Droom komt uit via Dragons

Voor Joeri Elbers kwam de vurige wens om full-time ondernemer te worden versneld uit na een bezoek aan de franchisebeurs Onderneem ‘t! Per toeval belandde hij op het presentatiepodium van de franchisewereld. Nu leidt hij met zijn vader een stabiel draaiende vestiging van Rots-Vast in Den Haag. "Als je iets wilt en je gaat ervoor, dan lukt het."

Als deeltijdfranchisenemer in de jachtenmakelaardij had hij al van het ondernemersbestaan geproefd. "De drang om full-time voor mezelf te beginnen was groot. Als de kans zich voor zou doen, wilde ik die grijpen", vertelt Joeri Elbers (28). Die mogelijkheid deed zich eigenlijk toevallig voor in de lente dit jaar. Zijn zusje liep stage op de franchisebeurs Onderneem ’t! en nodigde hem uit voor een bezoek.

Bij binnenkomst werd direct zijn interesse gewekt voor de Franchise Dragons, een verkiezing waarbij potentiële ondernemers hun verhaal moeten vertellen aan een deskundige jury. De winnaar krijgt een cheque ter waarde van vijfduizend euro om in zijn zakelijke toekomst te investeren. "Ik zie wel waar het schip strandt", dacht Elbers.

Dat strandde na een onvoorbereid maar vlammend betoog niet met de hoofdprijs. "Jammer en ook wel onterecht", vond hij. Blijkbaar deelde in ieder geval één van de drie juryleden die mening. Wim Balkenende van Rots-Vast Nederland was ‘een gedreven commercieel persoon’ opgevallen waarmee hij graag in gesprek ging. Het klikte en Elbers had een voor hem eenvoudige keus: vestigingsmanager worden of franchisenemer. "Het was altijd mijn droom om voor mijzelf te beginnen. Daarbij sprak de formule van een grote, gedegen partij met een goede naam in de verhuurbranche mij aan."

Geen podiumvrees

De vestiging in Den Haag kwam vrij en afgelopen zomer hapte hij samen met zijn vader toe. Een overname door een veelbelovende combinatie. "Mijn vader is altijd ondernemer geweest en komt uit de makelaardij. Er zit dertig jaar ervaring tussen ons. Zijn kennis en mijn gedrevenheid vullen elkaar aan." Vijf maanden later slaan ze zich goed door het dal van de economie heen. Met een team van vijf medewerkers gaan ze de fikse concurrentie in de hofstad aan. "Gewoon je werk goed blijven doen, afspraken nakomen en veel aandacht hebben voor je klanten. Dan komt het goed", weet Joeri Elbers.

Inmiddels kijkt hij met een positief gevoel terug op franchisebeurs Onderneem ‘t! "Het is sowieso een interessante beurs voor mensen die ondernemer willen worden, omdat je kennis maakt met veel verschillende franchiseorganisaties. Je kunt afspraken maken en uitvinden welke mogelijkheden er zijn om voor jezelf te beginnen. En franchise is natuurlijk een hele goede formule, want je investeert in iets met een grote kans op succes. Je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden."

Bij zijn presentatie had hij het voordeel geen enkele podiumvrees te hebben. "Ik klets graag en dat is uiteindelijk goed uitgepakt. Als je iets wilt en je gaat ervoor, dan lukt het. Linksom of rechtsom, prijs of geen prijs." Tot zijn verbazing trof hij op de beurs veel mensen die graag franchisenemer wilden worden maar daarvoor niet bereid waren een presentatie te geven. "Zij hebben een uitgelezen kans om ondernemer te worden gemist."

Lees meer over:
Hans Veltmeijer Hans Veltmeijer
Redacteur