Feeststructuur aanpassen?

De laatste tijd ontvangen wij geregeld vragen over de mogelijkheid c.q. toelaatbaarheid om al overeengekomen feestructuren tussen de franchisegever en de franchisenemer tussentijds te wijzigen. Uiteraard spelen hierbij veelal veranderende marktomstandigheden een rol van betekenis.

Vanzelfsprekend betreft het hier voor zowel franchisegever als franchisenemer gevoelige materie en dient er in dat kader ook als zodanig mee te worden omgesprongen. Het gegeven dat er in veel franchiseovereenkomsten is bepaald dat een franchisegever gerechtigd is ‘noodzakelijke’ wijzigingen door te voeren, doet hieraan niets af. Het hanteren van de botte bijl met betrekking tot het doorvoeren aan de zijde van franchisegever ofwel het al dan niet accepteren aan de zijde van franchisenemer werkt over het algemeen dan ook averechts.

In dat kader is het van belang om de beginselen van redelijkheid en billijkheid in ogenschouw te nemen en met open vizier aantoonbaar te maken dat een wijziging al dan niet gerechtvaardigd is. Argumenten van beide partijen dienen daarbij uiteraard te worden afgewogen. Als uitgangspunt dient te gelden dat beide partijen in beginsel gebaat zijn bij een (financieel) gezonde wederpartij en dat indien de balans in dat kader significant doorslaat het veelal wenselijk is om gezamenlijk naar de overeengekomen feestructuur te kijken. Uiteraard betekent dit niet per definitie dat deze te allen tijde gewijzigd dient te worden.

Wijziging van een feestructuur hoeft overigens niet automatisch te betekenen dat dit een verhoging betreft van de afdracht van de franchisenemer aan de franchisegever. Kort gezegd bestaan er vier verschillende basisvormen op basis waarvan de franchisefee kan worden berekend:

  • vaste of variabele fee
  • de fee als % van de inkoop van het product of de dienst
  • de fee als % van de omzet
  • de fee als % van de marge.

Tevens is het goed om met betrekking tot het tijdstip van implementatie vooraf een duidelijke strategie te bepalen. Zo kan onder meer worden overwogen om de wijziging in de feestructuur gelijktijdig voor alle franchisenemers door te voeren dan wel bij het aangaan of verlenging van elk individueel contract. Aangezien een beoogde wijziging veelal niet helemaal zonder slag of stoot zal kunnen worden bewerkstelligd, zal in dat kader voor de franchisenemervereniging c.q. franchiseraad een belangrijke rol zijn weggelegd.

Ondanks het feit dat het doorvoeren van een wijziging binnen de feestructuur (gelijk alle fundamentele wijzigingen binnen een formule) de nodige voeten in de aarde heeft en waarschijnlijk tot discussies zal leiden, dient dit in beginsel uiteraard geen beletsel op te leveren om noodzakelijke wijzigingen door te voeren.

Een goede voorbereiding is daarbij uiteraard van eminent belang. In dat kader valt het te adviseren om tijdig met deze voorbereidingen aan te vangen, waarbij een heldere en open communicatie en argumentatie naar elkaar van groot belang zijn. Uiteraard dienen hierbij draagvlak, commitment en een gezonde toekomstvisie voor beide partijen het uitgangspunt te zijn en zodoende een prominente rol te spelen.

Lees meer over:
Franchise+ Franchiseplus
Redactie