef het eerste jaar nagenoeg stabiel. Van der Schee: "Qua aantal vlaaien was het iets minder, maar ik ben duurdere taarten in de vitrine gaan voeren. Dat heeft het bedrijfsresultaat positief be?nvloed. De vitrine toont de direct leverbare taarten uit het assortiment van 42 soorten vlaaien.In 15 jaar is de Multi-Vlaaiformule goed uitgekristalliseerd. Van der Schee noemt dat een pr?. "Het geeft rust en maakt dat vernieuwingen evenwichtig gebracht kunnen worden. De hartige vlaai, waaraan momenteel gewerkt wordt en die verwarmd verkocht kan worden, is zo'n vernieuwing. Het kan een belangrijke impuls geven aan de middag- en avondverkoop." Beginperiode onderschat Maxi-Vlaai als franchiseorganisatie is bezig met een tweede vestiging in Haarlem. "Ik zal de kans om een tweede vestiging te openen niet laten liggen," zegt Van der Schee. "Het is wel snel, maar je kunt bij dit soort zaken niet wachten tot het jou uitkomt. Ik heb de ambitie om te groeien altijd gehad. Als hoofd receptie stuurde ik voorheen eveneens mensen aan. Daar zie ik niet tegen op." Heeft hij tips voor startende franchisenemers? "Als ik terugkijk op mijn eigen start kan ik zeggen de beginperiode onderschat te hebben. Je deuren gaan open en van de ene op de andere dag sta je voor een enorme organisatorische en logistieke klus. In die eerste periode had ik moeten zorgen voor extra mensen in de winkel. Besef dat de startperiode er een is van heel hard werken."Op enigerlei wijze een actieve rol spelen in de franchiseorganisatie sluit hij niet uit. "Ik ben er alleen nog niet aan toe. Je eigen toko goed op de rails zetten, is voor mij prioriteit ??n." Recent is hij vanuit Schiedam verhuisd naar Nieuw-Vennep. "Ik ben nu van de files af. Dat verlicht de lange werkdagen enorm, waarvan de week er zes telt. Maar ik doe het werk met plezier. Dat geldt ook voor mijn vrouw, die er 100% achterstaat. Dat is belangrijk. Ze springt regelmatig bij als de omstandigheden dat vragen." Wim Hogenboom

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie