Happynurse is geboren in de praktijk

In 2011 werd Marijke Horstink, die drie jaar eerder het detacheringsbedrijf HappyNurse was begonnen, benaderd door Marcel Slaghekke van Staffing Associates. Of hij haar concept kon overnemen om er een franchiseformule van te maken. Het resultaat is HappyNurse Franchise bv, een samenwerking waarin Marijke mede-franchisegever en operationeel directeur is.

HappyNurse is geboren in de praktijk. “Ik lag in het ziekenhuis en bedacht daar, gezien alle personeelsproblemen, dat er een goed uitzendconcept zou moeten komen voor verpleegkundigen. Dat bleek er niet te zijn”, vertelt Marijke Horstink. In 2008 startte ze daarom het detacheringsbedrijf HappyNurse. Toen Marcel Slaghekke, oude bekende van de Olympia Flexgroup haar concept wilde overnemen, besloot Marijke dat ze betrokken wilde blijven. “Franchise is een mooie manier van groeien”, vindt ze. Inmiddels zijn er veertien vestigingen.

Complex

HappyNurse sluit aan bij de specifieke vergrijzingstrend in de zorg. “Er stroomt een categorie werkenden de zorg uit en tegelijkertijd worden dat zorgvragers”, zegt Marijke. “Feitelijk is er een enorm tekort aan goede mensen. Het is dus een groeimarkt maar wel een complexe. Je bent met meerdere krachten in het veld bezig.” HappyNurse speelt daar op in met een uitgekristalliseerde formule. Sowieso zijn de twee ondernemers geen noemenswaardige problemen tegengekomen bij de opstart, aldus Marijke – zelf immers al enkele jaren zorgondernemer. “En Marcel heeft natuurlijk al 25 jaar ervaring in het franchisen. Je hebt wel leermomenten die gaan over gedrag en samenwerking maar niet over het concept. Dat is heel goed uitgewerkt, er zitten geen verrassingen meer in.”

Selectie

Alle franchisenemers van HappyNurse komen uit de zorgsector. Dat is dan ook meteen de eis die bovenaan staat bij de selectie. Marijke: “Wij onderscheiden ons op kwaliteit. Het moeten dus mensen zijn die de markt goed kennen en op niveau met onze klanten kunnen praten. Die dus ook advies kunnen geven hoe je een afdeling runt of hoe je met personeelsplanning omgaat. Daarnaast kijken we of iemand ondernemend is. Het mooiste profiel is dat van een manager die tegen de regelgeving aanloopt, die een visie heeft op hoe het beter kan.” De commerciële slagkracht is een aandachtspunt voor HappyNurse. Marijke: “Maar we willen absoluut niet agressief opereren in de markt. Het is een zoektocht naar de balans tussen inhoudelijk en zorggericht werken en verkopen. Wij mogen best ietsje brutaler worden.”

Thuiszorg

HappyNurse is nu bezig met de ontwikkeling van een thuiszorgformule. “Die werkwijze lijkt erg op uitzenden maar is wezenlijk anders omdat je als thuiszorgorganisatie een zorginstelling bent. Maar wij komen daarvoor met een speciaal concept”, aldus Marijke.

Kerncijfers:  

Werkt met franchise sinds  2011
Aantal vestigingen  14
Waarvan franchise  14
Entreegeld  € 4.500
Jaarlijkse fee  € 0
Bednodigd eigen vermogen  € 0
Lid NFV  ja

+