Op zoek naar je Big Five

Wie op safari maar twee van de Big Five tegenkomt – olifant, leeuw, luipaard, neushoorn, buffel – heeft minder succes dan wie ze alle vijf spot. Op dezelfde manier moeten we kijken naar onze levensdoelen, zegt Sijbe Bonsma, samen met zijn vrouw Baukje de Nederlandse formulehouder van het coachingsconcept Big Five for Life. Het is een gemiste kans als je in je leven maar één of twee levensdoelen hebt kunnen realiseren, vindt hij. 

In 2002 liet strategisch adviseur John Strelecky alles achter zich om met zijn vrouw te gaan backpacken. Sijbe: “Hij was bezig om bedrijven meer te laten verdienen maar echt de kern - ‘Waarom doe ik iets’ - was hij helemaal kwijt. Na zijn wereldreis schreef hij verschillende boeken over dit thema en ontwikkelde hij de coachingsformule. De metafoor van de Big Five nam John mee in de methodiek.”

Sijbe komt oorspronkelijk uit de financiële dienstverlening: “Ik was voornamelijk bezig met het hoofd en niet met het hart. Ik wilde eigenlijk met de mens bezig zijn. Toen ik in contact kwam met de Big Five for Life-methode, werd ik geraakt. Samen met mijn partner Baukje ben ik door John Strelecky persoonlijk opgeleid tot Big Five-coach. In 2011 kregen we de mogelijkheid de Nederlandse Big Five for Life-organisatie over te nemen.”

Onderbewuste

Sijbe en Baukje zijn zo enthousiast omdat de methode, naar eigen zeggen, mensen en organisaties binnen een paar dagen kan helpen hun missie of reden van bestaan helder te krijgen. Sijbe: “We gaan naar het onderbewuste van mensen om te kijken wat de diepste hartenwensen zijn, om die vervolgens te vertalen naar vijf levensdoelen die ze willen verwezenlijken - de Big Five. Dat is veel krachtiger dan als je de doelen alleen rationeel bedenkt.” Het concept is gericht op personen, bedrijven en het onderwijs en biedt programma’s op het gebied van persoonlijk leiderschap, loopbaanbegeleiding, teamontwikkeling, organisatieontwikkeling en studiekeuze.

Authentiek

Ze willen miljoenen mensen in Nederland helpen hun eigen Big Five for Life te leven. “Dat doen wij met franchisenemers die vanuit hun Big Five met ons willen samenwerken”, zegt Sijbe. Nederland is opgedeeld in 30 regio’s waarbinnen plaats is voor een loopbaancoach en een businesscoach en daarnaast is er ruimte voor onderwijscoaches, zo’n 50 à 60 coaches totaal. Op dit moment zijn er vier vestigingen, het doel is dit in 2017 uit te breiden naar twaalf om zo een landelijke dekking te krijgen. “We vinden het belangrijk dat franchisenemers hun Big Five zelf willen leven. Het is geen trucje, de kern is dat je authentiek bent, dat je dat doet en bent wat jouw persoonlijke missie is.”